Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital skolstart i Ystad

pappa med sina två flickor i lite kaosartad situation.jpg

För att spara tid och pengar har Ystad kommun infört en e-tjänst som sparar 10 000 papper i samband med skolstart. Det handlar bland annat om information om vilket nummer vårdnadshavare kan nås på och elevernas eventuella matallergier.

– Insatsen vi har gjort är förhållandevis liten jämfört med den nyttan vi förväntar oss. Tidigare har respektive lärare behövt dela ut papper till eleverna, som i sin tur har fått ta hem det till föräldrar och det kan som bekant ta tid om pappret ska vandra mellan hushållen. Nu sköts allt det här i vår e-tjänst, säger Ulf Wedberg, e-strateg på Ystad kommun och som varit med och lett arbetet med skolstartstjänsten.

10 000 papper

I genomsnitt behövs tre papper per elev och skolstart, som tas hem. Vårdnadshavaren ombeds i sin tur att bland annat lämna ut ett telefonnummer där de är nåbara på under dagtid och ta del om information om regler för hur elevens dator ska hanteras.

I Ystad kommun finns ungefär 4 000 elever vilket har resulterat i en bra bit över 10 000 papper som ska slussas mellan skolan och elevens hem.

Eftersom Ystad kommun redan har etablerat en e-tjänst där medborgarna exempelvis kan anmäla sig till tomtkö och ge sitt vaccinationsmedgivande, var det naturligt att även se över hanteringen av föräldrarnas underskrifter under skolstarten.

– Vi fick höra talas om att Knivsta kommun var på gång med en skolstartstjänst. Vi tog kontakt med dem och började sedan engagera våra rektorsgrupper, eftersom vi i första hand vill ha med verksamheterna om vi ska göra en sådan här satsning, säger Ulf Wedberg.

Säkert och transparent

Efter att Ystad kommun hade gjort en processkartläggning började tjänsten utvecklas. Tack vare en programvara som är lätt att hantera samt kommunens tidigare erfarenheter av att bygga e-tjänster gick utvecklingen snabbt och kunde lanseras inför skolstarten i höst.  

Ulf Wedberg hoppas att kunna spara både tid och pengar på ett effektivare sätt att få in föräldrarnas underskrifter och dessutom innebär det att den här delen av skolans verksamhet kvalitetssäkras. 

– Det har hänt att vi har fått in underskrifter på blanketter från personer som inte haft den juridiska vårdnaden för barnet, men det går inte när vi gör det digitalt. Nu loggar föräldrarna in med sitt bank-id på vår tjänsteplattform på kommunens sajt och både vi och föräldrarna kommer att ha möjlighet att följa ärendet på ett helt annat sätt.

Ingen hemlighet

Med tjänsten på plats öppnas det också möjligheter för lärare att ta del av informationen direkt i sina system och till exempel personalen i skobespisningen kan snabbt se vilka elever som har specialkost på grund av allergier.

– Förhoppningsvis kan det här spridas till andra kommuner. Det är ingenting vi håller hemligt, utan tvärtom är andra kommuner varmt välkomna att höra av sig, säger Ulf Wedberg.

18 september 2019 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.