Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vagabonds väg framåt

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

– Vi är en global organisation och det är i stort sett bara ett par timmar på dygnet när vi inte är verksamma. Därför måste vi se till att vår infrastruktur fungerar under hela dygnet och försöka gå till användaren med information innan användaren kontaktar oss med sitt problem, säger Jesper Lagernäs, CIO på Vagabond.

Ny proaktiv CIO

Skomärket Vagabond grundades i Varberg 1973 och finns nu i ett antal länder med tillverkning, försäljning och butiker. Jesper Lagernäs har varit anställd sedan i somras och en stor del av arbetet handlar än så länge om att se över bolagets it.

För att hela den globala organisationen ska fungera vill Jesper Lagernäs säkerställa att det interna it-teamet jobbar med att förebygga eventuella problem och tänka effektivt.

Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende.

Det proaktiva arbetssättet innebär att bolaget bäddar för att kunna identifiera när problem är på väg att inträffa, genom systematiska övervakningar av systemen och en ordentlig riskplanering på alltifrån switchar till kassasystem.

Ut med det gamla

På mjukvarusidan görs just nu en end of life-utrensning, där bland annat äldre Microsoft-produkter rensas ut. Det handlar framförallt om produkter och operativsystem som Microsoft inte längre stödjer, men också om att vara så uppdaterad som det är nödvändigt på de program som används.

– Vi behöver inte ha de allra senaste uppdateringarna eftersom det alltid finns risk för buggar och andra fel i dem, utan vi ska hålla oss ett steg bakom dessa.

Som ett led i arbetet med Microsoft och Azure har Vagabond precis lämnat Skype och gått över till Teams. På sikt hoppas Jesper Lagernäs att man med hjälp av sin satsning på Microsoft 365 också ska kunna lösa bitar som att skapa en sömlös inloggning med Microsoft Intune samtidigt som mer och mer data flyttas över till molnet.

– Våra butiker och kontor runtom i världen ska inte behöva koppla upp sig mot Varberg, säger han.

Betyder det att ni inte vill ha någon it själva?

– Nej, tvärtom. Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende. Vi är ganska unika i Skandinavien med att vi både produkt- och affärssystemutvecklar i Varberg och samma arbetssätt ska också gälla för it. Vi får genom det både bättre kontroll och större utvecklingspotential, säger Jesper.

Nya onlinebutiker

Nyligen öppnade Vagabond upp onlinebutiker i Kanada och USA. Bakom det låg ett intensivt arbete med alltifrån språkstöd till att få bildhantering på webben mer optimalt, där bildhanteringen nu ligger i Azure så att det inte tar för lång tid att ladda.

jesper lagernäs vagabond2.jpg

Jesper Lagernäs, CIO, Vagabond.

Framöver kommer Jesper Lagernäs arbete att handla om att hitta ett bra sätt att jacka i Vagabonds olika affärssystem med Microsoftprodukterna samt att få upp lämpliga delar i molnet för att göra medarbetarna mer flexibla och mobila.

– Men att titta för långt in i framtiden är svårt. Förr hade man framtidsplaner på kanske fem till sju år, nu är dessa nere på två till tre år, eftersom allting går så fort. Huvudsaken är att vi börjar med det enkla först så att vi inte tappar våra medarbetare på vägen, säger Jesper Lagernäs.  

25 november 2019 Uppdaterad 28 november 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Voister, Adobestock

Rekommenderad läsning

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Julklappar På Hög

Amazons framtid

3 dec 2020 digit

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.