Skalbar kryptovaluta

blockkedja-i-farg.jpg

Forskare vid MIT har utvecklat en kryptovaluta som minskar behovet av data för att ansluta sig och verifiera transaktioner med 99 procent. Därmed öppnar Vault för en helt annan skalbarhet än Bitcoin. 

– I dag finns det ett antal kryptovalutor med den gemensamma nämnaren att de drabbas av flaskhalsar i samband med att de ansluts till nya användare och lagringssystem. Vårt övergripande mål har varit att erbjuda skalbara lösningar som gör kryptovalutor tillgängligt för fler användare, säger Derek Leung, doktorand i datavetenskap vid institutionen för artificiell intelligens, CSAIL, på MIT.

Bitcoin och andra populära kryptovalutor är nätverk byggda på blockkedjeteknik. Dessa nätverk är decentraliserade, det vill säga tillgångarna finns inte hos några banker eller andra institutioner utan användarna går samman för att lagra och verifiera transaktionerna.

500 000 block

Nya användare går med i nätverket, bootstrappar, genom att ladda ner alla tidigare transaktionsdata. I fjol behövde en ny användare av Bitcoin ladda ner 500 000 block på totalt cirka 150 gigabyte. Användare måste också lagra alla kontosaldon för att verifiera nya användare och se till att användarna har tillräckligt med pengar för att slutföra transaktioner. Lagringskraven blir betydande, eftersom bitcoin expanderar över 22 miljoner konton.

För en användare betyder alltså kryptovalutans decentralisering ett skalbarhetsproblem, där lagringen av data för att kunna använda tjänsten och verifiera transaktionerna gör processen tung och utrymmeskrävande.

Forskarnas kassavalv

Nu presenterar forskare vid MIT ett alternativ de kallat Vault, som i kassavalv. Vault är en kryptovaluta som minimerar kraven på den enskilde användarens system för datalagring och bearbetning. MIT:s kryptovaluta låter användare ansluta sig till nätverket men bara ladda ner en bråkdel av de totala transaktionsdata. Den innehåller också tekniker som tar bort tomma och utrymmeskrävande konton, och möjliggör verifieringar med de senaste transaktionsdata som delas och delas över nätverket.

I experiment där MIT:s kryptovaluta testades mot två av dagens mest effektiva kryptovalutor minskade Vault behovet av bandbredd för att ansluta sig till ett nätverk med 99 procent jämfört med Bitcoin, och 90 procent jämfört med Ethereum. Detta utan att ge avkall på säkerheten, där Vault ser till att alla noder validerar alla transaktioner.

Forskarna utvecklade Vault på nätverket Algorand som uppfanns av professor Silvio Micali på MIT och är erkänt säkert, decentraliserat och mer skalbart än andra kryptovalutor.

Källa: MIT

 

28 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng