Ciscos starka mjukvara

Varje månad sker det 12 000 attacker mot svensk it-infrastruktur. Ett sätt att hantera hoten är att använda Ciscos SaaS-verktyg, som genomför kontroller i appar och tjänster och ger förslag på vad som behöver åtgärdas. 

– Vi ser runt 12 000 attacker, eller försök till attacker i månaden på it-infrastruktur på svensk mark. Det visar siffror från FRA, så hoten finns här hela tiden och de växer, säger Paul D’Cruz, chef för cybersäkerhet EMEAR, Cisco.

Vad ska företag göra åt det?

– Det finns ett antal saker man kan göra. En viktig del är förstås att man tar reda på vad det är för typ av hot och hur ens it-landskap ser ut i förhållande till hotet. På Cisco erbjuder vi verktyg så att kunder kan komma åt och se hotet för att sedan agera. Om man kan identifiera överträdelser vet man också vad som ska göras för att kunna återställa.

Hur gör man det?

– Det finns en del enkla saker att börja med, som till exempelvis mjukvara som tjänst, SaaS, där vi kan hjälpa till att se över hur infrastrukturen är uppbyggd och vilka policys som finns. Därefter kan vi göra en analys av vilka risker som finns beroende på vilket upplägg man har. Cisco har ju en nätverksbakgrund och vi kan använda våra verktyg för att titta på näten i stort.

Hur funkar det?

– Vi kallar det för kontrollpunkter. Det är punkter inom infrastrukturen, som appar och tjänster, där vi ser informationen och dataflödet mellan användarna. På så sätt kan vi hjälpa kunder att förstå var säkerhetsriskerna finns och de kan utifrån den informationen bygga vidare därifrån.

Hur kommer säkerhetslandskapet se ut framöver?

– Det utvecklas och det ser vi inte minst på de förvärv som Cisco har gjort. Det handlar om enkla saker som att kunder vill ha ett enda gränssnitt där de kan se hot de står inför i deras miljö, så där handlar det om att bygga lösningar som integrerar lösningar och som kan samla all information och ge ett förenklat svar.

– Vi kommer se mer och mer behov från kunder att försöka minska antalet återförsäljare för att få mer ut av de investeringar som man redan har gjort. En annan del är mer knutet till molnlösningar. Kunder använder molnlösningar som ett sätt att hålla sig uppdaterade om hot och vilka lösningar som finns för att implementera dem snabbt.

5 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet Foto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng