Svensk i hackerhärva

svensk-hackare.jpg

En svensk 18-åring ligger bakom över 2 000 hackerattacker som skett den senaste tiden runt om i världen. Det uppger säkerhetsföretaget Palo Alto Networks.

Den unge svensken ska ha skapat ett verktyg av typen Remote Access Tool (RAT), som frekvent används vid intrång mot både konsumenter och företag. Personen som utför attacken kan då fjärrstyra datorer och få tillgång till informationen på dem.

Palo Alto Networks menar att ett antal källor pekar ut 18-åringen, som sedan början av september sålt sitt verktyg på nätet. Personen har också gjort reklam för det på vissa specifika hackerforum.

Trots att verktyget bara funnits i en dryg månad så har det redan använts på minst 2 200 intrångsförsök på datorer som tillhör Palo Altos kunder. Och man misstänker ett stort mörkertal.

Den här typen av verktyg kan även användas av helt lagliga skäl men det verkar inte vara fallet här. 18-åringens RAT är speciellt utformat för att undvika upptäckt av antivirusprogramvara, och till det ändamålet finns ingen anledning förutom att göra intrång.

Svenska myndigheter har blivit underrättade och delgivna all information om den utpekade svensken. Nu hoppas Palo Alto Networks att myndigheterna kan agera snabbt, eftersom försäljningen fortfarande är igång.

Källa: Palo Alto Networks

16 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet Foto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng