AR av rätta virket

tva-fina-julgranar.jpg

Med samma teknik som används i Pokémon Go kan skogsägare nu mäta träd. Arboreal Trädhöjd gör det möjligt att samla och bearbeta data för bättre skogsförvaltning och mer exakta kundleveranser. 

Arboreal Trädhöjd är utvecklad för att mäta träd utomhus som är högre än tre meter. Appen kräver inte fri sikt mot stammen som en lasermätare gör, och den förklarar dessutom varje delmoment i mätandet. 

– Jag har jämfört appens mätningar med en lasermätare som kostar flera tusen kronor och får lika bra resultat, säger Peder Israelsson, områdesansvarig som jobbar med skoglig planering på Sveaskogs marker i Norrbotten, i ett pressmeddelande.  

Att veta trädens höjd är viktigt för alla som äger och förvaltar skog. Är träden för höga eller låga för att gallra? Vilken virkesvolym har jag? Hur hög är julgranen på torget? Tidigare har skogsägare använt manuella höjdmätare som vinkelmätare och måttband, eller lasermätare för att mäta. Arboreal Trädhöjd gör jobbet både snabbare och mer exakt.  

Ikea Place

Innovationen bygger på samma AR-teknik som succéerna Pokémon Go och Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place.

– Vi tar AR-tekniken till skogen för första gången i världen. Skog är en väldigt bra miljö att jobba med AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Vi vet också att skogsägare har ett stort behov att kunna samla in och sortera data digitalt, säger Johan Ekenstedt, som förutom att vara entreprenör även jobbar som teknikspecialist på Sveaskog. 

Bättre mätningar

Arboreal Trädhöjd har uppkommit genom ett samarbete med Sveaskog, som ser stora möjligheter att få fram bättre data genom att göra AR-mätningar.  

– Bättre data ger bättre prognoser vilket ger oss möjligheter att kunna sälja vad vi har i vårt skogliga lager och ge våra kunder precis det som de vill ha, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog 

Appen kan laddas ner från App Store i början av det nya året.

14 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng