Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

RPA för nya regionen

En RPA som på sikt integreras med AI står högt på Region Blekinges önskelista. I närtid handlar det om lösningar som digital signering för att spara tid och pengar minskar avtrycket på miljön.

– Vi är en ganska nybildad region och när vi bildades, bildades också digitaliseringsenheten. Ett av syftena med det är att vi ska fokusera på digitalisering och innovation. Vi tittar bland annat på RPA för att automatisera och effektivisera processer och så tittar vi även på digital signering, säger Tommy Brånhede, innovationsstrateg, Region Blekinge.

Hur går det?

– Vi håller på med en POC, eller kanske snarare proof of value, och letar processer som är lämpliga att testa på, för att visa det värde som en RPA kan tillföra om vi får alla bitar på plats. Digital signering tittar vi på och där tror jag det är jätteviktigt att vi vågar leverera saker. Det är naturligtvis så att vi har sekretessbelagda papper, men vi har också mycket offentliga handlingar som vi skulle kunna använda det till. Det är ju också en miljöaspekt då vi använder mindre papper, samt att vi sparar in på tid och kostnader genom att skicka mindre fysiska papper, och process- och handledningstiderna blir kortare.

Tittar ni på AI-teknik?

– Absolut. Personligen tror jag att om vi ska få riktigt bra effekt på det måste vi börja med att titta på hur vi märker data så att vi kan frigöra data på ett annat sätt än vad vi gör idag. Nu är den väldigt märkt på olika sätt, inte minst inom offentlig sektor och den silo-lagras, kan man säga. Frågan är hur vi gör data tillgängligt på ett bättre och mer omfattande sätt.

Hur kommer vi dit, tror du?

– Samverkan och korsbefruktning tror jag är jätteviktigt. Att vi pratar med varandra och identifierar rätt problem så att vi kan tillgodose rätt behov.

Dialog mellan vem?

– Egentligen alla. Vi på regionerna ska ju serva invånarna och det är viktigt att vi får med oss dem. Vi har dialoger med högskolor och universitet och interna dialoger. Det finns en tendens att arbeta i silos och det är förödande för ett samarbete. Vi måste bredda oss och tänka mer horisontellt än lodrätt.

Hur ser det ut om några år hos er?

– Till att börja med är ju den RPA vi tittar på inte så smart egentligen. Det är ju inte så att det är en robot som fattar beslut, utan den är ju förstås förprogrammerad att göra det den ska göra. Men tittar vi framåt blir det intressant att se hur en RPA kan utvecklas med AI. Vi skulle kanske kunna ge den möjligheter att dra slutsatser utifrån de givna data vi har. Så RPA som det ser ut idag kommer att försvinna, och kommer istället att integreras på längre sikt med AI.

Hur ser er samverkan kring AI generellt ut?

– Vi tillverkar ju mycket data som den offentliga aktör vi är. Om vi skulle kunna märka data på ett annat sätt och dela data med andra offentliga aktörer och kanske köpa data från kommersiella företag, kan vi skapa mervärde. Men det tar en stund att bygga upp en medvetenhet. Det är som att köpa en ballong. Den är uppblåst när du tittar på den men när du köper den är det en tom ballong och måste fyllas med något. Att komma dit är en resa och vi måste lära oss att samla in rätt data och analysera den och det krävs också otroligt mycket data för att få den möjligheten. Vi får heller inte ha för bråttom och köpa något från hyllan och tro att vi har löst allt, utan vi måste vara ödmjuka. Vi kan testa det för att det är coolt, men vi får inte glömma att det måste tillföra något slags värde.

26 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Lantmäteriets rapport

1 dec 2020 digit

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Mindre ensam med robot

16 sep 2020 digit

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård.