Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

20 mdr attacker

Lösningar som ger en synlighet är ett måste om vi ska tackla dagens och morgondagens säkerhetsutmaningar. Det menar Cisco Sveriges vd Per Samuelsson.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobestock 19 september 2019 säkerhet

– Företag och organisationer behöver tänka säkerhet i mycket större utsträckning jämfört med vad de allra flesta gör idag, säger Per Samuelsson, vd för Cisco Sverige.

Finns det organisationer som ligger före respektive efter?

– Det är svårt att peka ut specifika branscher som ligger före respektive efter. Det här är något som är väldigt organisationsberoende. Överlag behöver fler tänka mycket mer kring området säkerhet och framförallt skapa förutsättningar för att kunna hantera situationen före, under och efter ett intrång på ett bättre sätt. Det enda vi vet är att alla råkar ut för intrång, tyvärr.

Vad kan man konkret göra?

– När man bygger sin plattform för säker digitalisering handlar det om att tänka annorlunda kring säkerhet. Snarare än att lägga på en ny lösning på grund av ett nytt hot, behöver vi vända på det och tänka arkitektur från start till mål. Där vi har möjlighet att använda hela infrastrukturen som sensor.

– Gör vi det får vi en synlighet som blir mycket bättre. Rent krasst går det bara att stoppa det som går att se, men kan man skapa en synlighet av vad som faktiskt händer i den globala hotbilden och i din egen infrastruktur, har man mycket bättre förutsättningar att hantera de intrång som kommer att ske.

Vad blir Ciscos roll här?

– Vi tillhandahåller plattformen som möjliggör säker digitalisering och vi tillhandahåller en väldigt stor del av den totala infrastrukturen. Det vi gör nu är att vi integrerar säkerhet i hela den plattformen. Det är därför vi har möjlighet att vara med och hjälpa till med att blockera 20 miljarder intrångsförsök i våra kunders infrastrukturer varje dag, tack vare den synlighet vi skapar.

Är Sverige mer säkert om två år?

– Jag hoppas det. Det enda vi vet med 100 procents säkerhet är att hotbilden kommer att vara större då än vad den är idag. Idag har många utmaningen att det finns många olika säkerhetslösningar i infrastrukturen som gör att det blir svårt att få en överblick, svårt att verkligen förstå vilken riskposition man har, och i vissa fall är det svårt att upptäcka när hot inträffar. Det vi försöker bidra med är att tillhandahålla säkerhet integrerat i plattformen för att få bättre synlighet och snabbare kunna upptäcka och åtgärda hot.  

Rekommenderad läsning

Cisco Per Samuelsson .jpg
video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Kina Ryssland

Största cyberhoten

21 okt 2020 säkerhet

Dagligen sker cyberspionage och angrepp mot Sverige från andra länder, främst från Kina och Ryssland. Informationen som olovligen hämtas in värderas till miljarder. För att stoppa läckaget krävs det ett betydligt bättre säkerhetsskyddsarbete. Det menar Säkerhetspolisen.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Sverige Resväska

Bäst på resfria möten

17 jun 2020 digit

Om vi ökar våra resfria möten med 30 procent kan det innebära besparingar på 40 miljarder. Det visar en ny rapport från Cisco. Anders Ygeman deltog i diskussionen då rapporten presenterades och anser att vi fortfarande tänker analogt när det gäller möten och önskar att fler inför krav på att effektivisera.

trendmicro-ljusare.jpg

AI löser säkerhetshot

20 mar 2019 säkerhet

Bristen på it-säkerhetspersonal gör att allt fler företag söker nya lösningar. Som att ta hjälp från externa leverantörer, investeringar i automatiserade säkerhetslösningar via AI, samt allt större satsningar på utbildning av anställda som arbetar med it-säkerhet.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.