Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Cisco och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nya nätsatsning

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

Vill du veta mer om hur SD-WAN från Cisco kan fungera i din verksamhet?

– Inom nätverk pratar man nu mycket om software defined, SD. Det innebär att man via öppna och programmerbara gränssnitt kan förenkla implementation och automation av nätverkslösningar. Det finns exempelvis SDA, software defined access, vilket är lämpligt för ett traditionellt campusnät. Men detta händer också inom WAN-området, alltså wide area networking, säger Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco Sverige.

– Ett WAN har alla företag som har verksamhet på olika platser och som behöver knyta ihop dem. Ett huvudkontor och ett lokalkontor, till exempel. Nu inför vi SD-WAN som skapar nya möjligheter för dem.

Vilka företag och organisationer är intresserade av den här lösningen?

– Framförallt företag som har internationell verksamhet och som på ett kostnadseffektivt och praktiskt sätt vill knyta samman lokalkontor med huvudkontor. Men det är också aktuellt för verksamheter inom landet om man använder sig av dyra WAN-förbindelser. Här kan man tjäna på att öppna upp för att nå molntjänster lokalt, så man slipper bära all trafik tillbaka till huvudkontoret som man tidigare har gjort.

SD-WAN tillåter alltså att man har flera olika typer av upplänksalternativ.

Hur stort är intresset i Sverige?

– Jag skulle säga att det är stort. Särskilt inom de organisationer och verksamheter som har köpt WAN-tjänster från operatörer och alltså inte äger sin egen fiberinfrastruktur.

Hur ser ROI:n ut för SD-WAN?

– Den är tilltalande eftersom SD-WAN utgår från att man enkelt kan komma ut lokalt. Alla små och stora bolag använder sig i högre grad av molntjänster från olika leverantörer och tidigare har man varit tvungen att bära all sådan trafik till huvudkontoret men nu kan man gå ut lokalt.

– SD-WAN tillåter alltså att man har flera olika typer av upplänksalternativ. Man kan ha en fin förbindelse för all videotrafik, samtidigt som man har andra, lättare uppkopplingar för andra typer av arbeten.

– Det här var svårt att nå tidigare men med SD-WAN är det väldigt mycket enklare därför att vi har inbyggda funktioner för brandvägg, IPS:er och cloud-gatewayfunktioner i SD-WAN-routrarna. Det gör att vi kan styra vilka applikationer som nås lokalt och vilka som nås centralt. Företag kan alltså spara mycket pengar genom att låta bulktrafiken gå ut via en billig och lokal internetuppkoppling och även få redundans ifall någon av förbindelserna går ner. Det här erbjuds nu på flera plattformar i olika former. Alltifrån enklaste Meraki-lösning till vår mest avancerade ISR- och ASR-routrar.

Vill du veta mer om hur SD-WAN från Cisco kan passa dig i din verksamhet? 

5 april 2019 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.