Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Trångt i 3D-klassen

ett litet grönt kvarter i 3d.jpg

Intresset för teknikprogrammet med 3D-fokus, på Westerlundska gymnasiet i Enköping, är mycket stort och nu startar en tredje klass. Utbildningen har funnits i närmare 20 år och drivs av läraren och eldsjälen Andrzej Andy Marcinkowski.

– Redan 2002 startade vi en särskild kurs på vårt teknikprogram med fokus på 3D. Jag hade just börjat som lärare på skolan och hade erfarenhet inom mjukvarudesignsindustrin och 3D, säger Andrzej Andy Marcinkowski, lärare på teknikprogrammet på Westerlundska Gymnasiet i Enköping.

Näringsliv avgörande

I början hette kursen 3D-visualisering men går numera under namnet Digitalt skapande och är en av skolans populäraste kurser. Enligt Andrzej Andy Marcinkowski var det viktigt att redan från början använda verktyg som används i industrin med målet att göra utbildningen så relevant för arbetsmarknaden som möjligt.

Vi försöker överhuvudtaget göra utbildningen så attraktiv som möjligt.

– Vi använder program från den största mjukvarutillverkaren av CAD-verktyg i världen och vi vill att de lärare vi rekryterar har erfarenhet från näringslivet eftersom de då har värdefull kompetens och kan förbereda eleverna för den verklighet som väntar dem, säger Andrzej Andy Marcinkowski.

I utformningen av utbildningen har samarbeten med det lokala näringslivet och bland annat Uppsala Universitet varit avgörande, där man bland annat haft ett projekt med att rita upp vikingatiden i 3D.

– Vi försöker överhuvudtaget göra utbildningen så attraktiv som möjligt, oavsett elevens bakgrund. Vi öppnar nu upp för en tredje klass, eftersom vi har sådant högt söktryck.

Skolan satsar, utöver sina utbildningar i 3D, även på VR och AR, design och produktutveckling, information och medieteknik samt teknikvetenskap.

Många företag efterfrågar medarbetare inom de här kompetenserna men skolan rekommenderar eleverna söker sig till en högskoleutbildning efter studenten.

– Man kan vara anställningsbar på mindre byråer, men det finns en brist på ingenjörer i samhället och vi ser gärna att våra elever söker sig till sådana utbildningar.

Högpresterande elever

Westerlundska Gymnasiet ingår i ett forskningsprojekt med Uppsala universitet och för att undersöka hur kurser på utbildningarna kan anpassas bättre till högpresterande elever. Bland annat skapar man videoutbildningar för att fördjupa sin kunskap.

– Vi introducerar också mer avancerat kursmaterial för de som är begåvade och känner sig manade att fortsätta att utvecklas och diskuterar även med varje elev om upplägget för just honom eller henne.

Det var just två högpresterande elever som fick i uppdrag av ingenjörs- och designföretaget ÅF att 3D-visualisera den svenska FN-anläggningen i Mali. Resultatet uppskattades mycket av ÅF och Försvarsmakten planerar nu att göra liknande 3D-visualiseringar för andra baser.

– De skulle kunna få arbete på ÅF, men syftet med uppdraget var att vi ville visa hur det är att arbeta med ett sådant uppdrag. För egen del är det fantastiskt att få arbete med duktiga och kreativa elever, som jag som lärare kan utvecklas tillsammans med, säger Andrzej Andy Marcinkowski.

17 oktober 2019 Uppdaterad 17 december 2020 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Ludvika, Etjänster, Barn I Badmössa Simmar I Simhall

Nya e-tjänster för Ludvika och Smedjebacken

31 maj 2021 digit

Med en ny identitetsplattform börjar arbetet med att introducera nya e-tjänster i Ludvika och Smedjebacken. Sedan förra året samarbetar de båda kommunernas it-avdelningar och automatisering och RPA-lösningar står högt på agendan.

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.