Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vagabonds väg framåt

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

Text Tim Leffler Foto Voister, Adobestock 25 november 2019 digit

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

– Vi är en global organisation och det är i stort sett bara ett par timmar på dygnet när vi inte är verksamma. Därför måste vi se till att vår infrastruktur fungerar under hela dygnet och försöka gå till användaren med information innan användaren kontaktar oss med sitt problem, säger Jesper Lagernäs, CIO på Vagabond.

Ny proaktiv CIO

Skomärket Vagabond grundades i Varberg 1973 och finns nu i ett antal länder med tillverkning, försäljning och butiker. Jesper Lagernäs har varit anställd sedan i somras och en stor del av arbetet handlar än så länge om att se över bolagets it.

För att hela den globala organisationen ska fungera vill Jesper Lagernäs säkerställa att det interna it-teamet jobbar med att förebygga eventuella problem och tänka effektivt.

Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende.

Det proaktiva arbetssättet innebär att bolaget bäddar för att kunna identifiera när problem är på väg att inträffa, genom systematiska övervakningar av systemen och en ordentlig riskplanering på alltifrån switchar till kassasystem.

Ut med det gamla

På mjukvarusidan görs just nu en end of life-utrensning, där bland annat äldre Microsoft-produkter rensas ut. Det handlar framförallt om produkter och operativsystem som Microsoft inte längre stödjer, men också om att vara så uppdaterad som det är nödvändigt på de program som används.

– Vi behöver inte ha de allra senaste uppdateringarna eftersom det alltid finns risk för buggar och andra fel i dem, utan vi ska hålla oss ett steg bakom dessa.

Som ett led i arbetet med Microsoft och Azure har Vagabond precis lämnat Skype och gått över till Teams. På sikt hoppas Jesper Lagernäs att man med hjälp av sin satsning på Microsoft 365 också ska kunna lösa bitar som att skapa en sömlös inloggning med Microsoft Intune samtidigt som mer och mer data flyttas över till molnet.

– Våra butiker och kontor runtom i världen ska inte behöva koppla upp sig mot Varberg, säger han.

Betyder det att ni inte vill ha någon it själva?

– Nej, tvärtom. Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende. Vi är ganska unika i Skandinavien med att vi både produkt- och affärssystemutvecklar i Varberg och samma arbetssätt ska också gälla för it. Vi får genom det både bättre kontroll och större utvecklingspotential, säger Jesper.

Nya onlinebutiker

Nyligen öppnade Vagabond upp onlinebutiker i Kanada och USA. Bakom det låg ett intensivt arbete med alltifrån språkstöd till att få bildhantering på webben mer optimalt, där bildhanteringen nu ligger i Azure så att det inte tar för lång tid att ladda.

jesper lagernäs vagabond2.jpg

Jesper Lagernäs, CIO, Vagabond.

Framöver kommer Jesper Lagernäs arbete att handla om att hitta ett bra sätt att jacka i Vagabonds olika affärssystem med Microsoftprodukterna samt att få upp lämpliga delar i molnet för att göra medarbetarna mer flexibla och mobila.

– Men att titta för långt in i framtiden är svårt. Förr hade man framtidsplaner på kanske fem till sju år, nu är dessa nere på två till tre år, eftersom allting går så fort. Huvudsaken är att vi börjar med det enkla först så att vi inte tappar våra medarbetare på vägen, säger Jesper Lagernäs.  

Rekommenderad läsning

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

morätter skurna och upplagt i ett mönster.jpg

Så kom ST in i matchen

27 jan 2020 digit

På bara några år har fackförbundet ST vänt utvecklingen från digital ökenvandring till att vara en förebild för andra. Med visionen om it som tjänst följde också en bunt morötter i form av verktyg som Outlook och Onenote.

olika taxibilar står parkerade utanför hämtzon.jpg
video

Hejdå taxichaufför

9 dec 2019 digit

Om fem år finns robotiserade taxibilar i våra storstäder och bilar som kan parkera själva. För att självkörande bilar ska kunna hantera alla situationer krävs fortfarande många år för att testa tekniken. Det menar Jonas Ekmark, Zenuity.  

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

satya-nadella.jpg

Azure knappar in

1 nov 2019 digit

Den globala molnmarknaden ökade med 37 procent under årets tredje kvartal, jämfört med samma period 2018. Amazon leder fortsatt racet men Microsoft knappar in en aning, enligt analysföretaget Canalys. 

mattstock-hultafors.jpg
video

Hultafors mäter framgång

7 jan 2020 digit

Allt började 1883 med att en ung ingenjör uppfann tumstocken. Idag är Hultafors group en världsomspännande koncern med en rad välkända varumärken och med den senaste expansionen i USA behövs en it-avdelning som arbetar agilt och nära verksamheten.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.