Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tintin knegar i Östersund

Östersund vill bli en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige. För att nå dit krävs det att man kompetensutvecklar och får samtliga medarbetare att förstå nyttan med de nya verktygen. Och att nya RPA-kollegan Tintin kan dra sitt strå till stacken.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, adobestock 3 september 2019 digit

– Vi jobbar framförallt med att höja den digitala kompetensen bland våra medarbetare, samtidigt som vi vill bygga upp vår grundstruktur för att kunna ta in nya funktioner och tjänster, säger Marie Fryklöf, it-chef Östersunds kommun.

Hur ser arbetet med kompetensförhöjningen ut?

– Att se till att vi får in digitalisering på agendan och att berörda förstår vad det innebär och vad det kan ge för möjligheter, vad det kan förenkla och hur det kan höja kvaliteten i vår organisation.

Har du några knep?

– Kompetenshöjning är inte enkelt. Man måste jobba både stort och smått så att alla förstår vad var och en kan ha för nytta av det. Att man kanske slipper att åka fram och tillbaka för att göra en journalanteckning och istället göra den direkt i verktyget jag har i min hand. Samtidigt måste man tänka hur det fungerar ur ett helhetsperspektiv och vad chefer kan tänka på för att skapa en bra struktur för sina medarbetare, så att det är hållbart.

Har du de verktyg du behöver för det?

– Det är klart att det alltid finns inspirationskällor, från andra kommuner eller andra myndigheter. Jag vet att i en av regionerna i norr har man startat program och fokuserat på kompetensförsörjning. Vi har kikat på hur de har gått till väga och försöker lära oss av andra.

Vem är Tintin?

– Det är vår digitala medarbetare. Tintin har fått fast anställning efter en tids provanställning och hjälper oss i avslutet för våra anställningar.

Hur då?

– Det är en RPA som gör sina uppgifter enligt ett visst schema och frigör tid så att våra fysiska medarbetare kan göra andra uppgifter.

Kan Tintin få fler arbetsuppgifter?

– Ja, andra förvaltningar börjar bli intresserade och vill också ha hjälp med rutinartade och tråkiga uppgifter. Vi har pratat med vår socialarbetsmarknadsförvaltning och är igång med att hjälpa dem att effektivisera med hjälp av Tintin.

Var är Östersunds kommun om några år?

– Jag hoppas att vi är en av de framstående digitaliserade kommunerna i Sverige och att vi arbetar effektivt och ur medborgarnas nytta. Vi ska leverera tjänster till medborgarna som de efterfrågar. Att vi överhuvudtaget har ett digitalt tänk och är effektiva i våra interna processer så att varje enskild medborgare känner att vi har förstått digitalisering och sätter henne eller honom främst.

Rekommenderad läsning

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

cirkuskonster-pa-hog-niva.jpg
video

Mölndal möts om RPA

12 jun 2019 ledarskap

Alla vill ha smarta lösningar men få vill ha ansvaret för utvecklingsarbetet och ofta är kunskapen bland politiker skral när det kommer till digitalisering. Mölndals stad samverkar med grannkommunerna kring utveckling av RPA och lägger mycket tid på att förklara it. 

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

unikom-hoor.jpg
video

Tre it-musketörer

25 jul 2019 digit

Istället för tre it-avdelningar driver det samägda bolaget Unikom it-utvecklingen i Hörby, Höör och Östra Göinge. Idag är fokus på hur RPA och IoT kan skapa medborgarnytta i de tre skånska kommunerna. 

wooden-fishing-huts-sweden-scandinavia.jpg
video

Digitala bästkusten

3 okt 2019 digit

Mölndals RPA-upphandling är bara ett av flera goda exempel på vad Göteborgsregionens arbete kring digital samverkan kan åstadkomma. Nu lanseras en ny tjänst som ger Sveriges 290 kommuner en god överblick över både egna och andras it-system för enklare utveckling och integration.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.