Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den ultimata skolan

Sverige lägger minst pengar på läromedel i hela Europa, samtidigt som skolan lever i en brytningstid mellan traditionell undervisning och ett mer digitalt arbetssätt. Att i läromedel och undervisning kombinera beprövad erfarenhet och nydanande verktyg är lika spännande som utmanande. Det menar Libers vd Anna Settman.

Text tim leffler Foto fredrik kron, adobestock 23 oktober 2019 it i skolan

– Det är två perspektiv som är viktiga när vi utvecklar läromedel, dels fakta i ett visst ämne och dels det pedagogiska flödet. Hur materialet ska användas i klassrummet och kombinationen fakta, lärarstöd och övningar, säger Anna Settman, vd på Liber.

– Den här processen pågår under ganska lång tid, där våra ansvariga har en dialog med aktiva lärare. Vi har också ämnesspecialister och lärare på Liber som samarbetar med lärare för att utforma läromedlen.

Vilken är den största utmaningen för svensk skola?

– Det är att hitta en balans av beprövad erfarenhet hos lärarna och de möjligheter som de digitala delarna kan erbjuda. Att hitta den ultimata kombinationen är både utmanande och spännande.

Har skolorna resurser för att experimentera?

– Sverige är ett av de länder i Europa som lägger minst pengar på läromedel och där finns något skevt i hela upplägget. Sedan tror jag det finns ett behov hos många skolor att experimentera med det digitala, men inte införa allting över en natt utan kunna anpassa till bland annat var lärarna och skolorna befinner sig och den infrastruktur som de har.

Att hitta den ultimata kombinationen både utmanande och spännande.

Hur skapas ett mer experimenterande klimat?

– Vi ser en brytpunkt nu när vi ser hur fysiska böcker samverkar bra med det digitala. Då finns det mycket värde i det digitala, för att mäta progressionen för eleverna, eller guida lärare på olika sätt i hur de kan planera sina lektioner och sin undervisning. Här kanske det finns möjligheter att betala mer för läromedel eftersom vi kan täcka in fler delar av lärandeprocessen.

Är det något Liber behöver bli bättre på?

– Användarvänligheten är en utmaning för i stort sett alla branscher som digitaliseras. Som digitala konsumenter är vi vana från olika sammanhang att ha en väldigt bra användarupplevelse. Det här är en kompetens som är svår att hitta eftersom alla stora bolag vill ha den. Det är också en utmaning att göra det rätt, för vad är den optimala användarupplevelsen för elever och lärare som är digitala konsumenter med höga krav. Där har vi mycket att utveckla.

Läs även

Trångt i 3D-klassen

Rekommenderad läsning

LesFoltos_960x640.jpg (1)

Les Foltos lär lärare att lära lärare

27 jan 2017 it i skolan

Voister sände direkt från Les Foltos workshop med lärare och skolledare på Ateas skolresa i samband med BETT. Les Foltos är Director of Educational Innovation at Peer-Ed, ett koncept där lärare lär av andra lärare. 

lars-lingman-skolverket-960640.jpg
video

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

JasonDiakite_960x640.jpg
video

Jasons kamp mot konfliktmineraler

30 jan 2017 it i skolan

Konfliktmineraler skördar många offer, inte minst kvinnor och barn, i Demokratiska Republiken Kongo. Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, vill att alla försöker ha ett mer etiskt och hållbart tankesätt kring sin egen roll. 

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

surfplatta skola.jpg

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.

Les Foltos 960640.jpg
video

Så lär Peer-Ed ut ny teknik till lärare

3 feb 2017 it i skolan

Utan engagerade lärare som är villiga att dela med sig av sin kunskap inom ny teknik sker ingen utveckling. Pappan till pedagogiken inom Peer-Ed är Les Foltos. Här delar han med sig av sina bästa tips.

SkövdeSkola_960x640.jpg

Skövde har koll på plattor

21 feb 2017 it i skolan

I Skövde kommun pågår mycket arbete inom digitaliseringen av skolan, inte minst som ett resultat av den nya nationella it-strategin. Ett av projekten har varit att ta kontrollen över alla de enheter som skolorna förfogar över.