Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digitala bästkusten

Mölndals RPA-upphandling är bara ett av flera goda exempel på vad Göteborgsregionens arbete kring digital samverkan kan åstadkomma. Nu lanseras en ny tjänst som ger Sveriges 290 kommuner en god överblick över både egna och andras it-system för enklare utveckling och integration.

– Vi försöker omforma oss och bli mer av en utvecklingsorganisation för de 13 kommunerna i vår region. Vi har en hel del projekt som bland annat jobbar med bättre förhållanden för socialsekreterare och som vi kallar Yrkesresan. Det innebär att socialsekreterarna får ett stöd i sin kompetensutveckling för att ta sig vidare och bli mer trygga i sina roller, säger Johan Kjernald, digitaliseringsstrateg, Göteborgsregionen, GR.

– Mer konkret innebär Yrkesresan att man genomgår ett antal olika kurser där man höjer sin kompetensnivå inom yrket, och på så sätt får en bättre koll på vad man gör och en tryggare ställning på arbetsmarknaden. Det är mycket rotation på den typen av kompetens. Vi jobbar också en hel del med gymnasieantagningen, där eleverna via en gemensam tjänst kan söka vilka skola de vill inom regionen.

– Jag personligen jobbar ganska mycket med kartläggning av it-system och en tjänst som ska möjliggöra för kommuner i hela Sverige att skaffa sig en överblick över sina egna system, men också över vilka system som andra kommuner har för att på så sätt förenkla och förbättra möjligheter för samverkan genom upphandling, utveckling, integration och erfarenhetsutbyte.

Vi har redan hört från flera håll att man haft nytta av tjänsten, till exempel för att samarbete kring utvecklingen av en gemensam e-tjänsteplattformen.

Vad har kartläggningen haft för resultat?

– Innan lanseringen senare i sommar har vi smygstartat lite och låter kommuner som vill mata in sina system. Hittills har 70 kommuner runt om i Sverige börjat mata in sina system och de har redan nu fått tillfälle att jämföra med andra kommuner. Vi har redan hört från flera håll att man haft nytta av tjänsten, till exempel för att samarbete kring utvecklingen av en gemensam e-tjänsteplattformen.

– Det här länge funnits ett behov av bättre koll och även SKL och SKL Kommentus säger att de behöver få reda på hur de ser ut runt om i Sverige för att kunna göra nationella insatser.

– Dela digitalt är ett annat projekt som jag initierade i Göteborgsregionen och som nu är ett gemensamt arbete tillsammans med SKL. Det är ett digitalt verktyg som främjar samverkan och utbyte av erfarenheter med idag och drygt 11 000 användare runt om i det offentliga Sverige.

Varför är Dela digitalt en stängd sida?

– I det kommunala och det offentliga finns en enorm vilja att dela med sig. Problemet är att man inte vet hur eller till vem man ska göra det. Dela digitalt är en stängd sida för de som arbetar inom den offentliga sektorn. Det handlar om att skapa en arena där man snabbt och enkelt vågar dela med sig. Vi har sett i intervjuer med användare att man vill vara trygg för att dela med sig av de små saker i vardagen som faktiskt gör skillnad. Sedan är det inget hemligt som pågår där, men det hade varit ganska tomt där med en annan approach.

Vad har du fått för återkoppling?

– Enormt positiv och varför har vi inte haft det här tidigare. Alla kommuner, regioner och drygt 150 myndigheter är där och det växer stadigt med över 100 användare i veckan. Vi pratar mycket om samverkan men det är svårt och det kanske inte är grannkommunen eller -myndigheten som har de rätta svaren för mig. Vi ser mycket korsbefruktning där en myndighet tagit fram något som en liten kommun har stor nytta av, och vice versa. Sannolikheten att någon i Sverige redan gjort det man själv håller på med är ganska stor.

Ni hjälper också till med upphandlingar?

– Det stämmer, vi i GR hade ett projekt under hösten och vintern som egentligen Mölndals stad initierade i vårt lilla nätverk att de ville göra en upphandling av en RPA-plattform. Vi på GR ställde frågan om det var något som de andra kommunerna ville hoppa på och göra tillsammans. Det var väldigt roligt att se att alla 13 kommuner litade på Mölndals upphandling av den tekniska plattformen och lät dem göra jobbet.

– Vi stöttade genom samordning och det strategiska arbetet med de andra kommunena. Mycket av samverkan handlar om att lita på varandra och att man gör det för allas bästa. Men också att man kan göra vissa avsteg från det man upplever gör en unik, för att man får större nytta av att sitta på samma plattform och kan samverka mer framöver.

Vad är nästa steg?

– Nu återstår det svåra arbetet och det handlar om att samverka kring processerna, arbetssätten och själva förändringsarbetet. Där har vi etablerat ett nätverk för att se hur vi kan börja göra det här gemensamt. Ska man ansöka om skolskjuts på 13 olika sätt eller kan vi enas om en process och automatisera den gemensamt? Den tekniska plattformen är en liten detalj men utgör startskottet för ett större samverkansarbete som jag hoppas kan bära frukt framöver, avslutar Johan Kjernald.

3 oktober 2019 Uppdaterad 8 oktober 2019 Reporter elisabeth nore digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Kvinna Tar Det Lugnt I Hängmatta På En Strand

En extra dag med RPA

14 maj 2020 digit

Med tre automatiserade rutiner sparar Fiskarhedenvillans ekonomiavdelning en arbetsdag i veckan. Samtidigt har flera andra delar av verksamheten börjat se över och förändra sitt sätt att arbeta.

Hus På Landet

Svenskt RPA-tvivel

13 maj 2020 digit

Svenska medborgare uppfattar beslut från myndigheter som fattas av datorer som mer opartiska, men mindre pålitliga. Samtidigt vet endast var femte svensk att det förekommer automatiserade myndighetsbeslut.

tre söta robotar städar mot gul bakgrund.jpg
video
ett samarbete med ibm

Botten som lyfter kundtjänst

17 feb 2020 digit

Arbetet i kundernas CRM-system blev snabbt allt mer tidskrävande för Fastighetssnabben. IBM:s molnbaserade RPA-lösning ger mer tid till medarbetarna att ägna sig åt kunder och att genomföra förbättringar.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken.