Så kan svensk app upptäcka alzheimer

gamla händer håller kort med suddiga ansikten.jpg

Nu är det möjligt att på ett mycket tidigt stadium upptäcka symptom på alzheimer och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Appen Dementia Risk Tool kan halvera lidandet hos den genomsnittlige patienten.

– Med appen Dementia Risk Tool kan vem som helst testa om de befinner sig i riskzonen, säger Mattias Jacobsson forskare på Rise, som tagit fram appen i samarbete med Karolinska institutet och EIT.

Mycket att vinna

Det finns mycket att vinna på att skjuta upp de allvarliga symptomen för demens, Alzheimers sjukdom och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Forskning visar att om sjukdomarnas debut skjuts upp i fem år innebär det halverat lidande för den genomsnittliga patienten. Samtidigt halveras samhällets kostnader.

Efter att användaren svarat på frågor om ålder, kön, utbildningsnivå, längd, vikt, motionsvanor, blodtryck och kolesterolhalt ger appen en bedömning i procent av hur stor risken är att användaren ska utveckla en demenssjukdom inom 20 år.

– Bedömningen bygger på data från kliniska studier där man följt medelålders personer i 20 år och tittat på demens, levnadsvanor med mera. Därför kan man vara säker på att riskerna som bedöms är verkliga.

Ta kontakt i tid

Appen tar dock inte hänsyn till genetiska faktorer. Det betyder att den i vissa fall kan ge en för hög riskfaktor, å andra sidan kan de som får en låg riskfaktor känna sig lugna.

Ett mål med appen Dementia Risk Tool är att ge användarna kunskap att ta med sig om de behöver kontakta vården, och att så många som möjligt tar kontakt i tid. Bland de som misstänker att de drabbats av någon form av kognitiv nedsättning tar det idag i genomsnitt två år innan de söker vård.

Appen Dementia Risk Tool finns som prototyp i Google Play och Apples Appstore.

Källa: Rise

2 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng