Ny metod kan upptäcka hjärnsjukdomar

gult-hjarta.jpg

En ny metod gör det möjligt att avbilda flera signalsubstanser i hjärnan samtidigt. Det är forskare vid Uppsala universitet som ligger bakom tekniken som öppnar för nya sätt att studera Parkinsons sjukdom och andra sjukdomar i hjärnan.

– Det är första gången som hela neurotransmittorsystemet kan kartläggas i ett och samma experiment, säger Per Andrén, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, som leder forskagruppen bakom genombrottet inom så kallad avbildande masspektrometri.

Kort om signalsubstanser

En signalsubstans, neurotransmittor eller transmittorsubstans, är en molekyl som förmedlar en nervsignal på kemisk väg från en nervell till en annan i nervsystemet. Neurotransmittorer existerar både i det centrala nervsystemet, CNS, och det perifera nervsystemet, PNS.

Vanliga neurotransmittorer i CNS är serotonin, GABA, dopamin, histamin, adrenalin, noradrenalin och acetylkolin.

Acetylkolin är också en vanlig transmittor i motoriska nerver. Totalt finns det drygt femtio identifierade transmittorsubstanser som delas upp i tre huvudklasser.

När vi känner, tänker, upplever och minns är signalsubstanser inblandade. Depressioner, neuroser och psykoser kan bero på problem med signalsubstanser.

Källa: Wikipedia

– Den nyutvecklade metodiken har potential att kartlägga nya sjukdomsmekanismer på molekylär nivå och öppnar upp stora möjligheter för att kunna upptäcka nya och bättre behandlingsmetoder och säkerställa att patienter får rätt diagnos.

Den teknik som tidigare använts kan bara avbilda en substans i taget, eller mäta den indirekt via någonting annat. Ett annat problem är att det inte går att se många potentiellt viktiga substanser på grund av för låg känslighet hos analysmetoden.

Hjärnans budbärare

Forskare har länge försökt hitta sätt att avbilda hjärnans kemiska budbärare, och direkt kunna mäta dessa så kallade signalsubstanser, neurotransmittorer. Den nya tekniken som Per Andréns forskargrupp har utvecklat går att applicera både på vävnadssnitt och biologiska vätskor som exempelvis cerebrospinalvätska.

Metodiken har applicerats på experimentella modeller av Parkinsons sjukdom och från vävnadsprover från parkinsonpatienter.

Källa: Uppsala universitet

8 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng