Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

RPA för nya regionen

En RPA som på sikt integreras med AI står högt på Region Blekinges önskelista. I närtid handlar det om lösningar som digital signering för att spara tid och pengar minskar avtrycket på miljön.

Text Fredrik Adolsson Foto Fredrik Kron 26 augusti 2019 digit

– Vi är en ganska nybildad region och när vi bildades, bildades också digitaliseringsenheten. Ett av syftena med det är att vi ska fokusera på digitalisering och innovation. Vi tittar bland annat på RPA för att automatisera och effektivisera processer och så tittar vi även på digital signering, säger Tommy Brånhede, innovationsstrateg, Region Blekinge.

Hur går det?

– Vi håller på med en POC, eller kanske snarare proof of value, och letar processer som är lämpliga att testa på, för att visa det värde som en RPA kan tillföra om vi får alla bitar på plats. Digital signering tittar vi på och där tror jag det är jätteviktigt att vi vågar leverera saker. Det är naturligtvis så att vi har sekretessbelagda papper, men vi har också mycket offentliga handlingar som vi skulle kunna använda det till. Det är ju också en miljöaspekt då vi använder mindre papper, samt att vi sparar in på tid och kostnader genom att skicka mindre fysiska papper, och process- och handledningstiderna blir kortare.

Tittar ni på AI-teknik?

– Absolut. Personligen tror jag att om vi ska få riktigt bra effekt på det måste vi börja med att titta på hur vi märker data så att vi kan frigöra data på ett annat sätt än vad vi gör idag. Nu är den väldigt märkt på olika sätt, inte minst inom offentlig sektor och den silo-lagras, kan man säga. Frågan är hur vi gör data tillgängligt på ett bättre och mer omfattande sätt.

Hur kommer vi dit, tror du?

– Samverkan och korsbefruktning tror jag är jätteviktigt. Att vi pratar med varandra och identifierar rätt problem så att vi kan tillgodose rätt behov.

Dialog mellan vem?

– Egentligen alla. Vi på regionerna ska ju serva invånarna och det är viktigt att vi får med oss dem. Vi har dialoger med högskolor och universitet och interna dialoger. Det finns en tendens att arbeta i silos och det är förödande för ett samarbete. Vi måste bredda oss och tänka mer horisontellt än lodrätt.

Hur ser det ut om några år hos er?

– Till att börja med är ju den RPA vi tittar på inte så smart egentligen. Det är ju inte så att det är en robot som fattar beslut, utan den är ju förstås förprogrammerad att göra det den ska göra. Men tittar vi framåt blir det intressant att se hur en RPA kan utvecklas med AI. Vi skulle kanske kunna ge den möjligheter att dra slutsatser utifrån de givna data vi har. Så RPA som det ser ut idag kommer att försvinna, och kommer istället att integreras på längre sikt med AI.

Hur ser er samverkan kring AI generellt ut?

– Vi tillverkar ju mycket data som den offentliga aktör vi är. Om vi skulle kunna märka data på ett annat sätt och dela data med andra offentliga aktörer och kanske köpa data från kommersiella företag, kan vi skapa mervärde. Men det tar en stund att bygga upp en medvetenhet. Det är som att köpa en ballong. Den är uppblåst när du tittar på den men när du köper den är det en tom ballong och måste fyllas med något. Att komma dit är en resa och vi måste lära oss att samla in rätt data och analysera den och det krävs också otroligt mycket data för att få den möjligheten. Vi får heller inte ha för bråttom och köpa något från hyllan och tro att vi har löst allt, utan vi måste vara ödmjuka. Vi kan testa det för att det är coolt, men vi får inte glömma att det måste tillföra något slags värde.

Rekommenderad läsning

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 ledarskap

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

fyra röda fiskehyddor på rad på en brygga i vattnet.jpg
video

Lantmäteriets nya robotar

31 aug 2018 digit

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.

fina-hus-i-gamla-stan.jpg

Underkända e-myndigheter

15 nov 2018 digit

Trafikverket och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som har kommit längst när det gäller den digitala kontakten med medborgarna. Men överlag behöver svenska myndigheter och storstadskommuner göra en kraftansträngning för att öka den digitala mognaden.

sjukvård.jpg

Plastfria Uppsala

2 maj 2019 digit

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

fin-rod-verktygslada.jpg

Västerbotten väljer AI

9 maj 2019 digit

För att öka kunskaperna hos regionala aktörer om AI och machine learning driver Region Västerbotten projektet Dhis, Data i det hållbara samhället. Förutom att erbjuda praktisk erfarenhet blir detta också grunden för att över tid kunna beställa AI-baserade lösningar till företag och komuner.

wooden-fishing-huts-sweden-scandinavia.jpg
video

Digitala bästkusten

3 okt 2019 digit

Mölndals RPA-upphandling är bara ett av flera goda exempel på vad Göteborgsregionens arbete kring digital samverkan kan åstadkomma. Nu lanseras en ny tjänst som ger Sveriges 290 kommuner en god överblick över både egna och andras it-system för enklare utveckling och integration.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

Kvinna Tar Det Lugnt I Hängmatta På En Strand

En extra dag med RPA

14 maj 2020 digit

Med tre automatiserade rutiner sparar Fiskarhedenvillans ekonomiavdelning en arbetsdag i veckan. Samtidigt har flera andra delar av verksamheten börjat se över och förändra sitt sätt att arbeta.