3D-print för militären

militar-fordon-3d.jpg

3D-utskrifter inom militären skulle spara pengar, tid och resor. Men än så länge ligger inte Sverige speciellt långt fram i utvecklingen. 

– Det handlar om kostnader och värden. Kostnaden för att formspruta ett fäste kanske är minimal på hemmaplan, men i fält är värdet mycket högre. Ibland spelar det ingen roll vad det kostar när en detalj verkligen behövs, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

I Afghanistan upptäckte USA:s trupper att ventilen på fordonsdäcken ofta gick sönder på grund av det steniga underlaget. Eftersom de hade med sig utrustning för så kallad additiv tillverkning designades en skyddskåpa till ventilerna som sedan skrevs ut och testades med goda resultat.

Ett annat exempel finns att hämta från Mali. Där upptäckte ett nederländskt förband att deras fyrhjulingar var i behov av GPS-mottagare på styret men det saknades fästen. Förbandet tog fram en skiss och mejlade personer i hemlandet. En forskningsorganisation satte ihop en datamodell och skickade tillbaka den till Mali och man kunder skriva ut fästet med en 3D-skrivare på plats i Mali och processen tog bara ett par dagar.

Billigare produktion

En fördel är att tillverkningen blir enklare och billigare. Steven Savage tar som exempel gångjärnen i flygplansdörrar, som ofta tillverkas av titan. De kan på ett smidigare sätt tas fram med 3D-teknik vilket kan spara både pengar och kraft genom materialvinster och minskade kostnader för bearbetning, eftersom titan både är dyrt och svårt att behandla.

– I Sverige ligger vi långt framme på den civila sidan. Det finns flera företag och institut som lagt stora resurser på forskning och utveckling. På den militära sidan är vi inte lika långt framme. Kompetensen finns men när, var och hur vi ska använda tekniken är mer oklart.

Källa: FOI 

11 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik digitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng