Roboten som blev präst

Miyajima, The famous Floating Torii gate, Japan..jpg

Mindar är humanoiden som hjälper japaner att komma på rätt väg inom buddhismen. Eftersom Mindar är en robot kommer den aldrig att dö utan blir visare för varje dag.

– Kanske är det influenserna av bibeln som gör det, men västerlänningar har jämfört Mindar med Frankensteins monster. Japaner har inga fördomar mot robotar. Vi är uppväxta med serietidningar där robotarna är våra vänner. Västerlänningar har en annorlunda syn, säger Tensh Goto, chefsmunk på det 400 år gamla buddhatemplet Koda-Ji i Kyoto i Japan, där humanoidroboten Mindar reciterar verser från den välkända hjärtsutran, en populär och kortfattad visdomstext inom buddhismen.

Kommer aldrig dö

Mindar, som är ett samarbete mellan templet och Osaka University, är 180 centimeter lång och är en avbildning av den buddhistiska guden för nåd. 

En av fördelarna med roboten, menar Tensh Goto, är att den aldrig kommer att dö och ständigt uppdateras och utvecklas med ny information. Buddhism handlar i första hand om att följa i Buddhas fotspår och roboten kan hjälpa vem som helst som behöver hjälp med det och hittills har Mindar fått en positiv respons bland besökarna i templet. 

– En maskin har förstås ingen själ, men buddhismen handlar inte om att tro på gud. Det handlar om att följa Buddha och om det representeras med hjälp av men maskin eller träd spelar ingen roll. Den här för att hjälpa den som söker hjälp. Även om 2000-talet vidrar till en hel del stress som kanske inte fanns för, har målen inte förändrats.

humanoid pekar mot huvudet.jpg

En humanoid är något som liknar en människa, som exempelvis robotprästen Mindar.

Utöver Mindar finns i sedan 2017 en robot vid namn peppeter som fungerar som ett budgetalternativ till buddhistpräster på begravningar.

Källa: International Business Times

26 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng