Bitcoin på auktion

auktionsklubba i luften mot turkos bakgrund.jpg

I veckan genomför Kronofogden en auktion på bitcoins. Den här gången är det kryptovaluta till ett värde av motsvarande 370 000 svenska kronor och även den här gången är intresset stort.   

– Egendom finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Numera söker vi tillgångar såväl i datorer och hårddiskar som i telefoner och webbtjänster, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Att bitcoin auktioneras ut av Kronofogden, istället för att myndigheten växlar in valutan, är för att det inte finns en kvalitetssäkrad infrastruktur som möter Kronofogdens krav.

Polissamarbete

Bitcoinfyndet är ett resultat av Kronofogdens nära samarbete med polisen och ett led att säkra tillgångar hos personer med koppling till organiserad brottslighet. Samarbete med bland annat Polismyndigheten och Skatteverket är avgörande eftersom det är svårt för Kronofogden att ta sig in i de krypterade digitala plånböckerna.

– Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet. Att vi hittar och mäter ut bitcoin är därför en viktig pusselbit i arbetet med att försvåra och motverka organiserad brottslighet, säger Johannes Paulson.

En liknande bitcoinauktion hölls för två år sedan, vilket innebar att Kronofogden troligen var den första myndighet i världen att sälja kryptovalutan.

– Intresset var enormt, säger Johannes Paulson.

Bitcoin hos Kronofogden

I takt med att fler använder sig av bitcoin ökar sannolikheten för att den som har en skuld också kan äga valutan. När Kronofogden misstänker att en skuldsatt person äger bitcoin arbetar myndigheten aktivt för att hitta, mäta ut och därefter sälja innehavet, så att den som är skyldig pengar kan betala sin skuld. Om det blir ett överskott från försäljningen efter att skulden är betald, går pengarna tillbaka till den som haft skulden. Kronofogden ansvarar för att få högsta möjliga pris för det som säljs – det är en skyldighet både mot den som ska ha betalt och den som ska betala.

Källa: Kronofogden

11 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng