Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jämställd utan män

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Banfa Jawla, Spoon 31 oktober 2019 ledarskap

man-jamstalldhet-960640.jpg

250 miljoner fler män än kvinnor är online i världen, och den siffran har faktiskt ökat de senaste åren. I mindre utvecklade länder är skillnaderna som störst, medan man i välutvecklade länder ser att gapet minskar, säger Bunmi Durowoju, utvecklingschef över Microsofts Artificial Intelligence och Intelligent Cloud (AIIC). 

Under Microsoft Techdays anordnade Bunmi Durowoju en women in tech-lunch med fokus på digital inkludering och tillgänglighet. Lunchen inleddes med statistik om skillnader mellan män och kvinnor, runt om i världen.

– De kommande tio åren skulle 28 biljoner dollar kunna adderas till vårt globala BNP, om vi tar bort de hinder som gör att kvinnor inte når paritet med män. 

– Hela 90 procent av alla startup-företag som söker riskkapital är grundade av män. Kvinnoägda startups får i snitt 23 procent lägre finansiering jämfört med startups ägda av män. Kvinnoägda riskkapitalbolag är mer än dubbelt så benägna att investera i ett företag med en kvinna i ledningsgruppen, och det är tre gånger så troligt att de investerar i ett företag med en kvinnlig vd.

Rekrytering och språk

Under den efterföljande diskussionen med deltagarna, som bestod av cirka 10 procent män, kom ett antal olika perspektiv upp. En kvinna tyckte att företag borde förändra sina rekryteringsprocesser.

– Arbetsbeskrivningar är ofta formulerade på ett väldigt specifikt sätt där för mycket fokus ligger på om personen kan till exempel programmera i java eller något annat väldigt tekniskt. För att locka kvinnor borde de istället handla mer om mjuka värden och fokusera på frågor såsom vad vill vi som företag, vilken kultur vill vi skapa och vad leder vår teknik till. It-språk kan ibland vara väldigt komplicerat och om vi istället pratar nytta med it skulle det öka intresset. Språkbruk är viktigt för inkludering. 

– Vad gäller just programmering så borde it-företag ha program i skolor där de erbjuder praktikplatser. På så sätt kan väldigt unga personer, exempelvis två killar och två tjejer från en mellanstadieklass, få testa på programmering tidigt.

VR eller smink

bunmi-durowoju-960640.jpg

Bunmi Durowoju.

En annan deltagare tog upp missriktad intention om inkludering av tjejer, som när hennes dotter precis skulle börja gymnasiet med inriktning på it.

– När hon och hennes klasskompisar skulle välja gymnasium besökte hon en skola där de fick testa läppstift och annat smink för att locka tjejer. Och det programmet hade inriktning it. Min dotter ville lära sig mer om AI-teknik, testa VR och så vidare. Hon var så besviken och valde bort den skolan direkt. 

– Därför tycker jag att företag ska komma till skolor och tidigt berätta att vi alla tillsammans, killar och tjejer, gynnas av att få mer tjejer till branschen i framtiden. Och killarna måste veta att vi jobbar tillsammans, inte mot dem.

En 18-årig tjej som studerar datavetenskap var inne på samma spår och menade att hon var ganska ensam om sitt teknikintresse under uppväxten. Ett intresse som inte heller kändes lika accepterat som hos hennes jämnåriga killkompisar.

– Att killar involveras i teknik när de är unga gör att det kommer mer naturligt för dem att fortsätta med det senare i vuxenlivet. Där skulle jag vilja göra it mer tillgängligt för tjejer tidigt i uppväxten och lära ut att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, alla kan vara teknikintresserade.

Slut på tjejluncher

Mot slutet av lunchen menade en annan kvinna att liknande event framöver inte borde kallas women in tech. Byter man namn kan fler män bli involverade och då skulle de säkert känna att frågan ligger i deras intresse också. Bunmi Durowoju höll med om problematiken och avslutade skämtsamt:

 Du har helt rätt, till nästa gång byter jag namn på eventet. Jag gör aldrig mer en women-lunch igen.

Rekommenderad läsning

katarina björk.JPG (1)

Katarina Björk - Rodengymnasiets digitala rektor

20 maj 2016 it i skolan

Katarina Björk har varit rektor på Rodengymnasiet i tre och ett halvt år. Under de åren har gymnasiet flugit upp som en skola i digital framkant, bland annat har de fått motta två utmärkelser från Microsoft. 
– Jag är jättestolt. Det beror på att vi skapat en kultur där vi hela tiden vill framåt, säger hon.

robot .jpg

"Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

21 nov 2016 ledarskap

På Microsoft Techdays pratade leverantörsjättens teknikchef Daniel Akenine om arbetets roll på livet i framtiden, automatiserade krig och andra kommande samhällsförändringar.
– I och med att det i framtiden kanske inte är soldater som krigar utan maskiner kan också barriärerna för när länder är redo att kriga bli lägre, säger han.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

adsverige-utvecklar-sjalva.jpg

AD Sverige mekar helst själva

19 jul 2018 ledarskap

Med butiker och märkesverkstäder i hela Sverige och en heterogen målgrupp har AD Sverige valt bort färdiga lösningar. Här sker drifttagningen av affärskritiska plattformar för lager och logistik med ett stort engagemang och egna utvecklare.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren. 

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.