Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta möten med AI

Ciscos videotjänster blir alltmer molnbaserade. Med AI på plats, för att känna igen dig när du går in i mötesrummet, och goda möjligheter till integrering, finns det stora vinster att göra. Det menar kollaborationschefen för EMEAR, Vaughan Klein.

– Den största trenden vi ser är hur vi flyttar mer och mer av våra tjänster upp i molnet och skapar samarbete som en plattform i molnet. Molnet är alltid på och gör att man kan få den bästa användarupplevelsen och det gör att man kan använda det på ett enkelt sätt. Dessutom har vi utvecklat en AI som i stort sett blir som en virtuell assistent som nu har blivit ännu mer tillgänglig, säger Vaughan Klein, chef EMEAR för Collaboration Cisco.

Hur fungerar den?

– Vi utvecklar den för att kunna svara på vanliga frågor som kan dyka upp i sådana här videomöten och samarbeten. Just nu fungerar den så att när du går in i ett rum känner den igen vem du är, ser att du har ett möte bokat i din kalender, och allt du behöver göra är att be den starta mötet. Vi har alltid velat göra vår tjänst lätt att använda, och med den här inbyggda AI:n går den att handleda bara genom att använda rösten.

Hur ser säkerheten ut?

– Informationen är helt igenom krypterad, oavsett om den används eller inte. Cisco är det största säkerhetsföretaget i världen och det gäller förstås även våra samarbetslösningar.

Videomöten minskar vårt resande och är miljövänligt. Finns det andra fördelar?

– Ja, ett exempel är hur betydelsefull den har varit för mig personligen. Jag har just påbörjat min nya roll här i Europa, men jag är ifrån Australien, där jag bodde förhållandevis otillgängligt på en 1200 hektar stor boskapsfarm och arbetade därifrån. Förstås gör det att resandet minskar, men det gör också att chefer eller andra medarbetare på stora bolag kan bo utanför de stora städerna och landsbygden kämpar ofta för sin minskande befolkning. Det kan vår tjänst försöka minimera. En aspekt som var väldigt kraftfull för mig var att genom att använda de här verktygen kunde jag koppla upp mig och synas i Singapore eller San Jose eller andra platser på jorden. Det är en stor vinst att kunna arbeta utan att lämnade sitt hem.

Vad brukar folk säga som tvekar att använda de här verktygen?

– Att sätta på kameran kan få folk att tvivla lite, speciellt om det är hemifrån. Men det finns inget bättre än att mötas ansikte mot ansikte. Vi ser hur vissa organisationer arbetar med att cheferna beslutar att kamerorna slås på, eftersom de ser vilken nytta det kan ge när de har sett våra demonstrationer. Och så fort man knäcker det och folk börjar använda dem uppskattas det och det finns ingen återvändo. Att då gå tillbaka telefon- eller ljudmöte är inget alternativ.

Hur ska ni utveckla era tjänster framöver?

– Det kommer handla mycket om molnintegrering och utveckling på AI-fronten. Just nu har vi satt en väldigt etablerad väg framåt vad gäller integration med partners och kan placera in våra tjänster i organisationer oberoende av vad de har för system redan på plats, oavsett om det är Oracle eller O365. Vi bäddar in vår tjänst och det är ett värde i sig.  

28 augusti 2019 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Lantmäteriets rapport

1 dec 2020 digit

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Ett Trevligt Badrum

Dolda fel på video

25 nov 2020 digit

Tidigare krävdes en fysisk kontroll av dolda fel i fastigheter, men nu kan det mesta granskas via ett videomöte. Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall är specialiserad på just dolda fel och kan numera utföra uppdrag över hela landet, varav de flesta via video.

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Krav på distansjobb

23 nov 2020 digit

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning.