Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den opatchade hjärnan

tecknade stenåldersmänniskor grillar kyckling.jpg
Vår hjärna har ungefär 40 000 år på nacken och är inte optimerad för allt svajpande, mejlande, och scrollande som vi dagligen utsätter den för. Att ha koll på våra begränsningar och det som är viktigast för vår överlevnad, nämligen mat, sömn, träning och kärlek, leder till ett sundare förhållningssätt till oss själva och till ny teknik. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic.

– Om vi förstår hur hjärnan och kroppen fungerar får vi ut det mesta och det bästa av oss själva, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och föreläsare.

Från att vara stor som en garderob med lagringsutrymme som motsvarar en mp3-låt, till att kunna rymmas i fickan och innehålla all världens musik. På drygt 50 år har datorn gjort en smått hissnande resa. Samma sak kan inte riktigt sägas för vår hjärna.

– Skulle vi öppna upp vår hjärna som en laptop skulle det stå inte uppdaterad på 40 000 år, vänligen stäng inte av. Det sker väldigt mycket coola tekniska saker men vi är fortfarande grottmänniskor i förklädnad som ska använda grejorna, säger Katarina Gospic.

Vi kan inte parallellprocessa som datorer kan.

Vår hälsa

En av de stora utmaningarna för oss människor är att vi kort och gott blir överbelastade och överösta med information. På ett ungefär kan man säga att vi människor tankar in 34 gb information i våra hjärnor varje dag, vilket Katarina Gospic jämför med att spela upp tio olika mp3-låtar varje minut, hela dagen.

Detta leder inte sällan till att vi får sömnproblem. Idag uppskattas att en av fyra svenskar lider av just sömnproblem, vilket i sin tur kan öka risken för sjukdomar som depression, hjärt-kärlsjukdomar och typ-2-diabetes.

Men kanske framförallt gör vår interaktion med våra smarta telefoner att vi får allt svårare att fokusera. Sekunderna som vi bibehåller vår uppmärksamhet på en och samma sak blir färre och färre och nu beräknas det snittet ligga på åtta sekunder.

– Värt att notera i sammanhanget är att en guldfisks närminne är nio sekunder, säger Katarina Gospic.

Dessutom ökar antalet gånger som vi tar upp och tittar på vår telefon. För åtta år sedan låg snittet på var elfte minut, medan det nu är nere i var sjätte minut.

– Till saken hör att man brukar säga att det tar uppemot 25 minuter att återfå ordentligt fokus efter att vi har blivit avbrutna. Lägger man ihop siffrorna förstår man att vi aldrig är riktigt fokuserade.

Vårt beteende

Den ständiga uppkopplingen bidrar också till att valmöjligheterna vi står inför i alla möjliga sammanhang är fler än någonsin. Paradoxalt nog kan effekten bli att vi inte vill välja något alls. Vi uppvisar mindre engagemang inför valen som vi ställs inför, eftersom många val ger skenet av att något av dem är perfekt.

Det är då lätt att en känsla av olycka infinner sig. Vi klandrar oss själva när förväntningarna skenar och vi får ångest.

– Vi når en viss nivå eller gör ett visst val, men vi blir ändå inte nöjda, vilket förstås förstärks av att alla människor vi ser i sociala medier alltid ser så lyckliga ut. Här handlar det om att vänja hjärnan att ha rätt förväntningar, säger Katarina Gospic.

Ett annat fel vi gör är att överskatta vår förmåga att kunna multitaska. Vi sitter med 30 olika tabbar i datorn, med en telefon bredvid oss och mejl som ska läsas.

– Faktum är att vi inte kan hålla mer än sju saker i arbetsminnet samtidigt. Vi kan inte parallellprocessa som datorer kan.

Ett tredje mänskligt aber är vår vilja att få snabba belöningar. När vi sitter och stirrar på mobilen eller lägger upp saker i sociala medier får vi snabba kickar, vilket uppmuntrar till liknande beteende i framtiden, och så fortsätter det.

Det i kombination med att långsiktiga arbetsuppgifter eller projekt ofta ter sig något skrämmande för oss.

gospic.jpg

Katarina Gospic.

– Det är så vi är programmerade. Amygdala får oss att fly och överhuvudtaget ger vår gärna oss kickar av att bocka av snabba arbetsuppgifter eller när vi bli lajkade på sociala medier. Ett knep om man då exempelvis ska byta ut hela it-system på företaget är att lägga in snabba belöningar längs med vägen.

Möjligheter

Katarina Gospic menar naturligtvis inte att vi ska överge de nya tekniska innovationerna som finns runt omkring oss. Det handlar snarare om att skapa ett sunt förhållningssätt till den och använda den med intention. VR är ett sådant exempel.

– Svårtillgängliga miljöer kan bli tillgängliga för alla, och skapa interaktiva möten där man träffar deltagare runt hela världen på en gemensam plats. Studier visar dessutom att studenter lär sig flera gånger bättre när man kombinerar interaktiva VR-situationer med föreläsningar. På så sätt skapar VR enorma möjligheter, så länge vi ser till att tänka på vad som är viktigast för oss: mat, sömn, träning, och kärlek.

 

20 juni 2019 Uppdaterad 8 maj 2020 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

vässkyltar i ett gräslandskap.jpg
video

Ursäkten från ledningen

4 jul 2019 ledarskap

Många vaga mål, en oklar ansvarsuppdelning och dålig koll på förutsättningarna. Det är organisationskonsultens Marcus Jarls analys om varför det ofta är trögt att komma igång med digitaliseringsresan. Därför är det viktigt att ledningsgrupper lägger ursäkterna åt sidan och fokuserar på det som är genomförbart. 

Katarina Gospic.jpg
video

Katarina Gospic: "Använd tekniken med intention"

7 jun 2017 ledarskap

Hjärnforskaren och entreprenören Katarina Gospic tycker att mobilfria möten är bra, att företag borde börja se över hur de använder sin teknik och ger sin syn på hur hjärnforskningen kommer förändras framöver.

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Uppfinn dig nio gånger

30 mar 2021 digit

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Gartner It

Gartner spår rekordår

3 feb 2021 digit

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

Grönsaker På Grillspett På Grill

Få koll på grillen

1 feb 2021 digit

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan.