Skellefteås smarta gruva

gruvdrift-960640.jpg

Björkdalsgruvan digitaliserar sin eldistribution. Det ska innebära en ökad säkerhet, sänkt risk för strömavbrott och en fördubblad effektkapacitet. 

 Vi har byggt upp ett bra samarbete med Björkdalsgruvan under flera år och är glada över att kunna erbjuda dem eldistributionslösningar för att effektivisera deras verksamhet på ett hållbart sätt. Högst på dagordningen står alltid säkerhet där vi använder Schneider Electrics driftsäkra, personsäkra och hållbara lösningar. Våra svensktillverkade ställverk i Arlöv är en självklar del i anläggningen för att bygga upp en personsäker och driftsäker anläggning, säger Jens Ahlgren, försäljningschef för Power Systems på Schneider Electric.

Björkdalsgruvan utanför Skellefteå är en av norra Europas största guldgruvor. 2014 påbörjade Schneider Electric en digitalisering av verksamheten, och nu är alltså arbetet med eldistributionen gjort. Man har ökat elnätskapaciteten från 7 MVA till 14 MVA, och fått till ett framtidssäkrat system för eldistribution. 

Bra för överblick

Förutom effektökningen får nu verksamheten genom digitaliseringsarbetet en bättre överblick över sin eldistribution. Genom lösningen EcoStruxure Power Advisor kan Björkdalsgruvan bland annat följa energikvalitet, händelseförlopp och störningar, så att de tidigt kan sätta in åtgärder för att säkra personalmiljön och produktionen. 

 För oss har digitalisering ett stort fokus och ett område där vi ser att det finns stora vinster för oss i gruvnäringen att hämta och där vi vill vara i framkant. Den verksamhet som bedrivs här i gruvan är en krävande miljö där ett avbrott kostar stora summor pengar varför det ställs höga krav på de produkter och tjänster som installerar här, Ola Nordberg, el & automationschef på Björkdalsgruvan. 

 Schneider Electric har lång erfarenhet inom digitalisering och har mycket goda referenser för både sina produkter och tjänster, vilket avgjorde valet av leverantör. Vi är mycket nöjda med partnerskapet med Schneider Electric och de lösningar de har installerat här. Jag har alltid fått ett professionellt bemötande och har en mycket bra relation med det lokala teamet vilket också är väldigt viktigt. 

Källa: Schneider Electric

25 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng