Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Cisco och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Ciscos nya nätsatsning

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 5 april 2019 digit

Vill du veta mer om hur SD-WAN från Cisco kan fungera i din verksamhet?

– Inom nätverk pratar man nu mycket om software defined, SD. Det innebär att man via öppna och programmerbara gränssnitt kan förenkla implementation och automation av nätverkslösningar. Det finns exempelvis SDA, software defined access, vilket är lämpligt för ett traditionellt campusnät. Men detta händer också inom WAN-området, alltså wide area networking, säger Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco Sverige.

– Ett WAN har alla företag som har verksamhet på olika platser och som behöver knyta ihop dem. Ett huvudkontor och ett lokalkontor, till exempel. Nu inför vi SD-WAN som skapar nya möjligheter för dem.

Vilka företag och organisationer är intresserade av den här lösningen?

– Framförallt företag som har internationell verksamhet och som på ett kostnadseffektivt och praktiskt sätt vill knyta samman lokalkontor med huvudkontor. Men det är också aktuellt för verksamheter inom landet om man använder sig av dyra WAN-förbindelser. Här kan man tjäna på att öppna upp för att nå molntjänster lokalt, så man slipper bära all trafik tillbaka till huvudkontoret som man tidigare har gjort.

SD-WAN tillåter alltså att man har flera olika typer av upplänksalternativ.

Hur stort är intresset i Sverige?

– Jag skulle säga att det är stort. Särskilt inom de organisationer och verksamheter som har köpt WAN-tjänster från operatörer och alltså inte äger sin egen fiberinfrastruktur.

Hur ser ROI:n ut för SD-WAN?

– Den är tilltalande eftersom SD-WAN utgår från att man enkelt kan komma ut lokalt. Alla små och stora bolag använder sig i högre grad av molntjänster från olika leverantörer och tidigare har man varit tvungen att bära all sådan trafik till huvudkontoret men nu kan man gå ut lokalt.

– SD-WAN tillåter alltså att man har flera olika typer av upplänksalternativ. Man kan ha en fin förbindelse för all videotrafik, samtidigt som man har andra, lättare uppkopplingar för andra typer av arbeten.

– Det här var svårt att nå tidigare men med SD-WAN är det väldigt mycket enklare därför att vi har inbyggda funktioner för brandvägg, IPS:er och cloud-gatewayfunktioner i SD-WAN-routrarna. Det gör att vi kan styra vilka applikationer som nås lokalt och vilka som nås centralt. Företag kan alltså spara mycket pengar genom att låta bulktrafiken gå ut via en billig och lokal internetuppkoppling och även få redundans ifall någon av förbindelserna går ner. Det här erbjuds nu på flera plattformar i olika former. Alltifrån enklaste Meraki-lösning till vår mest avancerade ISR- och ASR-routrar.

Vill du veta mer om hur SD-WAN från Cisco kan passa dig i din verksamhet? 

Rekommenderad läsning

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin. 

jerhamre nytt.jpg
video

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.