Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AF:s nya satsning

af-video-960640.jpg

Arbetsförmedlingen har lanserat verktyget snabbintervjuer. Via video kan arbetsgivare, under extremt kort tid, intervjua flera arbetssökande och därmed bredda urvalet.

 Vi har en bra tillväxt i ekonomin och anställningsviljan finns, men arbetsgivare har idag svårt att hitta rätt kompetens. Därför måste många förändra sin kravbild eller hur de rekryterar. Vi vill uppmuntra arbetsgivarna att träffa flera kandidater tidigt i processen och få dem att se människan bakom CV:t, säger Björn Norestig, chef på sektionen Videomöten, på Arbetsförmedlingen.

Snabbintervjuer ger arbetsgivare en chans att träffa många kandidater snabbt, och därmed bredda sitt urval i rekryteringsprocessen. Bäst lämpat är verktyget för korta intervjuer där alla kandidater får träffa arbetsgivaren en och en och svara på identiska frågor, till antalet helst max fem.

I verktyget kan arbetsgivare också bestämma vilka egenskaper som är viktigast hos kandidaten de söker och markera om kandidaten uppfyller dessa eller inte. Egenskaperna ska bestämmas innan intervjuerna äger rum.

– Videosamtalen har ju funnits länge, men det intressanta och nya med snabbintervjuer är att den strukturerar rekryteringsprocessen åt dig. Alla har inte det tjockaste CV:t men de kan vara kvalificerade och motiverade ändå. Vi har sett arbetsgivare välja helt andra kandidater än sina första topp tre när de breddat sitt urval genom snabbintervjuer. Att prata med personen tidigt i processen ger en helt annan bild, säger Vendela Engblom, produktägare Snabbintervjuer på Arbetsförmedlingen. 

Passar även för rekrytering utomlands

Verktyget kan också lämpa sig för längre intervjuer med personer som befinner sig på annan ort eller i ett annat land. Bland annat har spanska kockar och polska tandläkarstudenter intervjuats till tjänster som sommarvikarier genom snabbintervjuer.

– Efter intervjuerna får även de sökande via en funktion svara på om de vill ha jobbet eller inte, vilket arbetsgivarna tycker är jättebra. Det är en viktig feedback som de sällan får annars. Har de åtta intervjuer och ingen är intresserad så kanske de måste tänka om, säger Vendela Engblom. 

Några som redan använder snabbintervjuer är Ikea, bland annat i rekryteringen av deras restaurangpersonal.

– Ikea uppskattar att använda verktyget för att snabbt kunna få en uppfattning om dem som bolaget eventuellt kommer att anställa. Inom restaurangbranschen är det också vanligt att folk kommer och går och man måste anställa ofta, då lämpar det sig väl att kunna prata med många personer under en kort tid, säger Björn Norestig.

Snabbintervjuer-960640.jpg

Det spelar ingen roll om man är ett stort eller litet företag, utan alla kan dra nytta av snabbintervjuer, menar Vendela Engblom.

Svetsare först ut 

Arbetsförmedlingen använder tjänsten själva när de rekryterar. Den första anställningen genom verktyget skedde i april 2017 och efter en del utvecklingsarbete och ett antal rekryteringar i tjänsten både internt och externt så skedde den externa lanseringen i oktober 2018. De menar att det kan passa egentligen oavsett storlek på företag och oberoende av vilken bransch det rör sig om. 

– Den första utanför Arbetsförmedlingen som anställdes via snabbintervjuer var faktiskt en svetsare. Och man behöver absolut inte vara ett stort företag som Ikea för att dra nytta av tjänsten, utan den passar även mindre företag och organisationer med färre anställda. 

– Snabbintervjuer är öppen och gratis för alla och vi ser att intresset kokar nu när arbetsgivare börjar få upp ögonen för verktyget, säger Vendela Engblom.

5 mars 2019 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Daresay, Adobestock

Rekommenderad läsning

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Krav på distansjobb

23 nov 2020 digit

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.