Uppgraderad utbildning

bok uppslagen över äpple.jpg

Med stöd från Vetenskapsrådet kan tio svenska lärosäten nu utveckla arbetet med att stärka lärarutbildares förmåga att undervisa kring digitala teknologier. Investeringen i forskarskolan Upgrade ligger väl i led med regeringens strategi för skolans digitalisering.

– Det känns helt fantastiskt, inte minst med tanke på hur aktuell och nödvändig forskning om skolans och förskolans digitalisering är, säger Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan i Halmstad, som varit drivande i ansökningarna om forskarskolor.

Forskarskolan Upgrade, Lärarutbildning och skolans digitalisering, är en nationell forskarskola som kommer att anta minst nio doktorander de närmaste åren. Upgrade finansieras av Vetenskapsrådet, VR, och syftet är att stärka den digitala kompetensen i lärarutbildningarna och öka andelen lärarutbildare med forskarutbildning.

Rätt i tid

Regeringens strategi för digitalisering av svenskt skolväsende ställer höga krav på alla som arbetar med och forskar inom skola och lärarutbildning. Forskarskolan kommer med andra ord i rätt tid.

– Vi tycker oss redan vara bra inom området digitalisering i lärarutbildningarna vid Högskolan i Halmstad, men vi har höga ambitioner och kan alltid bli bättre. Inom Upgrade kommer en doktorand att placeras på Högskolan i Halmstad – det kan bli fler, då möjligheter öppnas för samfinansiering av ytterligare doktorander tillsammans med kommuner eller privata aktörer.

Hela Sverige

I forskarskolan Upgrade ingår även KTH, Göteborgs universitet, Högskolan i Gävle, Jönköping University, Högskolan Väst, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet samt Umeå universitet som är värduniversitet och samordnare för projektet.

Flera forskarskolor

Utöver Upgrade har Högskolan i Halmstad i samma utlysning från VR fått ytterligare två forskarskolor beviljade med cirka 40 miljoner vardera. Den ena är FontD, som organiseras av Linköpings universitet och är en nationell forskarskola i naturvetenskapernas och teknikens didaktik för lärarutbildare.

Den andra forskarskolan, Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum, ligger inom ramen för samarbetet som Högskolan i Halmstad har tillsammans med Högskolan Väst, Linköpings universitet och Karlstads universitet inom ramen för Ulf-projektet, utveckling, lärande och forskning.

Källa: Högskolan i Halmstad

 

25 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng