Drönare kartlägger valars vikt

dronare-fangar-val.jpg

Med hjälp av drönare kan forskare för första gången mäta vikt och storlek på valar till havs. Tekniken öppnar för nya kunskaper om världens största däggdjur.

– Svårigheten att mäta kroppsmassa hos frilevande valar på ett tillförlitligt sätt har förhindrat att kroppsmassa inkluderades i många studier inom ekologi, fysiologi och bioenergetik. Den nya metoden gör det möjligt att i framtida studier äntligen inkludera denna centrala variabel, säger Fredrik Christiansen, biträdande professor vid Aarhus Institute of Advanced Studies i Danmark och huvudförfattare till studien.

Många fel

Tidigare har forskarnas datainsamling varit begränsad till döda valar och den innehåller olika felkällor. Till exempel är det svårt att bedöma vikten hos den levande individen, och andra parametrar som förändras över valens livstid.

Forskarnas första mätning med drönare genomfördes utanför Península Valdés, Argentina. Här samlas varje år olika valarter för att para sig, bland dem sydkapare som uppskattningsvis väger 23 ton som vuxna. Det klara vattnet gör platsen perfekt för att samla in bra bilder av valarnas rygg och sidor för säkra mått på djurens längd, bredd och höjd.

Sydkapare i 3D

86 individer fotograferades med drönare och mätresultaten har använts för att modellera valens kroppsform och volym. Forskarna har också tagit fram 3D-modeller av sydkapare för användning i forsknings- och utbildningssammanhang och på olika sätt ökar kunskaperna om familjen rätvalar, dit både blåval och sydkapare hör.

Till exempel hur deras energibehov förändras över tid, men också hur mycket lugnande medel som behövs för att hjälpa valar som fastnat i fiskeredskap.

Källa: British Ecological Society

4 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng