Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vagabonds väg framåt

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

Text Tim Leffler Foto Voister, Adobestock 25 november 2019 digit

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

– Vi är en global organisation och det är i stort sett bara ett par timmar på dygnet när vi inte är verksamma. Därför måste vi se till att vår infrastruktur fungerar under hela dygnet och försöka gå till användaren med information innan användaren kontaktar oss med sitt problem, säger Jesper Lagernäs, CIO på Vagabond.

Ny proaktiv CIO

Skomärket Vagabond grundades i Varberg 1973 och finns nu i ett antal länder med tillverkning, försäljning och butiker. Jesper Lagernäs har varit anställd sedan i somras och en stor del av arbetet handlar än så länge om att se över bolagets it.

För att hela den globala organisationen ska fungera vill Jesper Lagernäs säkerställa att det interna it-teamet jobbar med att förebygga eventuella problem och tänka effektivt.

Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende.

Det proaktiva arbetssättet innebär att bolaget bäddar för att kunna identifiera när problem är på väg att inträffa, genom systematiska övervakningar av systemen och en ordentlig riskplanering på alltifrån switchar till kassasystem.

Ut med det gamla

På mjukvarusidan görs just nu en end of life-utrensning, där bland annat äldre Microsoft-produkter rensas ut. Det handlar framförallt om produkter och operativsystem som Microsoft inte längre stödjer, men också om att vara så uppdaterad som det är nödvändigt på de program som används.

– Vi behöver inte ha de allra senaste uppdateringarna eftersom det alltid finns risk för buggar och andra fel i dem, utan vi ska hålla oss ett steg bakom dessa.

Som ett led i arbetet med Microsoft och Azure har Vagabond precis lämnat Skype och gått över till Teams. På sikt hoppas Jesper Lagernäs att man med hjälp av sin satsning på Microsoft 365 också ska kunna lösa bitar som att skapa en sömlös inloggning med Microsoft Intune samtidigt som mer och mer data flyttas över till molnet.

– Våra butiker och kontor runtom i världen ska inte behöva koppla upp sig mot Varberg, säger han.

Betyder det att ni inte vill ha någon it själva?

– Nej, tvärtom. Som expanderande bolag med en stark drivkraft tror vi på att vara oberoende. Vi är ganska unika i Skandinavien med att vi både produkt- och affärssystemutvecklar i Varberg och samma arbetssätt ska också gälla för it. Vi får genom det både bättre kontroll och större utvecklingspotential, säger Jesper.

Nya onlinebutiker

Nyligen öppnade Vagabond upp onlinebutiker i Kanada och USA. Bakom det låg ett intensivt arbete med alltifrån språkstöd till att få bildhantering på webben mer optimalt, där bildhanteringen nu ligger i Azure så att det inte tar för lång tid att ladda.

jesper lagernäs vagabond2.jpg

Jesper Lagernäs, CIO, Vagabond.

Framöver kommer Jesper Lagernäs arbete att handla om att hitta ett bra sätt att jacka i Vagabonds olika affärssystem med Microsoftprodukterna samt att få upp lämpliga delar i molnet för att göra medarbetarna mer flexibla och mobila.

– Men att titta för långt in i framtiden är svårt. Förr hade man framtidsplaner på kanske fem till sju år, nu är dessa nere på två till tre år, eftersom allting går så fort. Huvudsaken är att vi börjar med det enkla först så att vi inte tappar våra medarbetare på vägen, säger Jesper Lagernäs.  

Läs även

Så satsar Stadium

Rekommenderad läsning

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

färglad fåtölj.jpg
video

AJ:s digitala resa

21 aug 2019 digit

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

pojke vid ribbstol tittar in i kamera med barn i bakgrunden.jpg
video

Mölndals nya nätverk

5 dec 2018 digit

Mölndals stadsnät byggs om för att det ska bli lättare att ansluta nya enheter. På så sätt flyttas ansvar närmare verksamheterna som lättare kan välja enheter ur ett nyttoperspektiv, utan att man tummar på driftsäkerheten.

fruktWEBB.jpg
video

Azure gör Apak agilt

17 okt 2017 digit

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

varbergWEBB.jpg
video

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.