Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

SD-WAN för SCA

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 17 juni 2019 digit

– Just nu arbetar vi med ett projekt för att förnya vår WAN-infrastruktur. Dels i Sverige, dels ute i Europa. Där tittar vi på en ny typ av lösning som heter SD-WAN som är mjukvarudefinierad och som vi ska implementera tillsammans med Cisco, säger Marcus Berglund, chefsarkitekt infrastruktur, SCA.

Varför väljer ni SD-WAN?

– Därför att vi just nu har fem olika tekniker som vi använder för att koppla ihop oss och vi vill hitta en teknik som både passar smått och stort så att vi får en helhet och en synergieffekt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med ett mjukvarudefinierat nätverk?

– Fördelarna är att du inte blir beroende av någon underleverantör av fiber till exempel, utan du kan välja flera olika leverantörer, och 4G, fiber, eller adsl för att dynamiskt bygga upp kommunikationslösningen med hjälp av mjukvaran. Några nackdelar har jag inte sett än.

Ni mjukvarudefinierar också er datahall, inte sant?

– Ja, precis. Där arbetar vi tillsammans med VMware och har infört en mjukvarudefinierad lagring baserat på deras vSAN-lösning, och där bygger vi alltså en ny datahallslösning där vi förnyar nätverket. I samband med det tar vi in virtualiseringen av nätverkslagret med VMware NSX. Det är spännande och driftsäkert.

Varför gör ni det?

– Vi vill förnya oss där. Vi har en gammal park och kände att vi behövde förnya oss för att hänga med.

Vad hoppas ni att det ska förbättra eller förändra?

– Vi hoppas på en enkelhet och en flexibilitet eftersom det blir mjukvarudefinierat, och med en högre driftsäkerhet än tidigare. Dessutom är datasäkerheten som kommer med NSX är oslagbar i det hänseendet och det är en stor fördel för oss. Båda dessa nya lösningar kommer att ge oss enkelhet och flexibilitet.

Rekommenderad läsning

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

komatsuforest960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

14 nov 2018 digit

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

Cisco Per Samuelsson .jpg
video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.

pat gelsinger.jpg

"Ensure good instead of chasing bad"

12 sep 2017 digit

Att förenkla för kund och ett hårdare fokus på säkerhet var några återkommande budord från VMwares vd Pat Gelsinger under tisdagens stora keynote på VMworld.