Sveriges säkerhetscenter

sverige-flaggor.jpg

För att stärka informationssäkerheten och samhällets motståndskraft mot cyberattacker ska Sverige etablera ett nationellt cybersäkerhetscenter. Centret ska öka vår förmåga att förhindra, detektera och ta hand om diverse cyberhot.

– Regeringen har beslutat att inrätta ett nationellt cybersäkerhetscenter med ansvar för att stödja både offentliga sektor och näringslivet i arbetet med att skydda sig mot cyberattacker. Cybersäkerhetscentret ska vara på plats år 2020, och kommer att samla den skarpaste kompetensen för att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen presenterar nya åtgärder för att öka Sverige informationssäkerhet och samhällets motståndskraft mot attacker. Dagligen utsätts Sverige för bland annat ransomware och it-bedrägerier. Ibland sker även planerade attacker från stater mot bland annat bank, sjukhus- och energisektorn.

– En säker hantering av digital information är avgörande för Sveriges säkerhet. Dessutom är det en viktig demokratifråga att alla människor kan leva sina liv tryggt och säkert på nätet, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Utöver det nya säkerhetscentret ger även Regeringen ett nytt uppdrag till Polismyndigheten. Myndigheten ska utföra en utbildningssatsning som en del av en genomgripande översyn av it-relaterad brottsbekämpning. Där ska Polismyndigheten samarbeta med bland annat Åklagarmyndigheten i Sverige och internationellt med Europol.

Regeringen ger också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att utföra riktade utbildningsinsatser på området samt sätta ihop en struktur för uppföljning av det konsekventa informationssäkerhetsarbetet

Källa: Regeringskansliet

27 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng