Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så e-utvecklas Västerbotten

Digitala Västerbotten erbjuder invånarna i 15 glesbygdskommuner samma service som i storstäderna. Med fokus på kvalitet och effektivitet inom vård, hälsa och digitalt lärande går man nu samman för kompetensutveckling och gemensamma lösningar.

Text Tim Leffler Foto adobestock 1 augusti 2018 it i vården

vag-som-rullar-in-i-vik-i-vasterbotten.jpg

– Digitalisering är en överlevnadsfråga för alla kommuner. För det första kommer i stort sett alla behöva arbeta inom offentlig sektor för att den ska gå ihop och vi kommer inte ha råd att jobba som vi gör nu. För det andra så kräver och förväntar sig våra invånare att vi utvecklas digitalt så att de kan bli mer mobila. Det ska vara lika lätt att bo i Vilhelmina som i Göteborg, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun, under ett seminarium i Almedalen.

Digitala Västerbotten är ett samlat initiativ från Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten med målet att omsätta Regional digital agenda i praktiken.

Det handlar bland annat om att öka effektiviteten och kvaliteten inom hälsa och sjukvård och om att utveckla det digitala lärandet. För att det ska bli verklighet krävs det att kommuner går samman och hjälps åt att dela på kostnader för kompetensutveckling och vissa områden, som exempelvis bygglov.

Vilhelmina är en av kommunerna som har ett nära samarbete med Skellefteå.

– Förr var det oftare leverantörer som kom och knackade på dörren för att tipsa om nya verktyg och tjänster. Nu är det tvärtom och det beror förstås mycket på att man ser hur andra kommuner jobbar och vilka vägar man kan gå, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef Vilhelmina kommun.

Kommentus som vägledning

SKL ser positivt på att är kommuner slår sig samman för att lösa gemensamma digitaliseringsutmaningar. Det kommunala självstyret är lagstiftat sedan många år tillbaka men i vissa frågor finns det fördelar med att staten har ett visst inflytande.

– Bara i mitt landsting finns det en handfull olika system beroende på vilken vårdcentral man är på och då kan SKL:s Kommentus vara vägledande för kommande upphandlingar, så att vi i så stor utsträckning som möjligt använder samma system. Dessutom får vårdpersonal inte läsa de delar av journalen som skrivits ut av andra landsting. Här har vi en jätteväg att gå och jag skulle önska att staten pekade med hela handen på vissa områden, säger Nina Lagh, ledamot i SKL:s beredning för digitalisering i Region Uppsala.

Som kommun måste man vara beredd på att vissa saker kommer att kosta i början, men att det på sikt är nödvändigt för att offentlig sektor ska överleva. Nina Lagh berömmer dock många norrländska kommuner som kommit mycket längre än flera storstadsregioner i digitalisering av sjukvården.

– Med tanke på avstånden har det funnits helt andra incitament att hitta bra digitala vägar. I storstadsregionerna som omfattar betydligt fler människor kan det ofta vara lite trögare, avslutar Nina Lagh.

Rekommenderad läsning

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.

aldre-man-lar-barnbarnet-cykla.jpg

350 miljoner till kommunerna

2 jul 2018 it i vården

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.

två belgiska ljusa öl i glas i närbild.jpg

Motala vårdar med mobilen

30 aug 2018 it i vården

Motala kommun använder digitala alkoholmätare som nyttjas av klienterna i beroendevården. Resultatet har inneburit en ökad trygghet för alla och att personalen har mer tid att jobba förebyggande.

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Gott sällskap med AI

23 okt 2018 it i vården

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

kvinna-tittar-pa-utsikten.jpg

E-behandling av depression

26 jan 2018 it i vården

Med start i februari kommer patienter vid fyra vårdcentraler i Uppsala län att erbjudas behandling mot depression och sömnsvårigheter via nätet.

två glas öl.jpg

Nyktrare med virtuell vård

16 apr 2018 it i vården

Akademiska sjukhuset öppnar en e-mottagning ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem.

flicka-med-nalle-hos-doktorn.jpg

Så skapar VGR smartare vård

18 apr 2018 it i vården

För Västra Götalandsregionen handlar vårdens digitalisering mindre om it och mer om lyhördhet och ledarskap. Här ersätts byråkratiska nej med innovativa ja.