Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett molnbaserat lantbruk

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 28 oktober 2019 it i skolan

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

– Vi har drivit naturbruksgymnasier i över tio år nu. När vi tog över dem var det mycket arbete att få alla att verka i samma it-miljö på ett bra och modernt sätt, men det har vi verkligen fått ordning på nu med ett molnbaserat lärare och Chromebooks till alla elever, säger Jonas Lundberg, systemimplementatör på Hushållningssällskapet.

Google hela vägen

Sedan början av 2000-talet äger och driver Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge de tre gymnasieskolorna Naturbruksgymnasium Kalmar, Ingelstadgymnasiet och Gamlebygymnasiet.

Efter ett lyckat test med Chromebooks fortsatte skolorna på det spåret och successivt har ettorna på varje skola fått datorer, samtidigt som undervisningen sker på molnbaserat,  där lärare och elever kan gå in och kommentera i varandras dokument.

Tanken är att sällskapen ska samverka mer inom it.

– Förr var det mycket strul med virus och det kunde ta tio minuter innan datorn var igång. Nu slår eleven upp sin Chromebook och kan börja jobba direkt, säger Jonas Lundberg.

Samtidigt har skolorna uppgraderat sina nät och förenklat och förbättrat åtkomsten till näten.

– Vi har elever som bor på skolorna och där finns förstås många hus och lokaler, med bland annat stall och ladugårdar. När vi tog över gjorde vi en it-kartläggning för att få en struktur och rustade upp alltsammans, säger Helena Ottevi, HR- och it-chef på Hushållningssällskapet.

O365 och andra sällskap

Hushållningssällskapet är skolornas it-avdelning. Även andra sällskap har blivit intresserade av att köpa deras tjänster. 

– Vi är det största Hushållningssällskapet i Sverige vilket delvis har lett till att det nationella förbundet i Stockholm har frågat oss om vi vill vara med och stötta i sällskapens gemensamma it-utveckling. Det är förstås en utmaning men också oerhört kul, säger Helena Ottevi.

Om Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet har funnits sedan slutet av 1700-talet. Syftet med Hushållningssällskapet var från början att utveckla landsbygden, för att få resurserna att räcka till för landets befolkning.

Idag handlar uppdraget mer om att utveckla landsbygden och landsbygdsföretagen. Vision för Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är en landsbygd med ett växande näringsliv.

Källa: Hushållningssällskapet

Som ett led i det arbetet åkte Jonas Lundberg tillsammans med en kollega på en Sverigeresa under tre månader där de besökte alla kontor för att få en inblick i förutsättningarna hos sällskapens totalt cirka 700 anställda och hjälpte dem att migrera till en gemensam O365-miljö.

– Tanken är att vi ska samverka mer inom it och vi på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är gärna med och arbetar med detta. Idag har alla O365, men allt styrs lokalt. Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna knyta alla våra kontor närmare varandra. Det kommer att ta ett tag, men det kommer att bli en spännande resa, säger Jonas Lundberg.

Rekommenderad läsning

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.

tjej sitter hemma och jobbar vid datorn och pekar mot kameran med lite halvarg min.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Chromebooks på villkor

8 nov 2019 it i skolan

Elever i fem klasser i Falu kommun fick vars en Chromebook. Som motprestation skulle lärarna undersöka och dokumentera hur just deras användning av det digitala läromedlet påverkade undervisningen. Ett år senare finns det flera tydliga resultat. 

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.

elever i trapphus.jpg (1)
video

Fördel Stenkulaskolan

14 nov 2019 it i skolan

Alla elever ska få rätt kunskaper med sig in i vuxenlivet. Deepening learning är ett område som Stenkulaskolan i Malmö satsar på och som redan har gett resultat.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

elever-jobbar-i-grupp.jpg
video

Smarta lösningar för skolan i O365

26 jan 2018 it i skolan

Undersök först vilka möjligheter det finns i befintliga verktyg innan du köper nytt. Det rådet ger Sofia Nybom, skolutvecklingsledare, Solna stad och tipsar om smarta lösningar i Office 365.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.