Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så e-utvecklas Västerbotten

vag-som-rullar-in-i-vik-i-vasterbotten.jpg

Digitala Västerbotten erbjuder invånarna i 15 glesbygdskommuner samma service som i storstäderna. Med fokus på kvalitet och effektivitet inom vård, hälsa och digitalt lärande går man nu samman för kompetensutveckling och gemensamma lösningar.

– Digitalisering är en överlevnadsfråga för alla kommuner. För det första kommer i stort sett alla behöva arbeta inom offentlig sektor för att den ska gå ihop och vi kommer inte ha råd att jobba som vi gör nu. För det andra så kräver och förväntar sig våra invånare att vi utvecklas digitalt så att de kan bli mer mobila. Det ska vara lika lätt att bo i Vilhelmina som i Göteborg, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun, under ett seminarium i Almedalen.

Digitala Västerbotten är ett samlat initiativ från Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten med målet att omsätta Regional digital agenda i praktiken.

Det handlar bland annat om att öka effektiviteten och kvaliteten inom hälsa och sjukvård och om att utveckla det digitala lärandet. För att det ska bli verklighet krävs det att kommuner går samman och hjälps åt att dela på kostnader för kompetensutveckling och vissa områden, som exempelvis bygglov.

Vilhelmina är en av kommunerna som har ett nära samarbete med Skellefteå.

– Förr var det oftare leverantörer som kom och knackade på dörren för att tipsa om nya verktyg och tjänster. Nu är det tvärtom och det beror förstås mycket på att man ser hur andra kommuner jobbar och vilka vägar man kan gå, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef Vilhelmina kommun.

Kommentus som vägledning

SKL ser positivt på att är kommuner slår sig samman för att lösa gemensamma digitaliseringsutmaningar. Det kommunala självstyret är lagstiftat sedan många år tillbaka men i vissa frågor finns det fördelar med att staten har ett visst inflytande.

– Bara i mitt landsting finns det en handfull olika system beroende på vilken vårdcentral man är på och då kan SKL:s Kommentus vara vägledande för kommande upphandlingar, så att vi i så stor utsträckning som möjligt använder samma system. Dessutom får vårdpersonal inte läsa de delar av journalen som skrivits ut av andra landsting. Här har vi en jätteväg att gå och jag skulle önska att staten pekade med hela handen på vissa områden, säger Nina Lagh, ledamot i SKL:s beredning för digitalisering i Region Uppsala.

Som kommun måste man vara beredd på att vissa saker kommer att kosta i början, men att det på sikt är nödvändigt för att offentlig sektor ska överleva. Nina Lagh berömmer dock många norrländska kommuner som kommit mycket längre än flera storstadsregioner i digitalisering av sjukvården.

– Med tanke på avstånden har det funnits helt andra incitament att hitta bra digitala vägar. I storstadsregionerna som omfattar betydligt fler människor kan det ofta vara lite trögare, avslutar Nina Lagh.

1 augusti 2018 Uppdaterad 11 september 2019 Reporter Tim Leffler it i vården Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Vard Kommun

Sveriges bästa kommuner

1 jun 2020 digit

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

tjejmedväska.jpg

Unga gillar e-läkare

2 okt 2019 it i vården

Digitala vårdmöten avlastar primärvården, underlättar livspusslet och erbjuder kompetent vård för vardagliga hälsoproblem. Det visar en studie med drygt 10 400 deltagare som genomförts på uppdrag av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

cloudactfrihetsgudinnan.jpg

Inga problem med Cloud Act

5 jul 2019 säkerhet

När Cloud Act trädde i kraft förkunnade Esam att den amerikanska lagen kan utgöra sekretessproblem. Nu menar Microsoft, SKL och advokat Caroline Olstedt Carlström att utlåtandet var drastiskt och att Cloud Act inte innebär några ökade risker för offentlig sektors molninvesteringar.

händer på en äldre person som trycker på ett trygghetslarm i handen.jpg

Digitala larm dröjer

6 mar 2019 it i vården

Var tionde kommun har ännu inte ställt om från analoga till digitala trygghetslarm i äldreomsorgen. Detta trots att omställningen skulle ha varit klar för två år sedan. 

vin ska hällas upp i ett glas men en hand håller för vinglaset.jpg

Petra, hur mår jag?

27 feb 2019 it i vården

Många lider av sjukdomar utan att veta om det. Med hjälp av roboten Petra ska fler kunna diagnostiseras och få hjälp med rätt medicin. Det hoppas läkemedelsbolaget Merck som har utvecklat roboten Petra tillsammans med Furhat.

 

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

vardko960640.jpg

AI ökar nöjdheten

12 feb 2019 it i vården

Kundnöjdheten växer hos 1177 Vårdguiden. Nu vill Inera, som driver och utvecklar guiden, göra servicen ännu bättre med hjälp av chatt, bild, video och AI.

aldre-kvinna-960640.jpg

Patienter utvecklar vården

4 dec 2018 it i vården

Patienter och vårdpersonal är tillsammans bäst på att utveckla innovativa lösningar inom hälso- och sjukvård. Det är bakgrunden till ett forskningsprojekt vid Karlstad universitet där grupperna ska kommunicera via en digital plattform. 

vila-under-vandringen.jpg

Värmland i centrum

30 nov 2018 it i vården

Med stöd av Vinnova etablerar sig Värmland nu som ett nationellt nav för utvecklingen av nya e-hälsotjänster. Bakom satsningen Digitalwell Arena ligger en rad regionala och kommunala aktörer med målet att utveckla och testa innovativa lösningar i verkliga miljöer.