Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för ökad återvinning

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

Text tim leffler Foto fredrik kron, adobestock 26 september 2019 digit

– Vi har ju en fantastisk roll och hållbarhetsfrågor är något vi brinner för. När man tittar på vad cirkulär ekonomi handlar om så är det sista ledet att optimera vår återvinning. Vi ska se till att vi kan designa produkter på rätt sätt så att de är modulära, kan plockas isär, repareras och är gjorda för att kunna användas länge. Där finns det olika loopar i den cirkulära ekonomin och vi jobbar med många av dem även om vi har ett visst fokus på materialåtervinning, säger Viktoria Fagerfjäll, Head of Digital Innovation, Stena Metall.

Vad är viktigt i designprocessen?

– Kombinerar man många olika material och har många olika processer för att få ihop dem, är det väldigt svårt att plocka isär ett sådant material. När produkten är uttjänt kan du med en modulär konstruktion lättare plocka isär rena material, till exempel olika typer av plast, som är lätta att få tillbaka till flödet.

Nummer ett är att förstå vår data.

Vilka är era viktigaste digitala verktyg?

– Nummer ett är att förstå vår data, ett bra exempel är att ha bättre koll på vår realtidsdata för att se hur våra maskiner mår och kunna jobba med prediktivt underhåll. Men också att titta på AI, kan vi veta exakt vilka maskiner som kommer in, vilken plats de innehåller, hur de är konstruerade och var till exempel motorn sitter, så har vi mycket bättre förutsättningar för att kunna återvinna material på ett bra sätt. Här kan det också vara intressant att identifiera produkter som inte är uttjänta utan kan gå tillbaka till flödet.

Nämn de stora utmaningarna för en komplett cykel?

– Det måste finnas en efterfrågan från konsumenterna. Produkten som är cirkulär, säg att det är en borrmaskin, går först ut en marknad där den fyller en funktion. Den är jättebra på många sätt, men till slut går den vidare till en annan marknad som inte har riktigt samma krav på funktionalitet, kanske för hemmafixare.

– Efter det kan borrmaskinen repareras och man kanske till och med kan ta av batteridelen som funkar och kan gå i ett nytt flöde, men borren var förstörd så den återvinns, avslutar Viktoria Fagerfjäll.

Läs även

Gävles stora återtag

Rekommenderad läsning

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

besviken-kvinna.jpg

Framtiden är missförstådd

11 apr 2019 digit

Tiden är kommen när en ensam 18-åring kan skapa världens största havsrening, när innovationer som tryckpressen kan ske dagligen och när vi vuxna måste bli barn igen. Det menar Kris Östergaard från Singularity University.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

frukt-blockchain-960640.jpg

Från ax till limpa med blockkedja

5 jul 2018 digit

Blockkedjor inom livsmedelsindustrin öppnar helt nya möjligheter för konsumenterna att kräva seriös djurhållning och garanterad kvalitet hela vägen fram till kylskåpet. Nu behöver EU och andra aktörer se över möjligheterna att med både regler och ekonomiska incitament öka aktörernas intresse för transparens på kundernas villkor.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

kvinnor-som-kramas960640.jpg
video

Det bästa av två världAR

5 jul 2018 digit

Vår förtjusning över tekniken riskerar att göra oss ensamma och deprimerade. Med AR öppnas nya möjligheter att vårda våra relationer samtidigt som vi utforskar en sagovärld av möjligheter långt bortom den fysiska världen. I hybridutrymmet kommer många höra dig skratta.