Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AF:s nya satsning

Arbetsförmedlingen har lanserat verktyget snabbintervjuer. Via video kan arbetsgivare, under extremt kort tid, intervjua flera arbetssökande och därmed bredda urvalet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Daresay, Adobestock 5 mars 2019 digit

af-video-960640.jpg

 Vi har en bra tillväxt i ekonomin och anställningsviljan finns, men arbetsgivare har idag svårt att hitta rätt kompetens. Därför måste många förändra sin kravbild eller hur de rekryterar. Vi vill uppmuntra arbetsgivarna att träffa flera kandidater tidigt i processen och få dem att se människan bakom CV:t, säger Björn Norestig, chef på sektionen Videomöten, på Arbetsförmedlingen.

Snabbintervjuer ger arbetsgivare en chans att träffa många kandidater snabbt, och därmed bredda sitt urval i rekryteringsprocessen. Bäst lämpat är verktyget för korta intervjuer där alla kandidater får träffa arbetsgivaren en och en och svara på identiska frågor, till antalet helst max fem.

I verktyget kan arbetsgivare också bestämma vilka egenskaper som är viktigast hos kandidaten de söker och markera om kandidaten uppfyller dessa eller inte. Egenskaperna ska bestämmas innan intervjuerna äger rum.

– Videosamtalen har ju funnits länge, men det intressanta och nya med snabbintervjuer är att den strukturerar rekryteringsprocessen åt dig. Alla har inte det tjockaste CV:t men de kan vara kvalificerade och motiverade ändå. Vi har sett arbetsgivare välja helt andra kandidater än sina första topp tre när de breddat sitt urval genom snabbintervjuer. Att prata med personen tidigt i processen ger en helt annan bild, säger Vendela Engblom, produktägare Snabbintervjuer på Arbetsförmedlingen. 

Passar även för rekrytering utomlands

Verktyget kan också lämpa sig för längre intervjuer med personer som befinner sig på annan ort eller i ett annat land. Bland annat har spanska kockar och polska tandläkarstudenter intervjuats till tjänster som sommarvikarier genom snabbintervjuer.

– Efter intervjuerna får även de sökande via en funktion svara på om de vill ha jobbet eller inte, vilket arbetsgivarna tycker är jättebra. Det är en viktig feedback som de sällan får annars. Har de åtta intervjuer och ingen är intresserad så kanske de måste tänka om, säger Vendela Engblom. 

Några som redan använder snabbintervjuer är Ikea, bland annat i rekryteringen av deras restaurangpersonal.

– Ikea uppskattar att använda verktyget för att snabbt kunna få en uppfattning om dem som bolaget eventuellt kommer att anställa. Inom restaurangbranschen är det också vanligt att folk kommer och går och man måste anställa ofta, då lämpar det sig väl att kunna prata med många personer under en kort tid, säger Björn Norestig.

Snabbintervjuer-960640.jpg

Det spelar ingen roll om man är ett stort eller litet företag, utan alla kan dra nytta av snabbintervjuer, menar Vendela Engblom.

Svetsare först ut 

Arbetsförmedlingen använder tjänsten själva när de rekryterar. Den första anställningen genom verktyget skedde i april 2017 och efter en del utvecklingsarbete och ett antal rekryteringar i tjänsten både internt och externt så skedde den externa lanseringen i oktober 2018. De menar att det kan passa egentligen oavsett storlek på företag och oberoende av vilken bransch det rör sig om. 

– Den första utanför Arbetsförmedlingen som anställdes via snabbintervjuer var faktiskt en svetsare. Och man behöver absolut inte vara ett stort företag som Ikea för att dra nytta av tjänsten, utan den passar även mindre företag och organisationer med färre anställda. 

– Snabbintervjuer är öppen och gratis för alla och vi ser att intresset kokar nu när arbetsgivare börjar få upp ögonen för verktyget, säger Vendela Engblom.

Rekommenderad läsning

tre ungdomar med solglasögon sitter framför grafittimålad carport och hänger med en dator.jpg

Arbetsförmedlingens nya tech-lösning

12 feb 2019 digit

Med en infrastruktur som inbjuder till samarbete med privata aktörer tar Arbetsförmedlingen ett stort kliv i en digital resa som gynnar både arbetssökande och arbetsgivare. Via Jobtech delas data mellan olika plattformar och underlättar matchningen att hitta rätt kompetens.

app-gamification-960640.jpg

Gamification-app mot arbetslöshet

19 okt 2018 digit

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken, och på så sätt minska arbetslösheten. 

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

tre personer i en soffa med glada emojisar i papper framför sina huvuden2.jpg

(Nästan) alla tech-positiva

20 aug 2019 digit

De globala techjättarna toppar när Yougov rankar bolagens varumärken baserat på frågor till drygt 2,5 miljoner konsumenter. I Sverige toppar Ikea, tätt följt av Swish och Volvo. 

ikea-shop-front.jpg

3D-printat på Ikea

6 dec 2019 digit

Det finns mycket att vinna med 3D-printade metalldelar till industrins tillverkningsmaskiner. För Ikea ökar kvaliteten i tillverkningen med 20 procent, samtidigt som förbrukningen av kylvatten minskade med 86 procent. Det visar forskning vid Örebro universitet.

två fåglar på en gren.jpg
video
Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Nu flyger Astra Zeneca mindre

3 okt 2018 digit

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har lyckats skära ner på sina flygresor tack vare sin satsning på interna videomöten. Nästa steg är att öppna upp för liknande lösningar gentemot kunder.

tva-fina-julgranar.jpg

AR av rätta virket

14 dec 2018 digit

Med samma teknik som används i Pokémon Go kan skogsägare nu mäta träd. Arboreal Trädhöjd gör det möjligt att samla och bearbeta data för bättre skogsförvaltning och mer exakta kundleveranser. 

kvinna sitter i ett grönt skönt område vid en pool med datorn och freelansar.jpg

Den mobila konsulten

8 feb 2019 digit

På Norengs Redovisningsbyrå i Gävle är mobilitet nyckeln till framgång. Med ny teknik kommer nya möjligheter att engagera sig i kundernas verksamheter och bli mer av en projektledare som får dem att växa.