Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett molnbaserat lantbruk

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 28 oktober 2019 it i skolan

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

– Vi har drivit naturbruksgymnasier i över tio år nu. När vi tog över dem var det mycket arbete att få alla att verka i samma it-miljö på ett bra och modernt sätt, men det har vi verkligen fått ordning på nu med ett molnbaserat lärare och Chromebooks till alla elever, säger Jonas Lundberg, systemimplementatör på Hushållningssällskapet.

Google hela vägen

Sedan början av 2000-talet äger och driver Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge de tre gymnasieskolorna Naturbruksgymnasium Kalmar, Ingelstadgymnasiet och Gamlebygymnasiet.

Efter ett lyckat test med Chromebooks fortsatte skolorna på det spåret och successivt har ettorna på varje skola fått datorer, samtidigt som undervisningen sker på molnbaserat,  där lärare och elever kan gå in och kommentera i varandras dokument.

Tanken är att sällskapen ska samverka mer inom it.

– Förr var det mycket strul med virus och det kunde ta tio minuter innan datorn var igång. Nu slår eleven upp sin Chromebook och kan börja jobba direkt, säger Jonas Lundberg.

Samtidigt har skolorna uppgraderat sina nät och förenklat och förbättrat åtkomsten till näten.

– Vi har elever som bor på skolorna och där finns förstås många hus och lokaler, med bland annat stall och ladugårdar. När vi tog över gjorde vi en it-kartläggning för att få en struktur och rustade upp alltsammans, säger Helena Ottevi, HR- och it-chef på Hushållningssällskapet.

O365 och andra sällskap

Hushållningssällskapet är skolornas it-avdelning. Även andra sällskap har blivit intresserade av att köpa deras tjänster. 

– Vi är det största Hushållningssällskapet i Sverige vilket delvis har lett till att det nationella förbundet i Stockholm har frågat oss om vi vill vara med och stötta i sällskapens gemensamma it-utveckling. Det är förstås en utmaning men också oerhört kul, säger Helena Ottevi.

Om Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet har funnits sedan slutet av 1700-talet. Syftet med Hushållningssällskapet var från början att utveckla landsbygden, för att få resurserna att räcka till för landets befolkning.

Idag handlar uppdraget mer om att utveckla landsbygden och landsbygdsföretagen. Vision för Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är en landsbygd med ett växande näringsliv.

Källa: Hushållningssällskapet

Som ett led i det arbetet åkte Jonas Lundberg tillsammans med en kollega på en Sverigeresa under tre månader där de besökte alla kontor för att få en inblick i förutsättningarna hos sällskapens totalt cirka 700 anställda och hjälpte dem att migrera till en gemensam O365-miljö.

– Tanken är att vi ska samverka mer inom it och vi på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är gärna med och arbetar med detta. Idag har alla O365, men allt styrs lokalt. Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna knyta alla våra kontor närmare varandra. Det kommer att ta ett tag, men det kommer att bli en spännande resa, säger Jonas Lundberg.

Rekommenderad läsning

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

uppslagen laptop lutad mot böcker.jpg

Digital skola från start

30 jan 2020 it i skolan

Just nu sker byggandet av en av Sveriges största gymnasieskolor och smarta, digitala lösningar är självklara från start. På Karlstads Sundsta-Älvkullegymnasium kommer elever och lärare att jobba i trådlösa lärmiljöer, klassrum med touchpaneler och whiteboardtapeter.

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

elever i trapphus.jpg (1)
video

Fördel Stenkulaskolan

14 nov 2019 it i skolan

Alla elever ska få rätt kunskaper med sig in i vuxenlivet. Deepening learning är ett område som Stenkulaskolan i Malmö satsar på och som redan har gett resultat.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

elva bruna ägg och ett vitt i en kartong.jpg
video

Tolv sätt att bli smart

18 feb 2019 it i skolan

Allt från informationssäkerhet till omställningen till industri 4.0. Det är några av områdena där företag känner att de behöver förstärka sin kompetens. För att möta det behovet lanserar Rise tillsammans med Tillväxtverket tolv kurser riktad mot små och stora företag.