Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så e-utvecklas Västerbotten

Digitala Västerbotten erbjuder invånarna i 15 glesbygdskommuner samma service som i storstäderna. Med fokus på kvalitet och effektivitet inom vård, hälsa och digitalt lärande går man nu samman för kompetensutveckling och gemensamma lösningar.

Text Tim Leffler Foto adobestock 1 augusti 2018 it i vården

vag-som-rullar-in-i-vik-i-vasterbotten.jpg

– Digitalisering är en överlevnadsfråga för alla kommuner. För det första kommer i stort sett alla behöva arbeta inom offentlig sektor för att den ska gå ihop och vi kommer inte ha råd att jobba som vi gör nu. För det andra så kräver och förväntar sig våra invånare att vi utvecklas digitalt så att de kan bli mer mobila. Det ska vara lika lätt att bo i Vilhelmina som i Göteborg, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun, under ett seminarium i Almedalen.

Digitala Västerbotten är ett samlat initiativ från Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten med målet att omsätta Regional digital agenda i praktiken.

Det handlar bland annat om att öka effektiviteten och kvaliteten inom hälsa och sjukvård och om att utveckla det digitala lärandet. För att det ska bli verklighet krävs det att kommuner går samman och hjälps åt att dela på kostnader för kompetensutveckling och vissa områden, som exempelvis bygglov.

Vilhelmina är en av kommunerna som har ett nära samarbete med Skellefteå.

– Förr var det oftare leverantörer som kom och knackade på dörren för att tipsa om nya verktyg och tjänster. Nu är det tvärtom och det beror förstås mycket på att man ser hur andra kommuner jobbar och vilka vägar man kan gå, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef Vilhelmina kommun.

Kommentus som vägledning

SKL ser positivt på att är kommuner slår sig samman för att lösa gemensamma digitaliseringsutmaningar. Det kommunala självstyret är lagstiftat sedan många år tillbaka men i vissa frågor finns det fördelar med att staten har ett visst inflytande.

– Bara i mitt landsting finns det en handfull olika system beroende på vilken vårdcentral man är på och då kan SKL:s Kommentus vara vägledande för kommande upphandlingar, så att vi i så stor utsträckning som möjligt använder samma system. Dessutom får vårdpersonal inte läsa de delar av journalen som skrivits ut av andra landsting. Här har vi en jätteväg att gå och jag skulle önska att staten pekade med hela handen på vissa områden, säger Nina Lagh, ledamot i SKL:s beredning för digitalisering i Region Uppsala.

Som kommun måste man vara beredd på att vissa saker kommer att kosta i början, men att det på sikt är nödvändigt för att offentlig sektor ska överleva. Nina Lagh berömmer dock många norrländska kommuner som kommit mycket längre än flera storstadsregioner i digitalisering av sjukvården.

– Med tanke på avstånden har det funnits helt andra incitament att hitta bra digitala vägar. I storstadsregionerna som omfattar betydligt fler människor kan det ofta vara lite trögare, avslutar Nina Lagh.

Rekommenderad läsning

Stetoskop och dator.jpg

Vårdåret 2017

29 dec 2017 it i vården

Appar för läkarbesök, VR för strokepatienter och plattor som sparar en timme per personal och arbetspass - det råder ingen brist på smarta lösningar inom vården. Men mycket återstår att göra för att säkra vår välfärd och samverkan är nyckeln till långsiktig framgång.

AdobeStock_136906517_2.jpg

Gammal är äldst i Skellefteå

23 okt 2017 it i vården

För att ta reda på vad seniorer tycker och tänker när det gäller smarta, trygga hem vänder sig Skellefteå kommunen till experterna – seniorerna själva som vid sittande bord bekräftar för politiker och andra beslutsfattare att ålder bara är en siffra när det gäller digitalisering.

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

avgaser från plan i luften.jpg
video

Därför behövs luftvägar

15 aug 2018 it i vården

Drönare räddar i många fall liv men samtidigt börjar det bli trångt i luftrummet och i många fall stör drönare annan sårbar verksamhet, som flyget. Mats Lundbäck, CTO på Telia, vill att drönare utrustas med GPS för en säker och snabb navigering.

Rättviks_kyrka_med_kyrkstallar_2.jpg

Årets e-hälsokommun

26 apr 2018 it i vården

Rättvik har korats till Sveriges e-hälsokommun 2018 vid en prisutdelning på Vitalis i Göteborg.

Screenshot 6 - VR_2.jpg

MS för en dag med Mercks VR-app

27 jun 2017 it i vården

Symptomen på den svåra neurologiska sjukdomen MS är många gånger diffusa för såväl patienter som deras läkare och anhöriga. När läkemedelsbolaget Merck lanserar sin VR-app för symptomsimulering får alla för första gången möjlighet att uppleva samma verklighet.

flicka-med-fokus-pa-mobilen-och-sitt-kaffe.jpg

Avgift för läkarbesök i mobilen

21 mar 2018 it i vården

Nu rekommenderar SKL en minimiavgift för digitala vårdkontakter på 100 kronor per besök men det är upp till varje landsting om avgiften blir högre. Ett mål med den nya patientavgiften är att undvika onödig konsumtion av vårdkontakter. 

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.