Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital skolstart i Ystad

För att spara tid och pengar har Ystad kommun infört en e-tjänst som sparar 10 000 papper i samband med skolstart. Det handlar bland annat om information om vilket nummer vårdnadshavare kan nås på och elevernas eventuella matallergier.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 18 september 2019 it i skolan

pappa med sina två flickor i lite kaosartad situation.jpg

– Insatsen vi har gjort är förhållandevis liten jämfört med den nyttan vi förväntar oss. Tidigare har respektive lärare behövt dela ut papper till eleverna, som i sin tur har fått ta hem det till föräldrar och det kan som bekant ta tid om pappret ska vandra mellan hushållen. Nu sköts allt det här i vår e-tjänst, säger Ulf Wedberg, e-strateg på Ystad kommun och som varit med och lett arbetet med skolstartstjänsten.

10 000 papper

I genomsnitt behövs tre papper per elev och skolstart, som tas hem. Vårdnadshavaren ombeds i sin tur att bland annat lämna ut ett telefonnummer där de är nåbara på under dagtid och ta del om information om regler för hur elevens dator ska hanteras.

I Ystad kommun finns ungefär 4 000 elever vilket har resulterat i en bra bit över 10 000 papper som ska slussas mellan skolan och elevens hem.

Eftersom Ystad kommun redan har etablerat en e-tjänst där medborgarna exempelvis kan anmäla sig till tomtkö och ge sitt vaccinationsmedgivande, var det naturligt att även se över hanteringen av föräldrarnas underskrifter under skolstarten.

– Vi fick höra talas om att Knivsta kommun var på gång med en skolstartstjänst. Vi tog kontakt med dem och började sedan engagera våra rektorsgrupper, eftersom vi i första hand vill ha med verksamheterna om vi ska göra en sådan här satsning, säger Ulf Wedberg.

Säkert och transparent

Efter att Ystad kommun hade gjort en processkartläggning började tjänsten utvecklas. Tack vare en programvara som är lätt att hantera samt kommunens tidigare erfarenheter av att bygga e-tjänster gick utvecklingen snabbt och kunde lanseras inför skolstarten i höst.  

Ulf Wedberg hoppas att kunna spara både tid och pengar på ett effektivare sätt att få in föräldrarnas underskrifter och dessutom innebär det att den här delen av skolans verksamhet kvalitetssäkras. 

– Det har hänt att vi har fått in underskrifter på blanketter från personer som inte haft den juridiska vårdnaden för barnet, men det går inte när vi gör det digitalt. Nu loggar föräldrarna in med sitt bank-id på vår tjänsteplattform på kommunens sajt och både vi och föräldrarna kommer att ha möjlighet att följa ärendet på ett helt annat sätt.

Ingen hemlighet

Med tjänsten på plats öppnas det också möjligheter för lärare att ta del av informationen direkt i sina system och till exempel personalen i skobespisningen kan snabbt se vilka elever som har specialkost på grund av allergier.

– Förhoppningsvis kan det här spridas till andra kommuner. Det är ingenting vi håller hemligt, utan tvärtom är andra kommuner varmt välkomna att höra av sig, säger Ulf Wedberg.

Rekommenderad läsning

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

smörgåsbord.jpg

Jönköping utvecklar IKT

23 jan 2019 it i skolan

Med utgångsläget stora behov och många bra idéer har Jönköping utvecklat tre skräddarsydda utbildningsspår för cirka 5 000 skolledare och lärare. Tack vare It för bättre lärande är den digitala pedagogiken här för att stanna i kommunens klassrum.

tom gunga i förgrunden med barn på gunga i bakgrunden.jpg
video

När lärare lär lärare

20 mar 2019 it i skolan

På Rydsskolan i Linköping coachar lärare varandra inom nya områden. Arbetssättet ger ny kunskap, bättre undervisning och ökat självförtroende. Att lärare lär lärare är en förutsättning för en relevant undervisning. Det menar Les Foltos, grundare och föreståndare av Peer-Ed.

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

flicka hänger i ett rep och tittar i kameran och ler.jpg
video

Mer moln i Lund

4 sep 2019 it i skolan

Rätt tekniska förutsättningar kombinerat med ett molnbaserat lärande har varit Lunds recept för att bygga en skola för framtiden. Det menar Viveca Dahl, utbildningschef i Lunds kommun.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden.