Ny lag om RPA

barn-förstaskoldag.jpg

SKL kräver en ändring av kommunallagen för att kommuner och regioner ska ha samma möjligheter att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande, RPA, som statliga myndigheter. 

– Ett automatiserat beslutsfattande förenklar den kommunala och regionala verksamheten och gör det enklare för medborgare att få likvärdig handläggning och snabbare beslut. Antalet dagliga rutinbundna beslut är omfattande och potentialen att frigöra tid är stor. Det är helt nödvändigt när behoven av välfärd ökar samtidigt som arbetskraftsbristen är ökande, säger Jenny Birkestad, chef för avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I en skrivelse till regeringen konstaterar SKL att dagens kommunallag inte möjliggör automatiserat beslutsfattande i den utsträckning som behövs. Något som sedan förra året är juridiskt möjligt för statliga myndigheter.

Genom att kunna automatisera beslut frigörs viktig tid som kan användas för angelägna uppgifter som kräver närvaro, exempelvis möten med medborgare.

Likvärdig kvalitet

SKL vill att automatiserat beslutsfattande ska omfatta kommuner och regioner så att verksamheter kan omfördela tid och resurser för en likvärdig välfärd med god kvalitet i hela Sverige.

– Besluten kan handla om olika tillstånd som exempel boendeparkering, men även beslut om plats i förskola, särskola, SFI, eller om vårdinsatser och omsorgsboenden. Genom att kunna automatisera beslut frigörs viktig tid som kan användas för angelägna uppgifter som kräver närvaro, exempelvis möten med medborgare. Arbetets innehåll förändras, och resurserna räcker längre.

Skillnader utan skäl

I skrivelsen till regeringen betonar SKL också att det saknas skäl för skillnader i regler för beslutsfattande i statliga och kommunala förvaltningsmyndigheters ärendehandläggning. Tvärtom finns det goda skäl till ett modernt och sammanhållet regelverk som möjliggör digital transformation av välfärden.

Hemställan avser bestämmelse i 28 § i förvaltningslagen om automatiserat beslutsfattande.

Källa: SKL

26 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng