Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Wiki gör Sverige jämställt

wikipedia-kvinnor.jpg

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

 Wikipedia används av 85 procent av svenskarna och är en av de viktigaste källorna till fri kunskap i Sverige. I artikeln Sveriges historia på svenskspråkiga Wikipedia är endast 10 procent av de personer som nämns kvinnor. Lokala historiker har nu hjälpt till att identifiera kvinnor som haft stort inflytande på den svenska historien men som tidigare inte uppmärksammats på Wikipedia. Med The Equal Edit vill vi stödja våra volontärer att kunna uppdatera den svenska historieskrivningen så att den bättre uppmärksammar Sveriges inflytelserika kvinnor, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige. 

I samband med Wikimania i Stockholm, Wikimedias årliga event, lanseras The Equal Edit. Initiativet ska balansera den ojämna könsfördelningen på Wikipedia. Artiklar om Sveriges historia kommer uppdateras och skapa mer korrekta skildringar. Viktiga kvinnor som tidigare utelämnats ska nu in i historieskrivningen. Arbetet kommer att ske tillsammans med bland annat Historiskan, den första tidskriften med fokus på historiska kvinnor. 

FN:s globala mål

Om Wikimedia

Wikimedia Sverige är en lokal stödförening till Wikimedia Foundation, stiftelsen som driver bland annat Wikipedia och Wikimedia Commons. Wikimedia Sverige verkar för att ge alla människor fri tillgång till världens samlade kunskap. 

The Equal Edit bygger på temat för årets Wikimania som är Starkare tillsammans, Wikimedia, fri kunskap och de globala målen. Temat ska uppmärksamma FN:s globala mål för hållbar utveckling och få deltagarna att fundera över hur Wikipedia kan användas för att lösa stora utmaningar i världen, där en utav dem är jämställdhet mellan könen. Under Wikimania pratade Katherine Maher, verksamhetschef på Wikimedia Foundation, om initiativet. 

– Jag är glad över att Wikimedia kan vara i framkant. Många kvinnor är utelämnade ur historieböckerna och det här är ett sätt att få våra historieskrivningar mer korrekta. Av FN:s globala mål är nummer 5 jämställdhet och vi ser The Equal Edit som ett inspirerande initiativ. Jag hoppas att det också kan utvecklas över tid.

Av engelska Wikipedias personporträtt så handlar 18 procent om kvinnor och på den svenska versionen ligger siffran på 21 procent. Och av dem som skriver texter på Wikipedia är under 20 procent kvinnor. 

22 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

Covid19 Tracker

Faran med smittspårning

29 sep 2020 säkerhet

Forskare i Sverige och Danmark har hittat svagheter i digitala verktyg för spårning av covid-19. Datahanteringen och integriteten är två problem med de offentligt finansierade apparna.

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

tre skorstenar på kolkraftverk.jpg

AI för klimatmål

14 jan 2020 digit

AI kommer att spela en relativt positiv roll för att uppnå FN:s 17 klimatmål. Det visar en ny forskningsrapport från KTH.

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.