Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App i hamn

Med en ny app för tidrapportering sparar Delta Terminal tre arbetsdagar i administrativt arbete varje månad. Appen är utvecklad via Powerapps och helt anpassad för bolagets verksamhet. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Delta Terminal AB 2 oktober 2019 digit

hamn-deltaterminal.jpg

Hamn- och stuveribolaget Delta Terminal har omkring 40 timanställda och tidrapporteringen har tidigare hanterats med papper och penna.

Delta Terminal AB

Delta Terminal äger och driver Söråkers hamn. De är även verksamma i Härnösands hamn. Företaget är ett helägt dotterbolag till Sundfrakt AB.

– Det tog två till tre arbetsdagar per månad att manuellt granska deras rapporter. Efter att jag gjort det fick en controller göra en digital sammanställning, för att sedan skicka informationen till HR som betalar ut lönerna. Det var en tidskrävande, lång och onödig process som vi inte tyckte var hållbar i längden, säger Diana Krantz, utvecklingschef på Delta terminal. 

Sedan två månader tillbaka använder dock företaget en applikation som de parallellkört med papprena och från och med oktober är det bara appen som gäller. I den rapporterar arbetsledaren alla timanställdas tider, och skickar sedan vidare informationen till Diana Krantz.

– Numera tar det två timmar per månad för mig att granska tiderna, sedan skickar jag direkt vidare informationen till HR. Controllern behöver inte fylla i något alls, så vi har kapat ett steg och väldigt många timmar i processen. Vi kan också göra uppföljningar så att vi ser att de anställda följer arbetstidslagen och så vidare.

100 procent anpassad

Delta Terminal har själva varit med och designat appen via Office 365 och Powerapps, vilket Diana Krantz menar har varit en stor fördel.

– Applikationen är helt anpassad för vår verksamhet. Alternativet skulle ha varit att köpa in ett stort system men det skulle ha kostat mycket pengar och kanske bara funkat halvbra för oss.

– En fördel är också att de timanställda aldrig behöver fylla i några papper igen. Arbetsledaren sköter allt när han eller hon planerar arbetet, och de timanställda kan göra det de verkligen ska göra. Det är en simpel lösning som ger mycket tillbaka.

Hur fortsätter arbetet?

– Vi kollar just nu på att effektivisera andra processer på liknande sätt. Det gör vi genom att skapa motsvarande applikationer för skyddsronder samt tillbud- och skaderapportering. På så sätt kan vi öka säkerheten och förbättra arbetsmiljön på företaget, säger Diana Krantz. 

Rekommenderad läsning

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

ostersund-pa-hosten.jpg

Vård i molnet med O365

17 okt 2018 digit

När Sveriges till ytan tredje största län flyttar till molnet är det mycket som står på spel. Men tack vare snabba beslutsvägar och förståelse för verksamhetens utmaningar har mycket hänt på kort tid i Region Jämtland Härjedalen.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

växjö.jpg
video

Växjö växer med Teams

18 jul 2019 digit

I Växjö har kommunen utbildat över 4000 medarbetare i hur de kan arbeta smartare efter förflyttningen till molnet och Office 365. Redan nu har verktyg som Flow och Forms varit centrala för att förenkla ärendehantering och med Teams samlas många av arbetsrutinerna under ett och samma tak. 

en matkasse i papper på sidan med frukt som ramlar ur.jpg

Swedpapers smarta app

1 okt 2019 digit

Maskinhälsa, papperskvalitet och kundordrar. Allt går att hitta i papperstillverkningsföretaget Swedpapers egenutvecklade app, som gjort affärerna smidigare och lättare att följa upp.