Startskottet i Marks kommun

Drönare, RPA och e-tjänster. Det är några av förslagen som verksamheterna i Marks kommun har på önskelistan.

– I Marks kommun har vi just nu på min enhet fokus på att driva digitaliseringen, eftersom vi på it-avdelningen fick det uppdraget och vi har sedan dess gjort en omorganisation som vi sjösatte första oktober förra året, säger Krister Näsström, it-chef på Marks kommun.

Vad händer just nu när det kommer till digitalisering?

– Nu handlar väldigt mycket om att sätta den nya organisationen och att folk ska lära känna sina nya roller för att få det klart vad de olika teamen ska göra. Sen har vi fått in en enorm mängd digitaliseringsidéer från olika förvaltningar och även från oss själva. Medarbetare som har analyserat sina respektive situationer och identifierat saker som de skulle vilja göra. Nu ska dessa förslag prioriteras.

Har du några exempel på idéer?

– En hel del handlar om e-tjänster. Där har vi även en samverkan inom Boråsregionen. Men det handlar också om kartläggning med drönare och effektivisering utav olika handläggningsprocesser med hjälp av RPA till exempel.

Hur mycket kan verksamheterna om it?

– Så mycket som de behöver, tycker jag. En del i vår organisation är vårt verksamhetsstöd, som består av verksamhetsutvecklare som hjälper dem som arbetar i verksamheterna och letar efter korsbefruktningar. Som individ möter du oftast vår servicedesk i vårt användarstöd där du får hjälp med behörighet i system och annat som kan dyka upp i vardagen. Både som individ och som verksamhetsresurs tycker jag att vi har en bra dialog och ser stora framsteg redan nu.

Vilka uppslag satsar ni på först?

– Det är en fråga för hela koncernledningen där vi tillsammans måste utreda detta. Vi har inte gjort klart alla kriterier än, men det är viktigt vi får ut så mycket effekt som möjligt utav det. Men det kan vara både stora och små förändringar och jag hoppas på en blandning.

Vad skulle du själv vilja se under år 2020?

–  Jag är ett stort fan av att släppa kontrollen och jag tror att alla som har förmåga vill och kan bidra för det gemensamma bästa för kommunen. Om alla kan se vilken riktning vi vill ta så tror jag vi kan få många motorer som kan driva digitaliseringen framåt.

24 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Voister, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng