Ett molnbaserat lantbruk

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

– Vi har drivit naturbruksgymnasier i över tio år nu. När vi tog över dem var det mycket arbete att få alla att verka i samma it-miljö på ett bra och modernt sätt, men det har vi verkligen fått ordning på nu med ett molnbaserat lärare och Chromebooks till alla elever, säger Jonas Lundberg, systemimplementatör på Hushållningssällskapet.

Google hela vägen

Sedan början av 2000-talet äger och driver Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge de tre gymnasieskolorna Naturbruksgymnasium Kalmar, Ingelstadgymnasiet och Gamlebygymnasiet.

Efter ett lyckat test med Chromebooks fortsatte skolorna på det spåret och successivt har ettorna på varje skola fått datorer, samtidigt som undervisningen sker på molnbaserat,  där lärare och elever kan gå in och kommentera i varandras dokument.

Tanken är att sällskapen ska samverka mer inom it.

– Förr var det mycket strul med virus och det kunde ta tio minuter innan datorn var igång. Nu slår eleven upp sin Chromebook och kan börja jobba direkt, säger Jonas Lundberg.

Samtidigt har skolorna uppgraderat sina nät och förenklat och förbättrat åtkomsten till näten.

– Vi har elever som bor på skolorna och där finns förstås många hus och lokaler, med bland annat stall och ladugårdar. När vi tog över gjorde vi en it-kartläggning för att få en struktur och rustade upp alltsammans, säger Helena Ottevi, HR- och it-chef på Hushållningssällskapet.

O365 och andra sällskap

Hushållningssällskapet är skolornas it-avdelning. Även andra sällskap har blivit intresserade av att köpa deras tjänster. 

– Vi är det största Hushållningssällskapet i Sverige vilket delvis har lett till att det nationella förbundet i Stockholm har frågat oss om vi vill vara med och stötta i sällskapens gemensamma it-utveckling. Det är förstås en utmaning men också oerhört kul, säger Helena Ottevi.

Om Hushållningssällskapet

Hushållningssällskapet har funnits sedan slutet av 1700-talet. Syftet med Hushållningssällskapet var från början att utveckla landsbygden, för att få resurserna att räcka till för landets befolkning.

Idag handlar uppdraget mer om att utveckla landsbygden och landsbygdsföretagen. Vision för Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är en landsbygd med ett växande näringsliv.

Källa: Hushållningssällskapet

Som ett led i det arbetet åkte Jonas Lundberg tillsammans med en kollega på en Sverigeresa under tre månader där de besökte alla kontor för att få en inblick i förutsättningarna hos sällskapens totalt cirka 700 anställda och hjälpte dem att migrera till en gemensam O365-miljö.

– Tanken är att vi ska samverka mer inom it och vi på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är gärna med och arbetar med detta. Idag har alla O365, men allt styrs lokalt. Vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna knyta alla våra kontor närmare varandra. Det kommer att ta ett tag, men det kommer att bli en spännande resa, säger Jonas Lundberg.

28 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng