Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Göteborg jagar jämlikhet

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

– Grundskoleförvaltningen i Göteborg är drygt ett år gammal och syftet med den har varit att centralisera allt som handlar om skolan ute i de tio förvaltningarna till en förvaltning, Bertil Karlsson, it-samordnare på grundskoleförvaltningen, Göteborgs stad.

Vad är din roll?

– Jag är it-samordnare på en avdelning som heter Digitalisering och Innovation som hjälper skolorna med datorer. Nu har vi också ett projekt med en dator till varje elev i årskurserna 4 till 9. Vi hjälper dem också med inköp av annan utrustning, exempelvis audiovisuell utrustning, såsom whiteboards, interaktiva skärmar, projektorer och så vidare. Det senare är det jag sysslar med mest.

Hur går det?

– Det går bra för att istället för att ha tio stycken organisationer där det har suttit it-samordnare som har arbetat med i princip allt har vi kunnat få en mer samlad expertkompetens som betydligt kraftfullare kan stödja skolorna med både råd och med inköp och upphandlingar.

Hur skiljer sig skolorna åt?

– När en ny skola byggs i Göteborg finns det en schablon med ett visst antal kronor kopplat till varje elev och med de pengarna kan man köpa till exempel smarta whiteboards till hela skolan. Den schablonen är tillräcklig, så de nya skolorna får en modern utrustning med hög kvalitet. Men de skolor som inte är nya har bara sin egen budget att förnya och köpa in utrustning för och det kan se väldigt olika ut. En del sitter med utrustning som är drygt tio år gammal och de har det jobbigt.

Vad kan göras åt det?

– Hjälp till skolorna med hur de lägger upp sin budget och att det finns avsatt pengar varje år för att byta ut en del av utrustningen och underhålla den som finns. Så att det ska bli jämlikt i skolorna när det gäller digital kompetens och digitalt lärande. 

Hur hoppas du att situationen ser annorlunda ut om två år?

– Jag hoppas att vi har gjort en inventering för att se vad deras behov är. Och även att vi har gjort en större upphandling där vi ser priserna för klassrumsutrustning, så att vi kan hjälpa skolorna till ett bra pris. Kanske också att förvaltningen kan stötta skolorna med ekonomin för inköp av detta. Det är min förhoppning och för att det överhuvudtaget ska bli jämlikt behövs detta. Om vi pratar digitalisering i skolan måste alla delar fungera för alla, även den audiovisuella utrustningen i klassrummen. 

21 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glasögon Och En Kopp Kaffe På Ett Bord

Göteborgs coronasurf

27 aug 2020 digit

Nu får göteborgare som 65 år eller äldre gratis hjälp för att surfa sig genom coronapandemin. Videosamtal med barnbarnen, hjälp med BankID och att utforska Youtube är några områden som efterfrågas.