6 av 10 attackerade

attacker-960640.jpg

Nära 60 procent av världens företag har drabbats av en cyberattack under de senaste tre åren, visar en ny undersökning från Bitdefender.

Bitdefender har frågat 6 000 säkerhetsexperter på företag i olika storlekar från bland annat Australien, USA och ett antal länder i Europa. Medan sex av tio säger att de blivit utsatta för en attack de senaste åren, så hävdar 36 procent att de kan stå inför en utan att veta om det.

Av de tillfrågade är 58 procent bekymrade över hur deras organisation egentligen kan hantera en stor attack. Nästan tre fjärdedelar (73 procent) menar att deras organisation ligger mer i riskzonen än snittet därför att deras säkerhetsavdelning är underfinansierad.

Många kan lämna sina jobb

Ett stort problem är att 53 procent av diverse varningar visar sig vara falska larm, vilket skapar en ökad irritation och trötthet. Bland annat detta gör också att organisationer reagerar för sakta på incidenter. 29 procent menar att det skulle ta en vecka eller längre att upptäcka en avancerad cyberattack, medan endast 3 procent hävdar att alla attacker kan upptäckas och isoleras. Trots detta så rankar 57 procent deras organisations säkerhet som väldigt bra eller utmärkt.

– De svarande ser ökade investeringar i anti-malware, nätverksanalys och EDR (Endpoint detection and response) som nödvändiga. 53 procent av dem har övervägt att lämna sina yrken på grund av underbemanning. Där ligger problemen både i för låg budget och i svårigheter att hitta kvalificerad personal, säger Liviu Arsene, säkerhetsforskare på Bitdefender.

Källa: Infosecurity magazine

8 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng