Wiki gör Sverige jämställt

wikipedia-kvinnor.jpg

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

 Wikipedia används av 85 procent av svenskarna och är en av de viktigaste källorna till fri kunskap i Sverige. I artikeln Sveriges historia på svenskspråkiga Wikipedia är endast 10 procent av de personer som nämns kvinnor. Lokala historiker har nu hjälpt till att identifiera kvinnor som haft stort inflytande på den svenska historien men som tidigare inte uppmärksammats på Wikipedia. Med The Equal Edit vill vi stödja våra volontärer att kunna uppdatera den svenska historieskrivningen så att den bättre uppmärksammar Sveriges inflytelserika kvinnor, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige. 

I samband med Wikimania i Stockholm, Wikimedias årliga event, lanseras The Equal Edit. Initiativet ska balansera den ojämna könsfördelningen på Wikipedia. Artiklar om Sveriges historia kommer uppdateras och skapa mer korrekta skildringar. Viktiga kvinnor som tidigare utelämnats ska nu in i historieskrivningen. Arbetet kommer att ske tillsammans med bland annat Historiskan, den första tidskriften med fokus på historiska kvinnor. 

FN:s globala mål

Om Wikimedia

Wikimedia Sverige är en lokal stödförening till Wikimedia Foundation, stiftelsen som driver bland annat Wikipedia och Wikimedia Commons. Wikimedia Sverige verkar för att ge alla människor fri tillgång till världens samlade kunskap. 

The Equal Edit bygger på temat för årets Wikimania som är Starkare tillsammans, Wikimedia, fri kunskap och de globala målen. Temat ska uppmärksamma FN:s globala mål för hållbar utveckling och få deltagarna att fundera över hur Wikipedia kan användas för att lösa stora utmaningar i världen, där en utav dem är jämställdhet mellan könen. Under Wikimania pratade Katherine Maher, verksamhetschef på Wikimedia Foundation, om initiativet. 

– Jag är glad över att Wikimedia kan vara i framkant. Många kvinnor är utelämnade ur historieböckerna och det här är ett sätt att få våra historieskrivningar mer korrekta. Av FN:s globala mål är nummer 5 jämställdhet och vi ser The Equal Edit som ett inspirerande initiativ. Jag hoppas att det också kan utvecklas över tid.

Av engelska Wikipedias personporträtt så handlar 18 procent om kvinnor och på den svenska versionen ligger siffran på 21 procent. Och av dem som skriver texter på Wikipedia är under 20 procent kvinnor. 

22 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng