Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bolidens plan för 2024

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

– Det som är aktuellt inom Boliden vad gäller digitalisering är först och främst hur vi kan stötta produktionen eftersom vi trots allt är ett producerande bolag. Det handlar om flera saker, alltifrån att det finns fungerande infrastruktur och nätverk till att det finns fungerande plattformar för dataanalys. Överhuvudtaget är förstås mycket av automationen som sker baserad på it, säger Göran Kördel, CIO Boliden.

Vad innebär 5G för Boliden?

– Att koppla upp gruvan är jätteviktigt men vi måste förstås bygga våra egna nät eftersom det inte finns uppkoppling där under jorden. Vi kör idag ganska stora wifi-nät, men vi tittar också både på 5G och på andra tekniker. 5G har vi haft en pilot med och det är en teknik som lovar mycket. Det ger lägre fördröjning och bättre kapacitet, det ger möjlighet att styra trafiken och täcker upp bra när man rör på sig. Men fortfarande är det omoget och det finns fortfarande inte klara affärsmodeller för leverantörerna. Vi har bland annat därför investerat i två stycken LTE-nät, eller 4Gplus-nät skulle man kunna kalla det. Det kommer vi väldigt långt med och tanken är att de ska kunna uppgraderas till 5G så småningom. 

Hur arbetar ni med it-säkerhet?

– Det kommer ju lite grand som en följd av detta därför att när vi kopplar upp saker i vår produktion gäller det också att det sker på ett säkert sätt. It-säkerhet historiskt har varit ganska fokuserat på att skydda information och administrativa system, men nu gäller det ju också att ha koll på vilka maskiner som är uppkopplade och att det inte går att hacka dem. Vi arbetar därför mycket med nya typer av system som kontrollerar vad som är på nätverken och som monitorerar trafik på ett intelligent sätt. Det finns ju en hel del ny mjukvara och tjänster för att kunna hålla koll på det, och det är jätteviktigt. Och utmaningarna ser annorlunda ut om vi jämför den operationella delen med lite mer traditionell kontors-it.

Många av Bolidens anställda kommer att vara it-användare. Hur arbetar ni med det?

– Ja, det är ett av våra fokusområden att se till att kunna stötta våra anställda med it, för precis som du säger har alla inte varit it-användare, men så håller det på att bli. Vår personal i produktion utrustas med plattor, med smarta telefoner och annan utrustning för att kunna komma åt information och system, och för att kunna styra processer och kommunicera. Det ställer krav, dels på att det finns bra utrustning och uppkopplingsmöjligheter, dels på användarvänlighet. Det är en utmaning som visserligen har varit aktuell länge, men ju mer uppkopplade vi blir desto nödvändigare blir det att se till att det också blir lättare kommer åt information och system.

Vilken återkoppling får ni av era anställda inom det området?

– Det är väldigt roligt för vi har kört en större pilot med att just se till att alla gruvarbetare i en specifik gruva får tillgång till plattor, och det har vi sedan utvärderat. Det har genererat förslag och behov av nya funktionaliteter som vi då paketerar i app-format. Det är ju så att människor idag har en helt annan datormognad än för bara 5-10 år sedan så man är van att hantera smarta telefoner och appar och så vidare. Så det slår väl ut.

Ni har en plan till 2024. Var står ni då?

– Så långt fram är naturligtvis lite svårt att se, men den stora trenden är ju framförallt att allt mer eller mindre är uppkopplat, såväl maskiner som människor. Baserat på det kommer vi att kunna göra väldigt mycket dataanalys för att vidare kunna optimera processer och höja vår produktivitet, men också kunna höja vår säkerhet för att bättre kunna kontrollera exempelvis vår miljö och miljöpåverkan.

21 oktober 2019 Uppdaterad 21 november 2019 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron, Boliden

Rekommenderad läsning

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

en tysk flagga målad i målarfärg.jpg

Datainsamling mot corona

20 mar 2020 digit

I ett försök att minska spridningen av coronavirus har tyska hälsomyndigheten tagit hjälp av Deutsche Telekom. Genom att telekombolaget delar med sig av data om sina abonnenter hoppas nu myndigheten få kontroll på viruset.

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.