Jämställd utan män

man-jamstalldhet-960640.jpg
Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

250 miljoner fler män än kvinnor är online i världen, och den siffran har faktiskt ökat de senaste åren. I mindre utvecklade länder är skillnaderna som störst, medan man i välutvecklade länder ser att gapet minskar, säger Bunmi Durowoju, utvecklingschef över Microsofts Artificial Intelligence och Intelligent Cloud (AIIC). 

Under Microsoft Techdays anordnade Bunmi Durowoju en women in tech-lunch med fokus på digital inkludering och tillgänglighet. Lunchen inleddes med statistik om skillnader mellan män och kvinnor, runt om i världen.

– De kommande tio åren skulle 28 biljoner dollar kunna adderas till vårt globala BNP, om vi tar bort de hinder som gör att kvinnor inte når paritet med män. 

– Hela 90 procent av alla startup-företag som söker riskkapital är grundade av män. Kvinnoägda startups får i snitt 23 procent lägre finansiering jämfört med startups ägda av män. Kvinnoägda riskkapitalbolag är mer än dubbelt så benägna att investera i ett företag med en kvinna i ledningsgruppen, och det är tre gånger så troligt att de investerar i ett företag med en kvinnlig vd.

Rekrytering och språk

Under den efterföljande diskussionen med deltagarna, som bestod av cirka 10 procent män, kom ett antal olika perspektiv upp. En kvinna tyckte att företag borde förändra sina rekryteringsprocesser.

– Arbetsbeskrivningar är ofta formulerade på ett väldigt specifikt sätt där för mycket fokus ligger på om personen kan till exempel programmera i java eller något annat väldigt tekniskt. För att locka kvinnor borde de istället handla mer om mjuka värden och fokusera på frågor såsom vad vill vi som företag, vilken kultur vill vi skapa och vad leder vår teknik till. It-språk kan ibland vara väldigt komplicerat och om vi istället pratar nytta med it skulle det öka intresset. Språkbruk är viktigt för inkludering. 

– Vad gäller just programmering så borde it-företag ha program i skolor där de erbjuder praktikplatser. På så sätt kan väldigt unga personer, exempelvis två killar och två tjejer från en mellanstadieklass, få testa på programmering tidigt.

VR eller smink

bunmi-durowoju-960640.jpg

Bunmi Durowoju.

En annan deltagare tog upp missriktad intention om inkludering av tjejer, som när hennes dotter precis skulle börja gymnasiet med inriktning på it.

– När hon och hennes klasskompisar skulle välja gymnasium besökte hon en skola där de fick testa läppstift och annat smink för att locka tjejer. Och det programmet hade inriktning it. Min dotter ville lära sig mer om AI-teknik, testa VR och så vidare. Hon var så besviken och valde bort den skolan direkt. 

– Därför tycker jag att företag ska komma till skolor och tidigt berätta att vi alla tillsammans, killar och tjejer, gynnas av att få mer tjejer till branschen i framtiden. Och killarna måste veta att vi jobbar tillsammans, inte mot dem.

En 18-årig tjej som studerar datavetenskap var inne på samma spår och menade att hon var ganska ensam om sitt teknikintresse under uppväxten. Ett intresse som inte heller kändes lika accepterat som hos hennes jämnåriga killkompisar.

– Att killar involveras i teknik när de är unga gör att det kommer mer naturligt för dem att fortsätta med det senare i vuxenlivet. Där skulle jag vilja göra it mer tillgängligt för tjejer tidigt i uppväxten och lära ut att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, alla kan vara teknikintresserade.

Slut på tjejluncher

Mot slutet av lunchen menade en annan kvinna att liknande event framöver inte borde kallas women in tech. Byter man namn kan fler män bli involverade och då skulle de säkert känna att frågan ligger i deras intresse också. Bunmi Durowoju höll med om problematiken och avslutade skämtsamt:

 Du har helt rätt, till nästa gång byter jag namn på eventet. Jag gör aldrig mer en women-lunch igen.

31 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Adobestock, Banfa Jawla, Spoon

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng