Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Wiki gör Sverige jämställt

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 22 augusti 2019 ledarskap

wikipedia-kvinnor.jpg

 Wikipedia används av 85 procent av svenskarna och är en av de viktigaste källorna till fri kunskap i Sverige. I artikeln Sveriges historia på svenskspråkiga Wikipedia är endast 10 procent av de personer som nämns kvinnor. Lokala historiker har nu hjälpt till att identifiera kvinnor som haft stort inflytande på den svenska historien men som tidigare inte uppmärksammats på Wikipedia. Med The Equal Edit vill vi stödja våra volontärer att kunna uppdatera den svenska historieskrivningen så att den bättre uppmärksammar Sveriges inflytelserika kvinnor, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige. 

I samband med Wikimania i Stockholm, Wikimedias årliga event, lanseras The Equal Edit. Initiativet ska balansera den ojämna könsfördelningen på Wikipedia. Artiklar om Sveriges historia kommer uppdateras och skapa mer korrekta skildringar. Viktiga kvinnor som tidigare utelämnats ska nu in i historieskrivningen. Arbetet kommer att ske tillsammans med bland annat Historiskan, den första tidskriften med fokus på historiska kvinnor. 

FN:s globala mål

Om Wikimedia

Wikimedia Sverige är en lokal stödförening till Wikimedia Foundation, stiftelsen som driver bland annat Wikipedia och Wikimedia Commons. Wikimedia Sverige verkar för att ge alla människor fri tillgång till världens samlade kunskap. 

The Equal Edit bygger på temat för årets Wikimania som är Starkare tillsammans, Wikimedia, fri kunskap och de globala målen. Temat ska uppmärksamma FN:s globala mål för hållbar utveckling och få deltagarna att fundera över hur Wikipedia kan användas för att lösa stora utmaningar i världen, där en utav dem är jämställdhet mellan könen. Under Wikimania pratade Katherine Maher, verksamhetschef på Wikimedia Foundation, om initiativet. 

– Jag är glad över att Wikimedia kan vara i framkant. Många kvinnor är utelämnade ur historieböckerna och det här är ett sätt att få våra historieskrivningar mer korrekta. Av FN:s globala mål är nummer 5 jämställdhet och vi ser The Equal Edit som ett inspirerande initiativ. Jag hoppas att det också kan utvecklas över tid.

Av engelska Wikipedias personporträtt så handlar 18 procent om kvinnor och på den svenska versionen ligger siffran på 21 procent. Och av dem som skriver texter på Wikipedia är under 20 procent kvinnor. 

Rekommenderad läsning

margotwallstrom2_red.jpg

Kvinnor tar över Wikipedia

15 feb 2018 digit

Den 8 mars genomför UD i samarbete med Wikimedia en världsomspännande aktion för att göra internet mer jämställt. På KTH är utrikesminister Margot Wallström värd för #WikiGapSthlm.

ung blond flicka tittar in i kameran.jpg

Oteknisk vid nio

1 mar 2019 Ledarskap

Unga tjejer tappar sitt teknikintresse och börjar se sig själva som otekniska redan vid nio års ålder. Det återspeglas även på gymnasiet där bara 18 procent av de sökande till teknikprogrammet är tjejer. Nu vill Teknikföretagen öka tjejers tekniska självförtroende.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.

man-i-kostymer.jpg

Bli rik på jämställdhet

14 feb 2019 ledarskap

Företag som har minst 30 procent kvinnor i ledningsgruppen når upp till 6 procent högre vinst än de som helt saknar kvinnliga chefer. Förutom alla andra vinster finns det alltså pengar att tjäna för bolag som aktivt arbetar med jämställdhet. Det menar Helena Tronner på Knowit.

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

tre skorstenar på kolkraftverk.jpg

AI för klimatmål

14 jan 2020 digit

AI kommer att spela en relativt positiv roll för att uppnå FN:s 17 klimatmål. Det visar en ny forskningsrapport från KTH.

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

Katt Hemmajobb

Twitter hemma för evigt

13 maj 2020 digit

Twitter låter anställda, om de vill, jobba hemifrån för alltid. Uttalandet kommer efter att Google och Facebook har meddelat att sina respektive medarbetare kommer att jobba på distans under hela 2020 på grund av coronapandemin.