Stressa ned med AI

nallebjörn mot rosa bakgrund.jpg

I takt med att digitala kamrater blir allt vanligare växer behovet av forskning hur bottar kan hantera stressade människor. Därför startar Umeå universitet nu ett projekt om social AI.

– Vår forskning förväntas resultera i en ökad förståelse för hur socialt intelligenta digitala kompanjoner kan påverka människans emotionella välmående och den digitala kompanjonens potentiella roll för hanterande av stress i dagliga aktiviteter, säger Helena Lindgren, professor på institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Nya kompisar

I takt med att de digitala assistenterna blir smartare och ges möjligheten att utveckla förmågor som liknar oss människor kan de också komma att få en viktigare roll som samtalspartner med oss människor.

I dagsläget känns de framförallt igen som smarta chattbottar i exempelvis bankärenden men när de blir mer sofistikerade digitala kompanjoner finns det anledning att titta på de etiska aspekterna.

Det är det här som forskarna vid Umeå universitet ska undersöka, bland annat med hjälp av ett forskningsanslag om sex miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

– Det är väldigt roligt att få möjligheten att förena olika forskningsperspektiv i detta utomordentligt spännande och utmanade forskningsprojekt. Fokus kommer att ligga på digitala kompanjoner för att hantera stressrelaterad ohälsa och utmattning, eftersom det är ett växande problem för allt fler människor i vårt samhälle, säger Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

WASP-HS

De 16 projekt som nu startas inom WASP-HS ska bidra till att AI och autonoma system ligger i linje med mänskliga värderingar och etiska principer. WASP-HS – humanistisk- och samhällsvetenskaplig forskning inom AI och autonoma system – är ett nationellt forskningsprogram som omfattar totalt 660 miljoner kronor under tio år, initierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Källa: Umeå universitet

16 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng