Ny nationell CTO

sweden-960640.jpg

Sverige borde utnämna en Chief Transformation Officer. Det framkommer i en OECD-rapport, som nu är överlämnad till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

 Regeringen har nyligen tagit ett initiativ om artificiell intelligens och för att tillgängliggöra öppna data. Men vi måste göra mer. Myndigheterna måste jobba mer öppet, innovativt och datadrivet, säger Anders Ygeman.

OECD har nu överlämnat den av Sverige beställda rapporten över hur våra myndigheter tar hand om data för att effektivisera och förbättra sina verksamheter. Data som kan handla om alltifrån autonoma fordon, forskning på nya läkemedel och geografidata för att bygga ett smartare samhälle.

Organisationen menar att villkoren i Sverige är bra för att med data skapa medborgarnära tjänster och analysera svårare samhällsutmaningar. Men för att lyckas behöver regeringen ett bestämt ledarskap som tänker och fokuserar på data som en resurs. Därför föreslår OECD en Chief Transformation Officer och att Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, tillsammans med Vinnova ska samarbeta med myndigheterna för att få fram rutiner och metoder för att tillgängliggöra och experimentera på denna data.

Till regeringen har OECD lämnat in rekommendationer inom tre olika områden:

  • Hur styrningen av data kan utvecklas
  • Hur data kan nyttjas för att klara komplexa analyser och främja datadriven innovation
  • Hur öppna data kan användas för att samarbeta med företag inom det som kallas govtech.

Källa: Regeringen

14 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng