Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Färre brev för Postnord

Om Postnord skulle få möjlighet att dela ut brev varannan dag istället för fem dagar i veckan, skulle man lättare kunna anpassa sina verksamheter till den nya digitala världen. Det tror vd Annemarie Gardshol.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 8 oktober 2019 digit

– Vi investerar väldigt mycket för att ha en infrastruktur som möter de behov som finns över hela norden. Samtidigt investerar vi mycket i digital utveckling och ser till att vi med utgångspunkt från både avsändare och mottagare kan säkerställa att de får den information de behöver om sina leveranser och har möjlighet att påverka de leveranser som man önskar. Det är vad framtiden handlar mycket om, skulle jag säga, säger Annemarie Gardshol, vd för Postnord.

Vilka är dina största utmaningar?

– Att vara med i den här tillväxten och det är en utmaning eftersom det går väldigt fort. Sedan finns det utmaningar kring den reglerade verksamheten med brevutdelning, där vi har ett samhällsuppdrag som säger att vi ska dela ut brev fem dagar i veckan. Vi ser inte att det behovet finns där ute idag. Det kanske är fem procent som säger att de behöver brev så ofta och där tycker jag att det är väldigt viktigt att våra politiker tar ställning och bestämmer sig för vilken service ska samhället ha. Samhällsuppdraget i sin nuvarande utformning kommer inte att vara lönsam med den här omfattande digitaliseringen som vi möter.

Vad finns det för lösningar som Postnord själva kan få till stånd?

– På kort sikt jobbar vi naturligtvis med att hela tiden effektivisera vår verksamhet, och göra de förändringar som vi kan och får göra inom den reglering som vi har att förhålla oss till. Ett naturligt nästa steg är att vi får ett OK på att faktiskt dela ut brev varannan dag. Det är ett omedelbart behov. Det skulle kunna göra att vi på sikt får möjlighet att anpassa verksamheten under lite friare former allteftersom brevvolymerna går ner. Sen finns det fortfarande grupper i samhället som har ett större behov av den här typen av kommunikation, och då får man fundera på hur man bäst möter upp det behovet.

– Det är frågorna vi arbetar med på brevsidan. E-handeln är någonting helt annat. Den styr vi över helt och hållet själva och bestämmer takten själva.

Hur påverkar människors rörlighet ert arbete?

– Vi ser med paketleveranser att folk förflyttar sig, och att man i sista stund byter sättet på vilket man vill ha sitt paket levererat. Flexibilitet och att låta mottagare bestämma och, så långt det är möjligt, anpassa leveransen efter det de behoven, är sådant som vi ser som viktigt och som vi arbetar med.

Rekommenderad läsning

dafgards 960640.jpg

Familjen först för Dafgårds

9 okt 2017 digit

Familjeföretaget Dafgårds är ett av Sveriges största livsmedelsföretag med Gorbys piroger som en av storsäljarna. Också när det gäller företagets digitalisering är receptet att hålla det i familjen och ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang.

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

deklaration_960x640.jpg

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

ai-trainbrain-tåg-960640.jpg

AI-företaget får tågen i tid

6 jul 2018 digit

Det nystartade bolaget The Train Brain ska med hjälp av AI minska Sveriges tågförseningar. På sikt planerar de göra samma sak med all kollektivtrafik och stödja utvecklingen av framtidens autonoma fordon.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

fint-paket-med-glitter-bakom.jpg

Så lyckas e-handeln

21 dec 2018 digit

En ökning av e-handelskonsumenter som bor i storstäder utmanar återförsäljare och logistikpartners att erbjuda snabbare och mer bekväma leveranser. Flexibla transportnätverk, automatisering och hantering av data är några nyckelfaktorer för att lösa den svåra logistiknöt som kallas sista milen.

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

smink-retail-960640.jpg

Butik ökar e-handel

21 nov 2019 digit

När en fysisk butik öppnar så ökar e-handeln i butikens närområde med 40 procent. Det visar en ny undersökning.