Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Göteborg jagar jämlikhet

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 21 november 2019 it i skolan

– Grundskoleförvaltningen i Göteborg är drygt ett år gammal och syftet med den har varit att centralisera allt som handlar om skolan ute i de tio förvaltningarna till en förvaltning, Bertil Karlsson, it-samordnare på grundskoleförvaltningen, Göteborgs stad.

Vad är din roll?

– Jag är it-samordnare på en avdelning som heter Digitalisering och Innovation som hjälper skolorna med datorer. Nu har vi också ett projekt med en dator till varje elev i årskurserna 4 till 9. Vi hjälper dem också med inköp av annan utrustning, exempelvis audiovisuell utrustning, såsom whiteboards, interaktiva skärmar, projektorer och så vidare. Det senare är det jag sysslar med mest.

Hur går det?

– Det går bra för att istället för att ha tio stycken organisationer där det har suttit it-samordnare som har arbetat med i princip allt har vi kunnat få en mer samlad expertkompetens som betydligt kraftfullare kan stödja skolorna med både råd och med inköp och upphandlingar.

Hur skiljer sig skolorna åt?

– När en ny skola byggs i Göteborg finns det en schablon med ett visst antal kronor kopplat till varje elev och med de pengarna kan man köpa till exempel smarta whiteboards till hela skolan. Den schablonen är tillräcklig, så de nya skolorna får en modern utrustning med hög kvalitet. Men de skolor som inte är nya har bara sin egen budget att förnya och köpa in utrustning för och det kan se väldigt olika ut. En del sitter med utrustning som är drygt tio år gammal och de har det jobbigt.

Vad kan göras åt det?

– Hjälp till skolorna med hur de lägger upp sin budget och att det finns avsatt pengar varje år för att byta ut en del av utrustningen och underhålla den som finns. Så att det ska bli jämlikt i skolorna när det gäller digital kompetens och digitalt lärande. 

Hur hoppas du att situationen ser annorlunda ut om två år?

– Jag hoppas att vi har gjort en inventering för att se vad deras behov är. Och även att vi har gjort en större upphandling där vi ser priserna för klassrumsutrustning, så att vi kan hjälpa skolorna till ett bra pris. Kanske också att förvaltningen kan stötta skolorna med ekonomin för inköp av detta. Det är min förhoppning och för att det överhuvudtaget ska bli jämlikt behövs detta. Om vi pratar digitalisering i skolan måste alla delar fungera för alla, även den audiovisuella utrustningen i klassrummen. 

Rekommenderad läsning

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

elever i trapphus.jpg (1)
video

Fördel Stenkulaskolan

14 nov 2019 it i skolan

Alla elever ska få rätt kunskaper med sig in i vuxenlivet. Deepening learning är ett område som Stenkulaskolan i Malmö satsar på och som redan har gett resultat.