Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data mot demens

demens-960640.jpg

Sjukdomen alzheimer fortsätter vara ett mysterium för forskare men på det tyska centret för neurogenetiska sjukdomar, DZNE, försöker man nu reda ut gåtan genom Memory Driven Computing. 

– Demensvården kostar det svenska samhället 63 miljarder kronor per år. Om 15 till 20 år kommer siffran ligga på cirka 150 miljarder. Det är dyrt att bedriva forskning och politiker behöver fokusera mer på området, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Över hela världen är 47 miljoner människor drabbade av demenssjukdomar och var tredje sekund upptäcks ett nytt fall. Runtom i världen forskas det inom området, men än så länge finns varken botemedel eller bromsmedicin. 

Forskarna på DZNE samlar in och analyserar olika typer av data från patienter, som medicinsk historik, familjehistorik, blodvärden, livsstil, kost, boendesituation. I arbetet använder man sig av HPE:s verktyg för big data-analys Memory Driven Computing.

13 sekunder istället för 22 minuter

Med Memory Driven Computing får alla processorer tillgång till en pool med delat minne, vilket tar bort behovet för datan att färdas fram och tillbaka. Det innebär en ökad snabbhet, tillförlitlighet och energieffektivitet och ett sätt att arbeta med enorma datamängder, som varit omöjligt fram tills nu.

En DNA-sekvens som tidigare tog 22 minuter att analysera kan nu ta 13 sekunder och med bara 60 procent av energiförbrukningen. När denna process nu går snabbare så kan forskare testa nya hypoteser om vad som orsakar sjukdomen. Sedan en tid samarbetar DZNE med Alzheimerfonden och under Almedalsveckan pratade fondens generalsekreterare Liselotte Jansson om arbetet. 

– Bara forskningen kan stoppa demenssjukdomar. Det behövs mer pengar och insikt. Det gör mig glad att tekniken blir bättre så att vi kan forska till en lägre kostnad och få mer för varje krona.

5 september 2019 Uppdaterad 27 september 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i vården Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Drönare 960640
Voister förklarar

Drönare

8 sep 2020 Voister förklarar

Från och med 1 januari 2021 gäller nya drönarregler inom EU, en följd av att de obemannade luftfartygen blir allt vanligare. Vad innebär de nya reglerna, får man flyga överallt och vilka är egentligen användningsområdena? Voister förklarar allt om drönare. 

Boston Dynamics Hunden Spok På Sjukhus
video

Robot som sköterska

1 sep 2020 it i vården

En grupp forskare vid MIT har utrustat robothunden Spot med kameror, som mäter en rad olika symptom för till exempel covid-19. Tanken är att den här typen av robotar på sikt ska avlasta vården.

Vård Foi Coronavirus

FOI om covid-attacker

12 aug 2020 säkerhet

FOI:s studie om coronapandemin visar att cyberangreppen har blivit fler och alltmer nischade. Stress och oro gör oss mer sårbara för attacker och det finns stora utmaningar inom vården. 

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.

sverigeflagga-stetoskop.jpg

Rekordsatsning på ehälsa

7 feb 2020 digit

Regeringen och SKR har tagit fram en ny treårig strategi för Vision e-hälsa 2025 och under 2020 investerar regeringen 430 miljoner i digital utveckling inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst, något som välkomnas av SKR.

sjukhus-kvinna-960640.jpg

It som dödar

15 nov 2019 säkerhet

Dataintrång på sjukhus har en stor inverkan på patientvården och ökar dödligheten, även flera år efter en incident. Det visar en ny undersökning från Vanderbilt University och University of Central Florida.

fyra drönare med paket i luften.jpg

En dos drönare

11 nov 2019 digit

Tre jättar inom USA:s sjuk- och hälsovård undersöker möjligheterna att i samarbete med UPS använda obemannade drönare för effektivare leveranser. Förhoppningen är att kunna distribuera recept till privatpersoner, men också sjukvårdsutrustning och läkemedel till 39 sjukhus.