Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den opatchade hjärnan

Vår hjärna har ungefär 40 000 år på nacken och är inte optimerad för allt svajpande, mejlande, och scrollande som vi dagligen utsätter den för. Att ha koll på våra begränsningar och det som är viktigast för vår överlevnad, nämligen mat, sömn, träning och kärlek, leder till ett sundare förhållningssätt till oss själva och till ny teknik. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 20 juni 2019 ledarskap

tecknade stenåldersmänniskor grillar kyckling.jpg

– Om vi förstår hur hjärnan och kroppen fungerar får vi ut det mesta och det bästa av oss själva, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och föreläsare.

Från att vara stor som en garderob med lagringsutrymme som motsvarar en mp3-låt, till att kunna rymmas i fickan och innehålla all världens musik. På drygt 50 år har datorn gjort en smått hissnande resa. Samma sak kan inte riktigt sägas för vår hjärna.

– Skulle vi öppna upp vår hjärna som en laptop skulle det stå inte uppdaterad på 40 000 år, vänligen stäng inte av. Det sker väldigt mycket coola tekniska saker men vi är fortfarande grottmänniskor i förklädnad som ska använda grejorna, säger Katarina Gospic.

Vi kan inte parallellprocessa som datorer kan.

Vår hälsa

En av de stora utmaningarna för oss människor är att vi kort och gott blir överbelastade och överösta med information. På ett ungefär kan man säga att vi människor tankar in 34 gb information i våra hjärnor varje dag, vilket Katarina Gospic jämför med att spela upp tio olika mp3-låtar varje minut, hela dagen.

Detta leder inte sällan till att vi får sömnproblem. Idag uppskattas att en av fyra svenskar lider av just sömnproblem, vilket i sin tur kan öka risken för sjukdomar som depression, hjärt-kärlsjukdomar och typ-2-diabetes.

Men kanske framförallt gör vår interaktion med våra smarta telefoner att vi får allt svårare att fokusera. Sekunderna som vi bibehåller vår uppmärksamhet på en och samma sak blir färre och färre och nu beräknas det snittet ligga på åtta sekunder.

– Värt att notera i sammanhanget är att en guldfisks närminne är nio sekunder, säger Katarina Gospic.

Dessutom ökar antalet gånger som vi tar upp och tittar på vår telefon. För åtta år sedan låg snittet på var elfte minut, medan det nu är nere i var sjätte minut.

– Till saken hör att man brukar säga att det tar uppemot 25 minuter att återfå ordentligt fokus efter att vi har blivit avbrutna. Lägger man ihop siffrorna förstår man att vi aldrig är riktigt fokuserade.

Vårt beteende

Den ständiga uppkopplingen bidrar också till att valmöjligheterna vi står inför i alla möjliga sammanhang är fler än någonsin. Paradoxalt nog kan effekten bli att vi inte vill välja något alls. Vi uppvisar mindre engagemang inför valen som vi ställs inför, eftersom många val ger skenet av att något av dem är perfekt.

Det är då lätt att en känsla av olycka infinner sig. Vi klandrar oss själva när förväntningarna skenar och vi får ångest.

– Vi når en viss nivå eller gör ett visst val, men vi blir ändå inte nöjda, vilket förstås förstärks av att alla människor vi ser i sociala medier alltid ser så lyckliga ut. Här handlar det om att vänja hjärnan att ha rätt förväntningar, säger Katarina Gospic.

Ett annat fel vi gör är att överskatta vår förmåga att kunna multitaska. Vi sitter med 30 olika tabbar i datorn, med en telefon bredvid oss och mejl som ska läsas.

– Faktum är att vi inte kan hålla mer än sju saker i arbetsminnet samtidigt. Vi kan inte parallellprocessa som datorer kan.

Ett tredje mänskligt aber är vår vilja att få snabba belöningar. När vi sitter och stirrar på mobilen eller lägger upp saker i sociala medier får vi snabba kickar, vilket uppmuntrar till liknande beteende i framtiden, och så fortsätter det.

Det i kombination med att långsiktiga arbetsuppgifter eller projekt ofta ter sig något skrämmande för oss.

gospic.jpg

Katarina Gospic.

– Det är så vi är programmerade. Amygdala får oss att fly och överhuvudtaget ger vår gärna oss kickar av att bocka av snabba arbetsuppgifter eller när vi bli lajkade på sociala medier. Ett knep om man då exempelvis ska byta ut hela it-system på företaget är att lägga in snabba belöningar längs med vägen.

Möjligheter

Katarina Gospic menar naturligtvis inte att vi ska överge de nya tekniska innovationerna som finns runt omkring oss. Det handlar snarare om att skapa ett sunt förhållningssätt till den och använda den med intention. VR är ett sådant exempel.

– Svårtillgängliga miljöer kan bli tillgängliga för alla, och skapa interaktiva möten där man träffar deltagare runt hela världen på en gemensam plats. Studier visar dessutom att studenter lär sig flera gånger bättre när man kombinerar interaktiva VR-situationer med föreläsningar. På så sätt skapar VR enorma möjligheter, så länge vi ser till att tänka på vad som är viktigast för oss: mat, sömn, träning, och kärlek.

 

Rekommenderad läsning

Katarina Gospic.jpg
video

Katarina Gospic: "Använd tekniken med intention"

7 jun 2017 ledarskap

Hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic tycker att mobilfria möten är bra, att företag borde börja se över hur de använder sin teknik och ger sin syn på hur hjärnforskningen kommer förändras framöver.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

Louise Koch 960640.jpg

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

RydellAnnukka_960x640.jpg
video

"Viktigt att ha ett cirkulärt arbetssätt"

11 jul 2017 ledarskap

9 av 10 mobiltelefoner och datorer slängs istället för att återanvändas eller återvinnas. Annukka Dickens, chef för hållbarhet i leveranskedjan på HP och Andreas Rydell, hållbarhetschef på Atea, diskuterar utmaningarna.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Kongo_PMU_960x640.jpg
video

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.