Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SD-WAN för SCA

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 17 juni 2019 digit

– Just nu arbetar vi med ett projekt för att förnya vår WAN-infrastruktur. Dels i Sverige, dels ute i Europa. Där tittar vi på en ny typ av lösning som heter SD-WAN som är mjukvarudefinierad och som vi ska implementera tillsammans med Cisco, säger Marcus Berglund, chefsarkitekt infrastruktur, SCA.

Varför väljer ni SD-WAN?

– Därför att vi just nu har fem olika tekniker som vi använder för att koppla ihop oss och vi vill hitta en teknik som både passar smått och stort så att vi får en helhet och en synergieffekt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med ett mjukvarudefinierat nätverk?

– Fördelarna är att du inte blir beroende av någon underleverantör av fiber till exempel, utan du kan välja flera olika leverantörer, och 4G, fiber, eller adsl för att dynamiskt bygga upp kommunikationslösningen med hjälp av mjukvaran. Några nackdelar har jag inte sett än.

Ni mjukvarudefinierar också er datahall, inte sant?

– Ja, precis. Där arbetar vi tillsammans med VMware och har infört en mjukvarudefinierad lagring baserat på deras vSAN-lösning, och där bygger vi alltså en ny datahallslösning där vi förnyar nätverket. I samband med det tar vi in virtualiseringen av nätverkslagret med VMware NSX. Det är spännande och driftsäkert.

Varför gör ni det?

– Vi vill förnya oss där. Vi har en gammal park och kände att vi behövde förnya oss för att hänga med.

Vad hoppas ni att det ska förbättra eller förändra?

– Vi hoppas på en enkelhet och en flexibilitet eftersom det blir mjukvarudefinierat, och med en högre driftsäkerhet än tidigare. Dessutom är datasäkerheten som kommer med NSX är oslagbar i det hänseendet och det är en stor fördel för oss. Båda dessa nya lösningar kommer att ge oss enkelhet och flexibilitet.

Rekommenderad läsning

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

pat gelsinger.jpg

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

Cisco Per Samuelsson .jpg
video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker.