Gaming räddar skogen

timmerstockar på  hög.jpg

Det svenska skogsbruket hotas av akut maskinförarbrist inom de kommande tio åren. Teknik från spelvärlden kan vara en del av lösningen för att säkra kompetensen och erbjuda bättre arbetsmiljö för såväl nya som mer erfarna förare.

– Att automatisera delar av arbetet är ett viktigt tekniksprång som förbättrar förarens arbetsmiljö och en pusselbit för att skogsbruket ska kunna öka sin effektivitet, säger Anders Mörk, som är maskininstruktör vid forskningsinstitutet Skogforsk.

– Med kranspetsstyrningen lägger vi grunden för att sköta delar av avverkningsarbetet, liksom lastning och lossning av virke automatiskt. När krandelarna förses med sensorer, som gör att maskinens datorer hela tiden känner av kranens läge och rörelser, får förarna chans till återhämtning med ständigt återkommande mikropauser.

Viktiga vinster

Det pågår ett teknikskifte i skogen. Utvecklingen av snabb datorkraft öppnar för smartare och effektivare styrning av skogsmaskinernas kranar. Så kallad kranspetsstyrning bygger på teknik hämtad från spelvärlden och underlättar arbetet för maskinförare.

Att köra skogsmaskinkranar med dataspelsteknik är effektivt på flera sätt. Skogforsks studier visar att kranspetsstyrning förkortar inlärningstiden. Dessutom minskar tekniken den mentala och fysiska belastningen och arbetsmiljön blir bättre.

Resultat från Skogforsk visar också att tidsbesparingen för det svenska skogsbrukets terrängtransporter kan vara ungefär fyra procent. Det motsvarar besparing på mer än 150 miljoner kronor per år.

Spelkonsol

Med den nya tekniken slipper föraren styra kranens rörelse genom kontroll av flera olika krandelar. Teknik hämtad från spelvärlden används nu allt oftare för funktioner som bestämmer rörelseriktning på samma sätt som hos en spelkonsol.

Branschen är utsatt för stark internationell konkurrens och söker ständigt ny, smartare teknik. Forskarna tror att delautomatisering av skogsmaskiner kommer att bli en stor fråga på några års sikt, och då är kranspetsstyrning ett första steg.

Källa: Skogforsk

26 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng