Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ystads digitala vaccinationer

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 7 maj 2019 digit

– I Ystad är vi mitt uppe i vad vi kallar yttre och inre processkartläggning. I den inre processkartläggningen har vi precis haft en proof of concept på vaccinationsmedgivande. Det är en viktig e-tjänst som ersätter att vi hanterar mycket uppgifter på papper, som dessutom riskerar att hanteras inkorrekt och som ibland kan ligga flera veckor på katedern hos läraren. Den processen var det framförallt sköterskorna som drev, säger Roger Nilsson, it-chef på Ystads kommun.

Hur gick ni från idé till handling?

– Vi började med en processkartläggning, och så startar vi alla förändringsprocesser. När vi väl satt med den kartläggningen var det ganska uppenbart vad vi kunde göra, och att vi kunde göra det säkrare och bättre. Vi har digitaliserat hela processen med dubbelsignering och tvingande fält för att verkligen få in korrekta uppgifter. I det analoga arbetet var det faktiskt så att barn vaccinerades med ofullständiga uppgifter, vilket förstås inte är bra.

Vi sparar upp till 300 timmar i arbetstid.

– Första rundan vi körde digitalt skickade vi till föräldrar 21.30 en fredagskväll och redan lördag morgon hade vi fått in 25 procent av medgivandena. En fantastisk respons, med andra ord.

– Sedan är det alltid 20 procent man får jaga, men det är betydligt lättare att göra det digitalt än med papper. Vi har gjort en efterkalkyl och sparar väldigt mycket tid och tid är pengar och alla är supernöjda. Denna digitaliserade del kommer därför att fungera som en referens i vårt kommande arbete.

Hur då?

– I det här arbete kan vi visa att vi sparar upp till 300 timmar i arbetstid på 1 800 vaccinationsmedgivande, utan att bli för exakt. När vi sen visar upp den här hemtagningen för andra verksamheter är det väldigt lätt att motivera att avsätta resurser och göra en liten investering för en liknande kartläggning.

Har ni någon som vi göra något liknande?

– Vi inventerar all verksamhet och nu börjar det att köa upp sig och det är många som vill vara med för att processkartlägga och det är det viktigaste. Nu närmast handlar det om grävtillstånd och nybyggnadskartor.

– En sak som man kanske inte tänker på är att alla kommuner fonder av olika slag som man kan söka att få bidrag ifrån, och de ansökningarna hanteras av chefer, och det görs manuellt. Där går vi live med en digital lösning nu och det har varit väldigt enkelt att skapa utan att föra många kronor har investerats utöver engångskostnaden för den plattformen som det sker på, och i utbyte får vi ut många timmar i besparad tid.

Rekommenderad läsning

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

härliga kakor med bär.jpg
video

Handscanning i Vellinge

27 aug 2019 digit

Vellinge kommuns pilot med handscanning för att betala fikat i kommunhusets café har väckt uppmärksamhet hos andra verksamheter. Nu tittar man på möjlighet att införa liknande teknik vid personalingångar och i äldreomsorgen.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.