Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Trångt i 3D-klassen

Intresset för teknikprogrammet med 3D-fokus, på Westerlundska gymnasiet i Enköping, är mycket stort och nu startar en tredje klass. Utbildningen har funnits i närmare 20 år och drivs av läraren och eldsjälen Andrzej Andy Marcinkowski.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 17 oktober 2019 it i skolan

ett litet grönt kvarter i 3d.jpg

– Redan 2002 startade vi en särskild kurs på vårt teknikprogram med fokus på 3D. Jag hade just börjat som lärare på skolan och hade erfarenhet inom mjukvarudesignsindustrin och 3D, säger Andrzej Andy Marcinkowski, lärare på teknikprogrammet på Westerlundska Gymnasiet i Enköping.

Näringsliv avgörande

I början hette kursen 3D-visualisering men går numera under namnet Digitalt skapande och är en av skolans populäraste kurser. Enligt Andrzej Andy Marcinkowski var det viktigt att redan från början använda verktyg som används i industrin med målet att göra utbildningen så relevant för arbetsmarknaden som möjligt.

Vi försöker överhuvudtaget göra utbildningen så attraktiv som möjligt.

– Vi använder program från den största mjukvarutillverkaren av CAD-verktyg i världen och vi vill att de lärare vi rekryterar har erfarenhet från näringslivet eftersom de då har värdefull kompetens och kan förbereda eleverna för den verklighet som väntar dem, säger Andrzej Andy Marcinkowski.

I utformningen av utbildningen har samarbeten med det lokala näringslivet och bland annat Uppsala Universitet varit avgörande, där man bland annat haft ett projekt med att rita upp vikingatiden i 3D.

– Vi försöker överhuvudtaget göra utbildningen så attraktiv som möjligt, oavsett elevens bakgrund. Vi öppnar nu upp för en tredje klass, eftersom vi har sådant högt söktryck.

Skolan satsar, utöver sina utbildningar i 3D, även på VR och AR, design och produktutveckling, information och medieteknik samt teknikvetenskap.

Många företag efterfrågar medarbetare inom de här kompetenserna men skolan rekommenderar eleverna söker sig till en högskoleutbildning efter studenten.

– Man kan vara anställningsbar på mindre byråer, men det finns en brist på ingenjörer i samhället och vi ser gärna att våra elever söker sig till sådana utbildningar.

Högpresterande elever

Westerlundska Gymnasiet ingår i ett forskningsprojekt med Uppsala universitet och för att undersöka hur kurser på utbildningarna kan anpassas bättre till högpresterande elever. Bland annat skapar man videoutbildningar för att fördjupa sin kunskap.

– Vi introducerar också mer avancerat kursmaterial för de som är begåvade och känner sig manade att fortsätta att utvecklas och diskuterar även med varje elev om upplägget för just honom eller henne.

Det var just två högpresterande elever som fick i uppdrag av ingenjörs- och designföretaget ÅF att 3D-visualisera den svenska FN-anläggningen i Mali. Resultatet uppskattades mycket av ÅF och Försvarsmakten planerar nu att göra liknande 3D-visualiseringar för andra baser.

– De skulle kunna få arbete på ÅF, men syftet med uppdraget var att vi ville visa hur det är att arbeta med ett sådant uppdrag. För egen del är det fantastiskt att få arbete med duktiga och kreativa elever, som jag som lärare kan utvecklas tillsammans med, säger Andrzej Andy Marcinkowski.

Rekommenderad läsning

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

smörgåsbord.jpg

Jönköping utvecklar IKT

23 jan 2019 it i skolan

Med utgångsläget stora behov och många bra idéer har Jönköping utvecklat tre skräddarsydda utbildningsspår för cirka 5 000 skolledare och lärare. Tack vare It för bättre lärande är den digitala pedagogiken här för att stanna i kommunens klassrum.

tom gunga i förgrunden med barn på gunga i bakgrunden.jpg
video

När lärare lär lärare

20 mar 2019 it i skolan

På Rydsskolan i Linköping coachar lärare varandra inom nya områden. Arbetssättet ger ny kunskap, bättre undervisning och ökat självförtroende. Att lärare lär lärare är en förutsättning för en relevant undervisning. Det menar Les Foltos, grundare och föreståndare av Peer-Ed.

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

flicka hänger i ett rep och tittar i kameran och ler.jpg
video

Mer moln i Lund

4 sep 2019 it i skolan

Rätt tekniska förutsättningar kombinerat med ett molnbaserat lärande har varit Lunds recept för att bygga en skola för framtiden. Det menar Viveca Dahl, utbildningschef i Lunds kommun.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden.