Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Utbildning för framtidens skola

Linnéuniversitetet startar en masterutbildning där både teknik- och pedagogikintresserade ska kunna utveckla sina färdigheter. Förhoppningen är att utbilda personer för både företag och skolor som kan föra digitaliseringen framåt. 

– I september år 2019 startar vi masterutbildningen Digitalisering som stöd för lärande på Linnéuniversitetet, säger Italo Masiello, professor i pedagogik med inriktning digitala lärprocesser vid Linnéuniversitetet.

Varför gör ni det?

– Eftersom att det finns ett stort behov att utbilda folk med komplementära kunskaper inom it, teknik, digitalisering tillsammans med pedagogik?

Gör man inte det på de vanliga lärarutbildningarna?

– Jo, men det finns inte någon strukturerad master som använder sig lika mycket av de nya teknologier som vi hittar i skolan och som riktar in sig till pedagoger hur de kan använda sig av den här tekniken för bättre lärande.

Vilka riktar sig utbildningen till?

– Till två grupper. Den ena gruppen består av dem som kanske har en teknisk bakgrund och som har gått ingenjörs- eller medieutbildningar och som är intresserad av pedagogik och hur de kan använda sina kunskaper i pedagogiska sammanhang. Den andra gruppen består av yrkesverksamma lärare som har pedagogiska poäng och som har en pedagogisk bakgrund, men som vill veta mer om hur teknik och digitala verktyg kan användas och hur den i så fall integreras på ett bra sätt.

Hur får ni det att passa bägge grupper?

– Den stora vinsten med den här utbildningen är att dessa grupper kan arbeta tillsammans, och förstå varandras behov och hjälpa varandra att förstå hur teknik på bästa sätt kan användas för elever. Utmaningen blir att de ska förstå varandra så att pedagoger kan bli bättre på att förstå teknik och de mer tekniskt lagda blir bättre pedagoger. Mastern börjar i september, men vi håller fortfarande på att skapa kurser och få ett upplägg, tillsammans med olika företag. Tanken är att studenterna ska gå in i olika projekt, i företag och skolor. I företagen hämtar de kunskap om hur det går till när nya produkter eller applikationer desginas, och i skolorna om hur lärarna arbetar när dessa verktyg sedan används när de kopplas till lärandemål och till läroplaner.

Vad blir den som går klart utbildningen?

– Som lärare kommer du veta mycket mer om hur du kan använda teknik i min utbildning för att det ska stödja lärande för studenter. Som tekniker får man bättre koll på hur de pedagogiska bitarna kan användas när nya appar och verktyg utvecklas, och när jag för den delen pratar med kunder och skolor för att för dem att förstå vilka verktyg som är bra för vilka områden.

Kommer det fler sådana här utbildningar tror du?

– Absolut, det tror jag. En master riktar ju sig till dem som vill ha en mer ledande roll i sin profession, men när vi väl har kommit igång kommer vi öppna upp kurser så att de går att läsa som fristående och välja vilka kurser man vill gå. Grunden till det är att vi behöver utbilda väldigt många inom de närmaste åren för att kunna införa digitalisering snabbare i skolorna. Det finns ett jättebehov av det och det finns också behov av lärare som kan detta. Där hoppas jag att den här mastern kan vara ett litet steg åt det hållet.

Hur ser planen ut nu framöver?

– Vi har två kurser som vi börjar med i september och håller nu på tillsammans med företag och kommuner att utveckla de andra kurserna som följer därpå. Anledningen till det är branschen rör sig så fort och att vi verkligen vill förankra det som är den senaste utvecklingen inom pedagogiken och teknik för att det ska ge maximalt lärande för de studenterna som börjar nu i höst.

1 juli 2019 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Grönsaker På Grillspett På Grill

Få koll på grillen

1 feb 2021 digit

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

Kvinna Tittar Förvånat I Sin Telefon Mot Mörkgul Bakgrund

Så tittar du i mobilen

7 okt 2020 digit

Forskare har för första gången använt ögonrörelsemätning för att se hur telefonens appar fångar vår uppmärksamhet, och det finns flera fynd som överraskar.

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.