Svensk CO2-fri gruva

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

– Det vi ska lösa för LKAB är att de ska kunna fortsätta bryta malm i Kiruna och Gällivare. Det ska vi göra med hjälp av digitalisering och att lyfta den teknik som finns hos varje enskilt bolag till en lösning som samverkar. Det är en jätteutmaning, säger Lars Ydreskog, vice vd, Combitech.

Hur gör ni för att malmbrytningen ska bli CO2-fri?

– Det finns många enskilda tekniker idag, till exempel batteridrift, elektromobilitet och det man kallar isolerad autonomi, till exempel ett elektrifierat fordon som arbetar ganska isolerat. Nu gäller det att få till lösningar som samverkar, inte bara ett fordon utan flera fordon. Vi jobbar otroligt mycket med att se till att vi får energi till gruvan i framtiden som inte bara är elektrisk utan också grön. Alla de här parametrarna vad gäller produktivitet och hållbarhet är med redan från första dagen.

Hur unikt är projektet?

– Det är helt unikt. Man börjar tala om digitala ekosystem och de kan finnas i en smart gruva, en smart hamn eller en smart stad. Utmaningen med att få till dem är att det sällan finns en kund som är beställare. I det här fallet finns en tydlig kund som har satt upp den här visionen. Ska man nå hållbarhetsmålen 2030 så behövs det fler projekt som det här.

Det är vad alla företag gör, man har sina isolerade lösningar som funkar i mindre sammanhang men nu måste vi få det att fungera i mycket, mycket större skala och på riktigt.

Hur ska batterierna utvecklas?

– Det finns batterier idag och det finns lösningar som funkar men inte i en miljö som den här. Det vill säga du ska lyfta tre miljoner ton malm per månad och du ska göra det 2 000 meter under jord. Hur säkerställer du att det finns batterier, eller ska det ens vara batterier? Ska det kanske vara bränsleceller eller ska det vara något annat? Det här vet vi inte ännu för de lösningar som finns idag fungerar inte i den stora skala som finns.

– Gör parallellen med en stad. Hur säkerställer du energin till en hel stad eller till E4:an? Alla sådana frågor måste vi ha upp och lösa nu. Det är vad alla företag gör, man har sina isolerade lösningar som funkar i mindre sammanhang men nu måste vi få det att fungera i mycket, mycket större skala och på riktigt.

Är ni klara till 2024?

– Absolut! Nu har vi haft ett år när vi mobiliserat kring hur vi behöver samarbeta och det är lite jobbigt. Alla kommer med sin traditionella it och tycker det är lite läskigt att öppna upp sina teknikplaner. Men tack vare det enorma stödet från ledningen på alla bolag så börjar det funka nu. Innovation i samverkan är lätt att säga men inte så lätt att göra, men vi kommer att lyckas.

27 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng