Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett molnbaserat lantbruk

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 28 oktober 2019 it i skolan

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

– Vi har drivit naturbruksgymnasier i över tio år nu. När vi tog över dem var det mycket arbete att få alla att verka i samma it-miljö på ett bra och modernt sätt, men det har vi verkligen fått ordning på nu med ett molnbaserat lärare och Chromebooks till alla elever, säger Jonas Lundberg, systemimplementatör på Hushållningssällskapet.

Google hela vägen

Sedan början av 2000-talet äger och driver Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge de tre gymnasieskolorna Naturbruksgymnasium Kalmar, Ingelstadgymnasiet och Gamlebygymnasiet.

Efter ett lyckat test med Chromebooks fortsatte skolorna på det spåret och successivt har ettorna på varje skola fått datorer, samtidigt som undervisningen sker på molnbaserat,  där lärare och elever kan gå in och kommentera i varandras dokument.

Tanken är att sällskapen ska samverka mer inom it.

– Förr var det mycket strul med virus och det kunde ta tio minuter innan datorn var igång. Nu slår eleven upp sin Chromebook och kan börja jobba direkt, säger Jonas Lundberg.

Samtidigt har skolorna uppgraderat sina nät och förenklat och förbättrat åtkomsten till näten.

– Vi har elever som bor på skolorna och där finns förstås många hus och lokaler, med bland annat stall och ladugårdar. När vi tog över gjorde vi en it-kartläggning för att få en struktur och rustade upp alltsammans, säger Helena Ottevi, HR- och it-chef på Hushållningssällskapet.

O365 och andra sällskap

Hushållningssällskapet är skolornas it-avdelning. Även andra sällskap har blivit intresserade av att köpa deras tjänster. 

– Vi är det största Hushållningssällskapet i Sverige vilket delvis har lett till att det nationella förbundet i Stockholm har frågat oss om vi vill vara med och stötta i sällskapens gemensamma it-utveckling. Det är förstås en utmaning men också oerhört kul, säger Helena Ottevi.

Om Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet har funnits sedan slutet av 1700-talet. Syftet med Hushållningssällskapet var från början att utveckla landsbygden, för att få resurserna att räcka till för landets befolkning.

Idag handlar uppdraget mer om att utveckla landsbygden och landsbygdsföretagen. Vision för Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är en landsbygd med ett växande näringsliv.

Källa: Hushållningssällskapet

Som ett led i det arbetet åkte Jonas Lundberg tillsammans med en kollega på en Sverigeresa under tre månader där de besökte alla kontor för att få en inblick i förutsättningarna hos sällskapens totalt cirka 700 anställda och hjälpte dem att migrera till en gemensam O365-miljö.

– Tanken är att vi ska samverka mer inom it och vi på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är gärna med och arbetar med detta. Idag har alla O365, men allt styrs lokalt. Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna knyta alla våra kontor närmare varandra. Det kommer att ta ett tag, men det kommer att bli en spännande resa, säger Jonas Lundberg.

Rekommenderad läsning

Emoji 960640

Youtube-AI hittar hat

10 dec 2020 säkerhet

Youtube kommer framöver att be dig överväga dina kommentarer om de anses olämpliga, redan innan de blivit publicerade. Identifieringen av kommentarerna hanteras av bolagets AI. 

Phishing Teams (1)

Nätfiske med Teams

28 okt 2020 säkerhet

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Google Chromeloggan Med En Skuggad Person Framför

Den nya browsern

28 aug 2020 digit

I Googles senaste version av sin webbläsare ska det bli lättare att hantera sina flikar. Det kommer dessutom att gå snabbare att surfa.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.