Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jämställd utan män

man-jamstalldhet-960640.jpg
Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

250 miljoner fler män än kvinnor är online i världen, och den siffran har faktiskt ökat de senaste åren. I mindre utvecklade länder är skillnaderna som störst, medan man i välutvecklade länder ser att gapet minskar, säger Bunmi Durowoju, utvecklingschef över Microsofts Artificial Intelligence och Intelligent Cloud (AIIC). 

Under Microsoft Techdays anordnade Bunmi Durowoju en women in tech-lunch med fokus på digital inkludering och tillgänglighet. Lunchen inleddes med statistik om skillnader mellan män och kvinnor, runt om i världen.

– De kommande tio åren skulle 28 biljoner dollar kunna adderas till vårt globala BNP, om vi tar bort de hinder som gör att kvinnor inte når paritet med män. 

– Hela 90 procent av alla startup-företag som söker riskkapital är grundade av män. Kvinnoägda startups får i snitt 23 procent lägre finansiering jämfört med startups ägda av män. Kvinnoägda riskkapitalbolag är mer än dubbelt så benägna att investera i ett företag med en kvinna i ledningsgruppen, och det är tre gånger så troligt att de investerar i ett företag med en kvinnlig vd.

Rekrytering och språk

Under den efterföljande diskussionen med deltagarna, som bestod av cirka 10 procent män, kom ett antal olika perspektiv upp. En kvinna tyckte att företag borde förändra sina rekryteringsprocesser.

– Arbetsbeskrivningar är ofta formulerade på ett väldigt specifikt sätt där för mycket fokus ligger på om personen kan till exempel programmera i java eller något annat väldigt tekniskt. För att locka kvinnor borde de istället handla mer om mjuka värden och fokusera på frågor såsom vad vill vi som företag, vilken kultur vill vi skapa och vad leder vår teknik till. It-språk kan ibland vara väldigt komplicerat och om vi istället pratar nytta med it skulle det öka intresset. Språkbruk är viktigt för inkludering. 

– Vad gäller just programmering så borde it-företag ha program i skolor där de erbjuder praktikplatser. På så sätt kan väldigt unga personer, exempelvis två killar och två tjejer från en mellanstadieklass, få testa på programmering tidigt.

VR eller smink

bunmi-durowoju-960640.jpg

Bunmi Durowoju.

En annan deltagare tog upp missriktad intention om inkludering av tjejer, som när hennes dotter precis skulle börja gymnasiet med inriktning på it.

– När hon och hennes klasskompisar skulle välja gymnasium besökte hon en skola där de fick testa läppstift och annat smink för att locka tjejer. Och det programmet hade inriktning it. Min dotter ville lära sig mer om AI-teknik, testa VR och så vidare. Hon var så besviken och valde bort den skolan direkt. 

– Därför tycker jag att företag ska komma till skolor och tidigt berätta att vi alla tillsammans, killar och tjejer, gynnas av att få mer tjejer till branschen i framtiden. Och killarna måste veta att vi jobbar tillsammans, inte mot dem.

En 18-årig tjej som studerar datavetenskap var inne på samma spår och menade att hon var ganska ensam om sitt teknikintresse under uppväxten. Ett intresse som inte heller kändes lika accepterat som hos hennes jämnåriga killkompisar.

– Att killar involveras i teknik när de är unga gör att det kommer mer naturligt för dem att fortsätta med det senare i vuxenlivet. Där skulle jag vilja göra it mer tillgängligt för tjejer tidigt i uppväxten och lära ut att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, alla kan vara teknikintresserade.

Slut på tjejluncher

Mot slutet av lunchen menade en annan kvinna att liknande event framöver inte borde kallas women in tech. Byter man namn kan fler män bli involverade och då skulle de säkert känna att frågan ligger i deras intresse också. Bunmi Durowoju höll med om problematiken och avslutade skämtsamt:

 Du har helt rätt, till nästa gång byter jag namn på eventet. Jag gör aldrig mer en women-lunch igen.

31 oktober 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobestock, Banfa Jawla, Spoon

Rekommenderad läsning

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

wikipedia-kvinnor.jpg

Wiki gör Sverige jämställt

22 aug 2019 ledarskap

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.

man-i-kostymer.jpg

Bli rik på jämställdhet

14 feb 2019 ledarskap

Företag som har minst 30 procent kvinnor i ledningsgruppen når upp till 6 procent högre vinst än de som helt saknar kvinnliga chefer. Förutom alla andra vinster finns det alltså pengar att tjäna för bolag som aktivt arbetar med jämställdhet. Det menar Helena Tronner på Knowit.