Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data mot demens

Sjukdomen alzheimer fortsätter vara ett mysterium för forskare men på det tyska centret för neurogenetiska sjukdomar, DZNE, försöker man nu reda ut gåtan genom Memory Driven Computing. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 5 september 2019 it i vården

demens-960640.jpg

– Demensvården kostar det svenska samhället 63 miljarder kronor per år. Om 15 till 20 år kommer siffran ligga på cirka 150 miljarder. Det är dyrt att bedriva forskning och politiker behöver fokusera mer på området, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Över hela världen är 47 miljoner människor drabbade av demenssjukdomar och var tredje sekund upptäcks ett nytt fall. Runtom i världen forskas det inom området, men än så länge finns varken botemedel eller bromsmedicin. 

Forskarna på DZNE samlar in och analyserar olika typer av data från patienter, som medicinsk historik, familjehistorik, blodvärden, livsstil, kost, boendesituation. I arbetet använder man sig av HPE:s verktyg för big data-analys Memory Driven Computing.

13 sekunder istället för 22 minuter

Med Memory Driven Computing får alla processorer tillgång till en pool med delat minne, vilket tar bort behovet för datan att färdas fram och tillbaka. Det innebär en ökad snabbhet, tillförlitlighet och energieffektivitet och ett sätt att arbeta med enorma datamängder, som varit omöjligt fram tills nu.

En DNA-sekvens som tidigare tog 22 minuter att analysera kan nu ta 13 sekunder och med bara 60 procent av energiförbrukningen. När denna process nu går snabbare så kan forskare testa nya hypoteser om vad som orsakar sjukdomen. Sedan en tid samarbetar DZNE med Alzheimerfonden och under Almedalsveckan pratade fondens generalsekreterare Liselotte Jansson om arbetet. 

– Bara forskningen kan stoppa demenssjukdomar. Det behövs mer pengar och insikt. Det gör mig glad att tekniken blir bättre så att vi kan forska till en lägre kostnad och få mer för varje krona.

Rekommenderad läsning

gaming960640.jpg

Gaming mot alzheimer

29 apr 2019 it i vården

Ett specialdesignat mobilspel kan upptäcka personer som ligger i riskzonen för Alzheimers sjukdom. Detta enligt ett nytt forskningsprojekt från University of East Anglia i Norwich.

gamla händer håller kort med suddiga ansikten.jpg

App upptäcker alzheimer

2 sep 2019 it i vården

Nu är det möjligt att på ett mycket tidigt stadium upptäcka symptom på alzheimer och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Appen Dementia Risk Tool kan halvera lidandet hos den genomsnittlige patienten.

innovationspris-mot-undernaring.jpg

Sundare med surfplatta

29 maj 2019 it i vården

En innovation med fokus på bättre hälsa hos äldre får bidrag från EU-projektet INCluSilver för att öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser i hemmet. Pengarna fördelas av Livsmedelsakademin.

cool tant med solglasögon och käpp mot orange bakgrund.jpg

När käppen blir robot

20 aug 2019 digit

En mobil robotkäpp kan hjälpa framförallt äldre med balans- och hållningssvårigheter att ta sig runt på ett säkert sätt. Det hoppas ingenjörerna bakom käppen Canine.

fyra drönare med paket i luften.jpg

En dos drönare

11 nov 2019 digit

Tre jättar inom USA:s sjuk- och hälsovård undersöker möjligheterna att i samarbete med UPS använda obemannade drönare för effektivare leveranser. Förhoppningen är att kunna distribuera recept till privatpersoner, men också sjukvårdsutrustning och läkemedel till 39 sjukhus.

sjukhus-kvinna-960640.jpg

It som dödar

15 nov 2019 säkerhet

Dataintrång på sjukhus har en stor inverkan på patientvården och ökar dödligheten, även flera år efter en incident. Det visar en ny undersökning från Vanderbilt University och University of Central Florida.

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.

sverigeflagga-stetoskop.jpg

Rekordsatsning på ehälsa

7 feb 2020 digit

Regeringen och SKR har tagit fram en ny treårig strategi för Vision e-hälsa 2025 och under 2020 investerar regeringen 430 miljoner i digital utveckling inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst, något som välkomnas av SKR.