Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så förändrar IoT skolan

Forskaren Jan Hylén ser över möjligheterna med IoT i skolan, ett tidigare outforskat område. Hans arbetsgrupp tittar bland annat på hur man kan mäta och följa elevers lärande för att ge mer individuell hjälp och minska betydelsen av enstaka prov. 

– Frågar man skolpersonal varför de vill ha IoT och vad de ska använda det till så handlar det ofta om administrativa saker. De vill förenkla och automatisera processer som närvarohantering och liknande. Vi vill i vårt nya projekt försöka vara lite mer visionära, lyfta blicken och komma närmare undervisning och lärandet, säger forskaren Jan Hylén. 

Kan du ge något exempel?

– Ett exempel kan vara att mäta och följa elevers lärande. På så sätt skulle vi kunna minska betydelsen av nationella proven eller andra enstaka provtillfällen och få en mycket bättre bild av elevernas kunskaper. Vi skulle kunna ge snabbare feedback och därmed mer individuell hjälp och stöd. Det finns mycket att vinna.

Och hur ska vi få skolpersonalen att bli mer visionära?

– För det första så är det en kunskapsfråga. Man måste förstå vad tekniken innebär och vad den kan göra. Vi måste även jobba gemensamt och utgå ifrån behov istället för att utgå ifrån teknik. Fundera först över vad som skulle behöva förändras i skolan, och titta sen på vilka tekniker som kan vara lämpliga för det. Det blir lite bakåtvänt om man börjar med tekniken.

Hur ser tidigare forskning ut på området?

– Det finns ingen forskning kring IoT och skola. Mycket forskning finns kring den tekniska biten, men inget som rör just lärande och skolan. Så det känns spännande att vara en pionjär i sammanhanget.

Men det måste finnas en hel del juridiska aspekter med IoT i ett skolsammanhang, eller?

– Absolut. I vårt projekt har vi anlitat en skoljurist som har fått titta på och bedöma en del olika case. Framförallt har det handlar om GDPR-frågor, som exempelvis vilken typ av data får man samla in? Och hur bör man lagra datan? Det kommer en rapport snart med en del ingångar kring hur man bör tänka på de här frågorna.

– IoT kan ju annars ha fysiska risker med sig. Uppkopplade trafiksystem som havererar kan leda till krockar exempelvis. Men i skolan är de aspekterna relativt små, det känns långsökt att tro att någon vill hacka en sensor i en kemisal. Så i skolan handlar det mer om mer vilken data vi får samla in och vilken data vågar vi spara och lagra.

Hur har skolan utvecklas med hjälp av IoT om tre år?

– Om tre år har vi bättre kunskap om hur tekniken fungerar och vad den innebär. Det gäller allt från politiker till lärare. Flera behöver känna till att det redan samlas in massa data via de digitala verktyg vi använder, och att den just nu bara finns hos de amerikanska storbolagen. Data som vi som skolforskare, skolpolitiker och skolpersonal skulle behöva ha tillgång till. Idag betalar vi medan någon annan samlar in datan. Där hoppas jag på en förändring.

– Jag hoppas också att vi kan använda sensorer i läroverktyget för att mer frekvent följa elevers lärande. Det skulle minska behovet av prov vid enstaka tillfällen där ens betyg kan försämras drastiskt. Istället följer man eleverna successivt, ger feedback och får mer rättvisande bild av vad eleverna kan och inte kan.

24 september 2019 Uppdaterad 26 september 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Stål Verkstad Ai

AI för bättre stål

15 feb 2021 digit

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Stor Stark Rattfylleri

Mobil mot rattfylla

25 aug 2020 digit

Nu kan mobiltelefoner med sensor övervaka din gång och upptäcka ifall du druckit för mycket för att kunna köra bil. Det visar en ny forskningsstudie.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

Mat 960640

Äkta mat med blockkedja

3 jul 2020 digit

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebära att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.