Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bolidens plan för 2024

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Boliden 21 oktober 2019 digit

– Det som är aktuellt inom Boliden vad gäller digitalisering är först och främst hur vi kan stötta produktionen eftersom vi trots allt är ett producerande bolag. Det handlar om flera saker, alltifrån att det finns fungerande infrastruktur och nätverk till att det finns fungerande plattformar för dataanalys. Överhuvudtaget är förstås mycket av automationen som sker baserad på it, säger Göran Kördel, CIO Boliden.

Vad innebär 5G för Boliden?

– Att koppla upp gruvan är jätteviktigt men vi måste förstås bygga våra egna nät eftersom det inte finns uppkoppling där under jorden. Vi kör idag ganska stora wifi-nät, men vi tittar också både på 5G och på andra tekniker. 5G har vi haft en pilot med och det är en teknik som lovar mycket. Det ger lägre fördröjning och bättre kapacitet, det ger möjlighet att styra trafiken och täcker upp bra när man rör på sig. Men fortfarande är det omoget och det finns fortfarande inte klara affärsmodeller för leverantörerna. Vi har bland annat därför investerat i två stycken LTE-nät, eller 4Gplus-nät skulle man kunna kalla det. Det kommer vi väldigt långt med och tanken är att de ska kunna uppgraderas till 5G så småningom. 

Hur arbetar ni med it-säkerhet?

– Det kommer ju lite grand som en följd av detta därför att när vi kopplar upp saker i vår produktion gäller det också att det sker på ett säkert sätt. It-säkerhet historiskt har varit ganska fokuserat på att skydda information och administrativa system, men nu gäller det ju också att ha koll på vilka maskiner som är uppkopplade och att det inte går att hacka dem. Vi arbetar därför mycket med nya typer av system som kontrollerar vad som är på nätverken och som monitorerar trafik på ett intelligent sätt. Det finns ju en hel del ny mjukvara och tjänster för att kunna hålla koll på det, och det är jätteviktigt. Och utmaningarna ser annorlunda ut om vi jämför den operationella delen med lite mer traditionell kontors-it.

Många av Bolidens anställda kommer att vara it-användare. Hur arbetar ni med det?

– Ja, det är ett av våra fokusområden att se till att kunna stötta våra anställda med it, för precis som du säger har alla inte varit it-användare, men så håller det på att bli. Vår personal i produktion utrustas med plattor, med smarta telefoner och annan utrustning för att kunna komma åt information och system, och för att kunna styra processer och kommunicera. Det ställer krav, dels på att det finns bra utrustning och uppkopplingsmöjligheter, dels på användarvänlighet. Det är en utmaning som visserligen har varit aktuell länge, men ju mer uppkopplade vi blir desto nödvändigare blir det att se till att det också blir lättare kommer åt information och system.

Vilken återkoppling får ni av era anställda inom det området?

– Det är väldigt roligt för vi har kört en större pilot med att just se till att alla gruvarbetare i en specifik gruva får tillgång till plattor, och det har vi sedan utvärderat. Det har genererat förslag och behov av nya funktionaliteter som vi då paketerar i app-format. Det är ju så att människor idag har en helt annan datormognad än för bara 5-10 år sedan så man är van att hantera smarta telefoner och appar och så vidare. Så det slår väl ut.

Ni har en plan till 2024. Var står ni då?

– Så långt fram är naturligtvis lite svårt att se, men den stora trenden är ju framförallt att allt mer eller mindre är uppkopplat, såväl maskiner som människor. Baserat på det kommer vi att kunna göra väldigt mycket dataanalys för att vidare kunna optimera processer och höja vår produktivitet, men också kunna höja vår säkerhet för att bättre kunna kontrollera exempelvis vår miljö och miljöpåverkan.

Rekommenderad läsning

bolidengruva.jpg

Första 5G under jord

12 jul 2019 digit

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift. 

Boliden_960x640.jpg
video

Utbildning ger resultat mot ransomware

6 okt 2016 säkerhet

Ransomware och andra hot botas bäst med utbildning. Efter att Boliden införde korta lektioner agerar medarbetarna snabbt och rätt vid attacker.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

alger-i-narbild-med-bubblor.jpg

Grönare elektronik med alger

2 mar 2018 digit

Nu ska Rise och Boliden undersöka om algodlingar kan minska utsläppen av växthusgaser från metallindustrin.

norraskogsägarna.jpg

Världsunik timmersåg slår rekord

19 dec 2017 digit

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

Aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln.jpg

Ett enkelt val för Boliden

15 mar 2018 digit

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

pimmWEBB.jpg

Smarta lösningar i svenska gruvor

31 aug 2017 digit

Digitalisering, 5G-nät, och maskiner som rattas ovan jord ska effektivisera svensk gruvdrift och göra den säkrare. Målet är att svenska företag ska gå i bräschen när det kommer till automatisering i branschen.

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.