Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir syd smart

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 januari 2019 digit

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

– Smarta samhället är en utställningsplats för att visa alla som lever i Sverige idag vad digitaliseringen kommer att innebära, säger Wivi-Anne Bengtsson, delprojektledare  och initiativtagare till Smarta Samhället i Kristianstad.

Fiber till alla

På Galleria Boulevard i Kristianstad har Region Skåne i en satsning tillsammans med Region Blekinge, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i bägge regionerna slagit upp dörrarna till en utställningslokak där man visar upp vilka möjligheter digitaliseringen kan ge både medborgare och offentlig sektor.

Satsningen riktar sig dels till medborgare som ska kunna fascineras och lära sig om vilka möjligheter ett mer digitaliserat samhälle kan infria, dels till offentlig sektor för att kommuner och andra aktörer ska inspireras och utveckla sin verksamhet med digital teknik.

– Målet är ju att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till fiber år 2020. I Skåne är den siffran i dagsläget 78 procent och i Blekinge knappt 70 procent. Vi har alltså kommit en bra bit, men vi får inte tappa fart, och Smarta samhället är tänkt att fungera som en morot i det arbetet.

Uppkopplat i hela samhället

I utställningen visar man bland annat halsband med sensorer som man kan sätta runt halsarna på kor, så att bönder kan hålla reda på dem om de skulle rymma, eller sensorer som känner av när vattnet i brunnar börjar sina.

– Med dessa vill vi bland annat visa hur även framtidens lantbruk kan dra nytta av digitala verktyg. Landsbygden är ju dessutom de delar av Skåne och Blekinge, och hela Sverige för den delen, där internetuppkoppling och fiber är minst utbyggt, så detta kan bli ytterligare en sporre för ansvariga i olika regioner, säger Wivi-Anne Bengtsson.

Näringslivet viktigt

I Skåne och Blekinge är det som på så många andra platser i landet, att kommuner har kommit olika långt. Därför vill Wivi-Anne Bengtsson att det Smarta samhället även ska bli en plats där näringslivet kan inspirera den offentliga sektorn om olika lösningar som finns för att utveckla ett smartare samhälle.

– Det kommer ju vara helt gratis för dem att ställa ut produkter eller bjuda in till olika former av inspirationsföreläsningar. Den typen av möten hoppas vi mycket på, säger hon.  

Från webbplats till verklighet

Idéen till en fysisk mötesplats där medborgare kan lära sig mer om digitaliseringens möjligheter föddes i samband med att man skulle ta fram en folder och en webbplats med samma namn.

Sedan starten i början av november trillar det in ett 100-tal besökare om dagen och man har redan hunnit få heldagsbokningar från olika organisationer.

– Jag tyckte att människor också behövde träffas och mötas. Vi kommer anordna seminarier och workshops och vill man kan de organisationer som vill hyra halva delen av utställningen för att arrangera heldagar. Hela utställningen kommer att finnas kvar till minst sista april år 2019, sen får vi se om den har inspirerat andra aktörer tillräckligt för att eventuellt byggas upp någon annanstans i landet.

Rekommenderad läsning

kristianstad arena snip.JPG video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

två kossor bredvid en landsväg och ett stort öppet landskap i bakgrunden.jpg video

Tetra Pak gillar öppenhet

4 jan 2019 digit

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

smart-mirror-960640.jpg

Google, hur ser jag ut?

9 jan 2019 digit

Det har väl knappast undgått någon att digitala röstassistenter blir allt vanligare och nu har de även tagit sig in i badrummet. Capstone Connected Home lanserar Google-kompatibla Smart Mirror.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

gamlastan-96040.jpg

IoT mot vattenskador

14 jan 2019 digit

Iioote och Rise har under fyra månader provat ett varningssystem för fukt- och vattenskador. Testet visar att utvalda och rätt placerade sensorer kan göra så att läckage upptäcks så tidigt att följdskador undviks.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

fol-galopperar-jattefort.jpg

Innovativ hästkur

19 dec 2018 digit

Algoritmer utvecklade för människor kan bli ett genombrott för att förebygga skador på hästar och säkra deras allmänna välbefinnande. Utvecklad av två entreprenörer ligger tjänsten VectorizeMove nu på innovationstävlingen Venture Cups top 20-lista.